search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 16:22
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Νέα παραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον – Τι είναι η ΧΕ και γιατί προκαλεί ανησυχία

11.04.2022 19:52
koronoios-metallaxi-new

Μια νέα παραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού προβληματίζει τους επιστήμονες, καθώς εξαπλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Πρόκειται για την παραλλαγή ΧΕ, η οποία, σύμφωνα με το TIME, είναι ένα υβρίδιο των δύο πλέον γνωστών στελεχών της Όμικρον: BA.1 (το αρχικό στέλεχος Ομικρον) και BA.2 (το πιο μολυσματικό σχετικό στέλεχος που κυριαρχεί πλέον στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες).

Το XE είναι γνωστό ως ανασυνδυασμένη παραλλαγή, η οποία σχηματίζεται «όταν ένα στέλεχος SARS-CoV-2 συλλαμβάνει κάποιο γενετικό υλικό από ένα άλλο στέλεχος SARS-CoV-2», εξηγεί ο Δρ. Andrew Badley, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στην κλινική Mayo και πρόεδρος της Task Force SARS-CoV-2 COVID-19 για την Mayo Clinic.

Αυτό σημαίνει ότι η νέα ανασυνδυασμένη παραλλαγή αποκτά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με κάθε στέλεχος, αλλά όχι πάντα ότι μετατρέπεται σε μια πιο απειλητική έκδοση. «Οι ανασυνδυασμένες παραλλαγές περιγράφονται καλά για άλλους ιούς και δεν συνδέονται συχνά με περισσότερους κινδύνους», αναφέρει ο Badley. Επιστήμονες σχολιάζουν πως δεδομένου ότι τα στελέχη της Όμικρον BA.1 και BA.2 κυκλοφορούν ευρέως αυτή τη στιγμή, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πρόσφατα εμφανίστηκε ένα νέο συνδυαστικό στέλεχος.

«Οι ανασυνδυασμένες παραλλαγές δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο, ιδιαίτερα όταν κυκλοφορούν πολλές παραλλαγές, και αρκετές έχουν εντοπιστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέχρι σήμερα», δήλωσε η Σούζαν Χόπκινς, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του UKHSA. «Όπως συμβαίνει με άλλα είδη παραλλαγών, οι περισσότερες θα πεθάνουν σχετικά γρήγορα».

Πόσο μεταδοτική είναι η νέα παραλλαγή

Έως και 10% πιο μεταδοτική φαίνεται να είναι η νέα παραλλαγή παρόλο που μέχρι πρόσφατα ενώ γνωρίζαμε πως το στέλεχος BA.2 της μετάλλαξης Όμικρον είναι το πιο μεταδοτικό, ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο, αναλύοντας για πρώτη φορά τις ακολουθίες της XE, ανακάλυψαν πως η παραλλαγή ήταν περίπου τόσο μεταδοτική όσο το BA.2.

Η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) της 5ης Απριλίου αναφέρει επίσης ότι το στέλεχος XE είναι περίπου 10% πιο μεταδοτικό από το BA.2, αλλά σημειώνει ότι ο αριθμός απαιτεί περαιτέρω επιβεβαίωση.

Πού εξαπλώνεται το νέο στέλεχος

Το νέο στέλεχος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 19 Ιανουαρίου 2022 και μέχρι τώρα έχουν αναφερθεί περισσότερες από 600 μολύνσεις με τη νέα παραλλαγή στη χώρα, σύμφωνα με αναφορά της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κρούσματα με το νέο στέλεχος του κορωνοϊού έχουν βρεθεί επίσης σε Ινδία και Ταϊλάνδη. Το ένα κρούσμα καταγράφηκε στις 6 Απριλίου στη Βομβάη, ενώ στις 4 Απριλίου, το Κέντρο Ιατρικής Γονιδιωματικής στην Μπανγκόκ κατέγραψε κρούσμα της παραλλαγής XE.

Πόσο προστατεύει το εμβόλιο

Προστασία κατά του νέου στελέχους της μετάλλαξης Όμικρον αποτελεί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αναφέρει ο Δρ Andrew Badley, ενώ θετικό είναι το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σχετικά λίγα κρούσματα της XE.

«Γνωρίζουμε για την ύπαρξη της παραλλαγής XE από τα μέσα Ιανουαρίου», λέει ο Badley και προσθέτει: «Τώρα, δυόμισι μήνες μετά, εξακολουθούμε να βλέπουμε κρούσματα, αλλά δεν έχει εξαπλωθεί. Για να γίνει πιο καλά αντιληπτό, η Όμικρον εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο και μέσα σε τέσσερις εβδομάδες βρισκόταν σε όλο τον κόσμο. Επομένως, δεν είναι τόσο κυρίαρχο όσο ήταν η Όμικρον», λέει.

Διαβάστε επίσης:

Αυτή είναι η άσκηση που «προστατεύει» την καρδιά

Κορωνοϊός: 72 νεκροί σε ένα 24ωρο και σχεδόν 7.000 νέα κρούσματα

Περπάτημα: Από ποιες ασθένειες προστατεύει – Πόσα βήματα την ημέρα «προσθέτουν» χρόνια!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 16:18