search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 18:11
MENU CLOSE

Μητσοτάκης από Ρεβυθούσα: Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε πρόσθετα μέτρα για την ακρίβεια στο ρεύμα

19.04.2022 11:40
mitsotakis

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση, αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή απόφαση για την ακρίβεια στο φυσικό αέριο, είναι έτοιμη να συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες, έδωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στο νησί της Ρεβυθούσας, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κατάσταση έκρηξης στις τιμές του φυσικού αερίου. Το πρόβλημα αυτό είναι εισαγόμενο. Ένα πρόβλημα το οποίο αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και γι’ αυτό και έχω προσωπικά αγωνιστεί να υπάρχει μια πανευρωπαϊκή απάντηση σε ένα πρόβλημα, το οποίο δεν είναι αμιγώς εθνικό, είναι ευρωπαϊκό».

Παράλληλα, δεσμεύτηκε πως «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να στηρίζει τους καταναλωτές ενέργειας μέσα από ένα σχήμα επιδοτήσεων το οποίο θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα. Και σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το πρόβλημα, θέλω όλοι οι Έλληνες να γνωρίζουν ότι η ελληνική Κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει σημαντικά πρόσθετα μέτρα έτσι ώστε να απορροφήσει όσο μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό είναι δυνατό και επιτρεπτό από τα δημοσιονομικά περιθώρια».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «το φυσικό αέριο σε υγροποιημένη μορφή είναι εξαιρετικά κρίσιμο, προκειμένου να πετύχουμε τη διεύρυνση των πηγών τροφοδοσίας φυσικού αερίου. Και σε αυτόν τον σχεδιασμό η Ρεβυθούσα στην τωρινή της μορφή, αλλά και στην αναβαθμισμένη της μορφή, παίζει καθοριστικό ρόλο. Όπως καθοριστικό ρόλο παίζουν και οι καινούριες επενδύσεις, οι πλωτές εγκαταστάσεις επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπως αυτή η οποία δρομολογείται στην Αλεξανδρούπολη».

Δεδομένων των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και των προσπαθειών της ΕΕ για απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ρεβυθούσα έγινε γνωστό ότι ο ΔΕΣΦΑ εξετάζει την προσθήκη Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης (FSU) στον τερματικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου αυξάνοντας τη συνολική διαθέσιμη χωρητικότητα αποθήκευσης από 225.000 m3 σε περισσότερα από 380.000 m3. Παράλληλα, ο ΔΕΣΦΑ αναμένεται να προχωρήσει στην ενίσχυση της δυνατότητας επαναεριοποίησης του τερματικού σταθμού κατά 12%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, το 2021, η Ρεβυθούσα κάλυψε σχεδόν το ένα τρίτο (31,8%) των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2022 η Ρεβυθούσα έγινε η κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα, καλύπτοντας το 43,23% των εισαγωγών μας, με την παραλαβή 21 φορτίων ΥΦΑ από 6 χώρες (ΗΠΑ, Αλγερία, Νιγηρία, Αίγυπτο, Ομάν και Ινδονησία). Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, ταυτόχρονα όμως αγωνιζόμαστε για να μπορούμε να πετύχουμε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές».

Διαβάστε επίσης:

Ενέργεια: Η κυβέρνηση αναζητά πόρους για το εθνικό σχέδιο και ελπίζει στην ευρωπαϊκή παρέμβαση

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για Μητσοτάκη: Θα είχε ενδιαφέρον να περπατήσει στον δρόμο χωρίς δέκα διμοιρίες των ΜΑΤ

Πολάκης σε Ανδρουλάκη: Ξέρεις γιατί δεν με αποκηρύσσει ο Αλέξης;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 18:09