search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 15:19
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι λεηλάτησαν μουσεία σε Μελιτόπολη και Μαριούπολη (Video)

02.05.2022 14:05
oykrania-polemos-new

Για τεράστια απώλεια για τον ουκρανικό πολιτισμό κατηγορούν αξιωματούχοι της Μελιτόπολης τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής επισημαίνοντας ότι λεηλάτησαν ανεκτίμητης αξίας τεχνουργήματα του πολιτισμού των Σκυθών, του 4ου π.χ. αιώνα, από τοπικό μουσείο.

Πρόκειται για αρχαία χρυσά αντικείμενα της Σκυθίας που ανήκαν σε «μία από τις μεγαλύτερες και ακριβότερες συλλογές στην Ουκρανία», η οποία βρισκόταν στην κατεχόμενη Μελιτόπολη της Ζαπορίζιας, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Ιβάν Φεντόροφ.

Ο χρυσός της αυτοκρατορίας των Σκυθών, που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ., εξήχθη από έναν άνδρα με λευκό παλτό με «ειδικά γάντια και μια μακριά τσιμπίδα», ο οποίος εισέβαλε στο υπόγειο ενός μουσείου της Μελιτόπολης, συνοδευόμενος από μια ομάδα ένοπλων Ρώσων στρατιωτών, αναφέρουν οι New York Times.

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι του δημοτικού συμβουλίου της Μαριούπολης ανακοίνωσαν μέσω Telegram αυτή την εβδομάδα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έκλεψαν «περισσότερα από 2.000 μοναδικά εκθέματα» από τα μουσεία της πολιορκημένης πόλης – μεταξύ των οποίων μετάλλια, έναν «μοναδικό χειρόγραφο πάπυρο της Τορά» και το «Ευαγγέλιο του 1811 που δημιουργήθηκε από το βενετσιάνικο τυπογραφείο για τους Έλληνες της Μαριούπολης».

«Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ετοιμάζει το απαραίτητο υλικό, ώστε να κινήσει ποινικές διαδικασίες και να προσφύγει στην Ιντερπόλ», ανέφεραν οι δημοτικοί αξιωματούχοι της Μαριούπολης.

Την ίδια στιγμή, ο Ολεξάντρ Σιμονένκο, συνεργάτης του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Ουκρανίας, δήλωσε στους NYT ότι οι ρωσικές δυνάμεις «κάνουν έναν πόλεμο χωρίς κανόνες» και «καταστρέφουν τη ζωή μας, τη φύση μας, τον πολιτισμό μας, τη βιομηχανία μας, τα πάντα».

Η ταυτότητα των Σκυθών

Οι Σκύθες ήταν μια νομαδική ομάδα που κατείχε μια περιοχή από τα βόρεια της Μαύρης Θάλασσας μέχρι την Κίνα, ο πολιτισμός της οποίας «άνθισε στις στέπες από το 800 π.Χ. έως το 300 μ.Χ. περίπου», δήλωσε στο Live Science η ιστορικός του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, Αντριέν Μέιορ.

Αφού το Κρεμλίνο προσπάθησε να αποκτήσει μια συλλογή αρχαίων αντικειμένων που είχαν δανειστεί από την Κριμαία σε ένα μουσείο στο Άμστερνταμ λίγο πριν οι ρωσικές δυνάμεις καταλάβουν την περιοχή το 2014, ένα εφετείο στην Ολλανδία αποφάσισε τον περασμένο Οκτώβριο ότι η Ουκρανία ήταν ο νόμιμος ιδιοκτήτης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε τότε στο Twitter ότι , προσθέτοντας:

«Μετά τον “χρυσό των Σκυθών”, θα πάρουμε πίσω και την Κριμαία» είχε γράψει τότε στο Twitter o Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτηρίζοντας την εν λόγω απόφαση ως μια «πολυαναμενόμενη νίκη»

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ: «Ψευδείς και παραληρηματικές» οι δηλώσεις Λαβρόφ περί καταγωγής του Χίτλερ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από το Αζοφστάλ και τη Μαριούπολη

Λαβρόφ: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει όταν ο Ζελένσκι σταματήσει τις εχθροπραξίες»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 15:16