search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 22:02
MENU CLOSE

Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Ολοκληρώθηκαν αντιδιαβρωτικά έργα για την αναγέννηση του δάσους στη Βαρυμπόμπη

08.04.2022 11:20
Βαρυμπόμπη_1

Σημαντικά αντιδιαβρωτικά έργα, για την προστασία των καμένων εκτάσεων στον εθνικό δρυμό της Βαρυμπόμπης μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, ολοκλήρωσε και παρέδωσε ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.

Το εξαιρετικής σημασίας αυτό έργο για την περιοχή, το οποίο έγινε με 100% οικολογικό τρόπο θα συμβάλλει στην όσο το δυνατόν ταχύτερη φυσική αναγέννηση του εδάφους μέσω της προστασίας του από τη διάβρωση και των γενικότερων οικολογικών συνεπειών που προκαλούν ανάλογες καταστροφές.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους του έργου είναι ότι αφορά σε καμένη δασική έκταση 3.197,40 στρεμμάτων εντός του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας.

Το κρίσιμο αυτό έργο για τη θωράκιση της καμένης δασικής έκτασης και την αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος παρέδωσε στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Γιάννης Παπαθανασίου την Παρασκευή 1 Απριλίου 2022, κατά τη διάρκεια σύντομης εκδήλωσης.

(Από αριστερά προς τα δεξιά) κ. Γιάννης Παπαθανασίου Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, κ. Κώστας Σκρέκας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ευάγγελος Γκουντούφας Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος και κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης Γενικός Γραμματέας Δασών

Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ στο πλευρό των πυρόπληκτων περιοχών

Ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια έδειξε υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού όταν η Πολιτεία βρέθηκε αντιμέτωπη με μια μεγάλη πρόκληση: Αυτή της ταχείας προστασίας και μεταπυρικής αποκατάστασης των καμένων δασικών εκτάσεων σε χρόνο εξαιρετικά περιορισμένο, με σκοπό να προληφθούν οι συνέπειες της διάβρωσης των εδαφών εξαιτίας των βροχοπτώσεων και να προστατευτεί το έδαφος, επιταχύνοντας τη φυσική αναγέννηση. 

Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Υπουργός Περιβάλλοντος, αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή τον καινοτόμο θεσμό του Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης, προϋπολογίζοντας 3 εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση αντιδιαβρωτικών έργων τόσο στη Βαρυμπόμπη όσο και στον Σχίνο Κορινθίας.

Ο Όμιλος, πιστός στη δέσμευσή του να εργαστεί για την αναχαίτιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, υλοποίησε τα αντιδιαβρωτικά έργα, ώστε να επιταχυνθεί η φυσική αναγέννηση των καμένων δασικών εκτάσεων. Όπως άλλωστε υπογράμμισε ο κ.  Παπαθανασίου «ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ θα είναι πάντα παρών εκεί όπου υπάρχει πραγματικά ανάγκη, στηρίζοντας εμπράκτως την ελληνική κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον. Και αυτό δεν είναι υπόσχεση. Το θεωρούμε ηθική ευθύνη και καθήκον μας, ώστε να συμβάλλουμε στο βιώσιμο μέλλον της χώρας μας».

100% οικολογικά αντιδιαβρωτικά έργα

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Βαρυμπόμπη τα αντιδιαβρωτικά έργα είναι 100% οικολογικά, αφού τα υλικά των κατασκευών προέρχονται αποκλειστικά από τα καμένα δέντρα της περιοχής, και περιλαμβάνουν:

  • 233.486 τρέχοντα μέτρα κορμοδεμάτα κατά μήκος των χωροσταθμικών καμπυλών, σύμφωνα με το ανάγλυφο του εδάφους στις πλαγιές των λεκανών απορροής των χειμάρρων.
  • 20.913 τρέχοντα μέτρα κλαδοπλέγματα στις πλαγιές των λεκανών απορροής χειμάρρων.
  • 1.503 τετραγωνικά μέτρα κορμοφράγματα, εντός  των κοιτών των δευτερευόντων και τριτευόντων  χειμάρρων, οι οποίοι συμβάλλουν σε μεγάλα ρέματα, για να συγκρατηθούν τα φερτά υλικά.

Στο Σχίνο Κορινθίας τα αντίστοιχα έργα βρίσκονται στη τελική φάση ολοκλήρωσης, βάσει της μελέτης που εκπόνησε η Διεύθυνση Δασών Κορίνθου.

Αντιδιαβρωτικά Έργα: Επιταχυντής της φυσικής αναγέννησης των καμένων δασών

Η υλοποίηση αντιδιαβρωτικών έργων είναι αναγκαία για την προστασία των καμένων δασικών εκτάσεων, καθώς συμβάλλουν στη συγκράτηση των πολύτιμων δασικών εδαφών, την αποτροπή της διάβρωσης, τον περιορισμό των επιπτώσεων από την κάθοδο φερτών υλικών και τη μερική μείωση της έντασης καθόδου του νερού ώστε να υποβοηθηθεί η φυσική αναγέννηση του δάσους και να προστατευθούν οι περιοχές, στο βαθμό που είναι εφικτό, από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Για να περιοριστούν ωστόσο οι ενδεχόμενες επιπτώσεις από έντονες βροχοπτώσεις, απαιτείται η κατασκευή ειδικών αντιπλημμυρικών έργων, στα οποία περιλαμβάνεται η βαθιά αυλάκωση των εδαφών με κλίση μικρότερη από 30%, με χωματουργικά μηχανήματα για την αύξηση της διαπερατότητας και τη συγκράτηση του νερού, αλλά και των φερτών υλικών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 21:59