search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 14:10
MENU CLOSE

Πρωτογενές πλεόνασμα: Θετικό φέτος, αγκάθι για το 2022

21.04.2022 16:44
xrimata-new

Εξαιρετικά χαμηλά στο 5% του ΑΕΠ έκλεισε το περσινό πρωτογενές έλλειμμα σε σχέση με αυτό που είχε υπολογιστεί… ως εκτίμηση και ήταν 7% .

Την ίδια ώρα το χρέος της γενικής κυβέρνησης περιορίστηκε το 2021 σε 193,3% του ΑΕΠ από 206,3% το 2020.

Ωστόσο τα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις απειλούν το φετινό έλλειμμα που έχει φτάσει στα 3,6 δισ. ευρώ δηλαδή στο 2% του ΑΕΠ με την ενεργειακή κρίση να συνεχίζεται.

Το οικονομικό επιτελείο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνει ότι οι κινήσεις πρέπει να γίνονται με προσοχή διότι «καραδοκούν» πληθωριστικές «πιέσεις» στην πραγματική οικονομία. Εάν συμβεί αυτό τότε το έλλειμμα θα βρεθεί εκτός ελέγχου και η πορεία του προϋπολογισμού θα επηρεαστεί αρνητικά.

Τονίζει δε ότι το μικρότερο κατά 2 μονάδες έλλειμμα, οφείλεται στις διακυμάνσεις του ΑΕΠ και δεν μεταφράζεται άμεσα σε έσοδα που θα μπορούσαν να διατεθούν. Έτσι η κυβέρνηση έχει μικρότερο ποσοστιαίο στόχο, για τη μείωση του ελλείμματος.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» όπως επισημάναμε ήταν και θα είναι για τη χρόνια που διανύουμε ο πληθωρισμός ο οποίος τον περασμένο μήνα έφθασε στο 8,9% με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 ο στόχος για μέσο ετήσιο πληθωρισμό 5,5%.

Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν εκτιμήσεις και από τράπεζες οι οποίες δεν αποκλείουν μεγαλύτερα νούμερα για τον μέσο πληθωρισμό έως και 7% για φέτος.

Διαβάστε επίσης:

ΕΦΚΑ – ΟΠΕΚΑ: Ολοκληρώνονται σήμερα οι πληρωμές συντάξεων και επιδομάτων

Netflix: Η συνεχής «αιμορραγία» συνδρομητών «γκρέμισε» κατά 40% τη μετοχή

Έκτακτη επιχορήγηση έως 18.000 ευρώ για επιχειρήσεις που επλήγησαν από πανδημία και φυσικές καταστροφές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 14:10