search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:46
MENU CLOSE

Ζακ Κωστόπουλος: Ομόφωνα ποινή κάθειρξης 10 ετών σε κοσμηματοπώλη και μεσίτη

03.05.2022 16:31
diki-zak

Ομόφωνα ποινή κάθειρξης 10 ετών επιβλήθηκε στον 77χρονο ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου της οδού Γλαδστωνος Σπ. Δημόπουλο και στον 59χρονο μεσίτη Αθ. Χορταριά που κρίθηκαν ένοχοι για κακούργημα σήμερα από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Ο μεσίτης θα οδηγηθεί στη φυλακή, καθώς δεν του χορήγησε αναστολή το δικαστήριο στην εκτέλεση της 10ετούς κάθειρξης που του επέβαλλε, ενώ για τον κοσμηματοπώλη έγινε δεκτή η εισαγγελική πρόταση για κατ’οίκον έκτιση της ποινής λόγω ηλικίας.

Μετά τη λύση της συνεδρίασης επικράτησε ένταση στο ακροατήριο, με το σύνθημα «Οργή και θλίψη η Τζάκι θα μας λείψει». Ο συνήγορος του μεσίτη Ορφέας Φίλος έδειξε κάποιον από το κοινό και ζήτησε να κρατηθεί για εξύβριση.

Κοσμηματοπώλης και μεσίτης κρίθηκαν ένοχοι με ψήφους 5 έναντι 2, ενώ οι ένορκοι που μειοψήφησαν ήθελαν οι κατηγορούμενοι να καταδικαστούν για βαριά σκοπουμενη βλάβη. Το δικαστήριο επέβαλε την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή της 10ους κάθειρξης στους δύο επιχειρηματίες, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για την κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά παραυτουργία (σσ: παράλληλη αυτουργία, χωρίς συναπόφαση, αλλά με συνεκτέλεση) για τον θάνατο του 33χρονου ακτιβιστή.

Το δικαστήριο μετά την απόφαση επί της ενοχής των δύο καταστηματαρχών έκρινε ομόφωνα ότι δεν θα αναγνωρίσει ελαφρυντικά στους δύο καταδικασθέντες των οποίων η υπεράσπιση ζήτησε την αναγνώριση τόσο του σύννομου βίου, όσο και της ειλικρινούς μεταμέλειας και των μη ταπεινών αιτίων για την πράξη.

Αρνητική πρόταση για την αναγνώριση ελαφρυντικών υπέβαλε στο δικαστήριο και ο εισαγγελέας έδρας Σωτήρης Μπουγιούκος, ο οποίος ανέφερε ότι τόσο ο κοσμηματοπώλης όσο και ο μεσίτης στις απολογίες τους δεν επέδειξαν καμία μεταμέλεια και αντιθέτως φάνηκαν να μην έχουν αντιληφθεί την ποινική απαξία της πράξης τους.

«Η συμπεριφορά και η δράση τους ενέχουν στοιχεία τιμωρητικής διάθεσης», είπε ο εισαγγελέας, ο οποίος τόνισε πως «ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος ουδέποτε επιτέθηκε κατά των κατηγορούμενων αφού ήταν εγκλωβισμένος και εκείνοι ασφαλείς. Αποδείχθηκε ότι εκείνοι του επιτέθηκαν. Από τον τρόπο δράσης τους και τη συμπεριφορά τους προκύπτει ότι κανένα ελαφρυντικό δεν πρέπει να τους αναγνωριστεί».

Νωρίτερα, η έδρα συντασσόμενη με την εισαγγελική πρόταση αθώωσε  τους τέσσερις αστυνομικούς που συνέβαλαν με τα χτυπήματα τους στον θάνατό του.

Οι τέσσερις αστυνομικοί κρίθηκαν αθώοι κατά πλειοψηφία για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης , με ψήφους 4 έναντι 2, καθώς η πρόεδρος και δύο ένορκοι θεώρησαν ότι θα πρέπει να καταδικαστούν για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Ένταση στην αίθουσα

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης στην αίθουσα προκλήθηκε ένταση, με τον κόσμο να φωνάζει “ντροπή και αίσχος”.

Ο συνδικαλιστής των αστυνομικών Στράτος Μαυροειδάκος, μάλιστα, επιτέθηκε φραστικά στην Μάγδα Φύσσα, η οποία βρισκόταν στη δικαστική αίθουσα και φώναξε “ντροπή”.

Η προκλητική στάση των αστυνομικών προκάλεσε κλιμάκωση της έντασης, καθώς αστυνομικές δυνάμεις έσπρωξαν στο διάδρομο τη Μάγδα Φύσσα αλλά και τη δικηγόρο της οικογένειας Κωστόπουλου, Άννυ Παπαρουσου.

ΜέΡΑ25: «Ντροπιαστική μέρα για την ελληνική αστική δικαιοσύνη»

«Μια ακόμα ντροπιαστική μέρα για την ελληνική αστική δικαιοσύνη, που για άλλη μια φορά υποθάλπει την αστυνομική αυθαιρεσία, βία και ασυδοσία, αθωώνοντας τους αστυνομικούς για την δολοφονία του Ζακ και μη μετατρέποντας την κατηγορία για τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη σε ανθρωποκτονία από πρόθεση, με την σύμφωνη γνώμη πάντα και της Εισαγγελίας, όπως συνηθίζεται άλλωστε σε περιπτώσεις εκδίκασης εγκλημάτων από αστυνομικούς», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.   

Όπως σημειώνει: «Προφανώς η αστική δικαιοσύνη, ως το μακρύ χέρι του αστικού κράτους των “νοικοκυραίων”, δεν είδε αυτό που είδε όλη η υπόλοιπη κοινωνία στο τραγικό βίντεο της δολοφονίας της Zackie, ότι δηλαδή στην Ομόνοια δεν έγινε ληστεία, όπως διακινούσαν τότε τα μέσα μαζικής εξαπάτησης του συστήματος και της ολιγαρχίας, αλλά ότι το “κράτος” (οι δυνάμεις καταστολής) και τα “αφεντικά” (οι γνωστοί ως “νοικοκυραίοι” εκείνης της περιόδου) έκαναν δολοφονία».  

«Την ντροπιαστική αυτή απόφαση επισφράγισε και η παρουσία του γενικού γραμματέα των ειδικών φρουρών κ. Μαυροειδάκου κατά την απαγγελία της απόφασης, γνωστού για τις αντιλήψεις του ότι οι αστυνομικοί στη δολοφονία του Ζακ “έκαναν τη δουλειά τους πολύ καλά” καθώς και η βίαιη και απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στο εξοργισμένο πλήθος, μεταξύ των οποίων και η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα Φύσσα, που διαμαρτυρόταν για την ντροπιαστική απόφαση», καταλήγει η εν λόγω ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

ΔΙΠΑΕ: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι φοιτητές – Την Πέμπτη συλλαλητήριο στην Αθήνα

Δίκη Τοπαλούδη: Ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο οι δύο κατηγορούμενοι

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Τρίχρονο κορίτσι εισήχθη με πρήξιμο στον αστράγαλο και πέθανε

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:46