search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 10:31
MENU CLOSE

Η Πολωνία προμηθεύεται ρωσικό φυσικό αέριο δια… της πλαγίας οδού, λέει η Μόσχα

04.05.2022 17:13
fysiko aerio-new

Η Πολωνία εξακολουθεί να αγοράζει ρωσικό αέριο -μέσω αντίστροφων ροών από τη Γερμανία- αφού η Gazprom διέκοψε την απευθείας παροχή φυσικού αερίου στη χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού.

«Η Πολωνία αρνήθηκε να πληρώσει για το ρωσικό αέριο με τους νέους όρους, σε ρούβλια. Ανακοινώθηκε μεγαλειωδώς από την Πολωνία ότι δεν χρειαζόταν πλέον ρωσικό αέριο και δεν θα το αγόραζε πια», φέρεται να είπε ο επίσημος εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ.

«Αλλά στην πραγματικότητα η Πολωνία συνεχίζει να αγοράζει ρωσικό αέριο μετά τη διακοπή της άμεσης προμήθειας. Τώρα αγοράζει το αέριο από τη Γερμανία που επιστρέφει στην Πολωνία με την αντίστροφη ροή μέσω του αγωγού Yamal-Europe», πρόσθεσε.

Την ημέρα που η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία, καθώς και στη Βουλγαρία, οι ροές στον αγωγό Yamal-Europe από τη Γερμανία στην Πολωνία εκτινάχθηκαν, σύμφωνα με τον χειριστή του αγωγού Gascade που επικαλείται το Reuters.

Ετησίως η Πολωνία χρησιμοποιεί περίπου 20 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Πολωνίας έχει δηλώσει ότι θα αγοράζει υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ και το Κατάρ, ενώ θα προμηθεύεται φυσικό αέριο από την Νορβηγία μέσω αγωγού που κατασκευάζεται.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη διακοπή της ρωσικής προμήθειας ως «άμεση επίθεση» στην Πολωνία και δεσμεύτηκε ότι η χώρα του δεν θα ενδώσει σε «αυτόν τον εκβιασμό».

Μετά τη διακοπή των προμηθειών της Gazprom στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Βουλγαρία συμφώνησαν να δημιουργήσουν στη Σόφια μια πρώτη περιφερειακή ομάδα εργασίας ως μέρος της Πλατφόρμας Αγοράς Ενέργειας της ΕΕ για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

Διαβάστε επίσης:

Γουίλ Σμιθ: Ακυρώθηκε ο δεύτερος κύκλος της κωμικής σειράς «This Joka»

Τουρκία: Άνοιξαν μπαρ δίπλα στον Ναό της Αθηνάς στην Αττάλεια (video)

Αντιδρά η Ουγγαρία στην πρόταση για πετρελαϊκό εμπάργκο κατά της Ρωσίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 10:30