search
ΤΡΙΤΗ 04.06.2024 18:41
MENU CLOSE

Mόσχα: Όλα τα βλέμματα στην παρέλαση της Κόκκινης Πλατείας – Δείτε live (Video/Photo)

09.05.2022 09:34
moscow new

Όλα τα βλέμματα του κόσμου είναι στραμμένα στη Μόσχα σήμερα. Στην μεγάλη παρέλαση για την «Ημέρα της Νίκης» που ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 ώρα Ελλάδας.  

 Σύμφωνα με τα διεθνή τηλεγραφήματα ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ετοιμάσει μία φαντασμαγορική στρατιωτική παρέλαση που έχει καθιερώσει κάθε χρόνο στην επέτειο της νίκης επί του ναζισμού στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε μία επίδειξη δύναμης, στη σκιά του καθεδρικού ναού του Αγίου Βασιλείου, δίπλα από το επιβλητικό κτίριο του Κρεμλίνου, παρελαύνουν 11.000 στρατιώτες, ανάμεσά τους και αλεξιπτωτιστές που πήραν μέρος στην εισβολή στην Ουκρανία, 131 προηγμένα όπλα κάθε είδους, 77 αεροπλάνα και ελικόπτερα, με 8 από τα μαχητικά αεροσκάφη να σχηματίζουν το γράμμα «Z», το σύμβολο για τη «στρατιωτική ειδική επιχείρηση».

Ακόμα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, θα παρουσιαστούν οι πύραυλοι Ισκαντέρ που χρησιμοποιούνται εναντίον της Ουκρανίας, άρματα μάχης, αντιαεροπορικά συστήματα, μαχητικά ρομπότ, διηπειρωτικοί πύραυλοι με πυρηνικές κεφαλές, αλλά και το θηριώδες Ιλιούσιν Il-80, το οποίο έχει ειδικά σχεδιαστεί για να επιτρέψει στον Ρώσο πρόεδρο να συνεχίσει να διοικεί τη χώρα από τον αέρα, στην περίπτωση ενός πυρηνικού πολέμου!

Αγωνία για την ομιλία Πούτιν

Στη Δύση πάντως, αναμένουν ,με αγωνία την ομιλία του ίδιου του ρώσου προέδρου προκειμένου να δούν τόσο την ορολογία που θα χρησιμοποιήσει όσο και το ύφος του σχετικά με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.   

Δεν είναι μόνο η απορία εαν θα προαναγγείλει τη «συντέλεια του κόσμου», όπως ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες το πρακτορείο Reuters.  

Περιμένουν να δούν εαν και εφόσον  θέσει το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του σε αυξημένο συναγερμό, εαν απευθύνει απειλές κατά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ – σε συνδυασμό μάλιστα με την επερχόμενη ένταξη σε αυτό της Φινλανδίας και της Σουηδίας – αλλά και εάν θα κηρύξει επισήμως τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναβαθμίζοντας έτσι την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως έχει χαρακτηρίσει την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Μία γεύση για τις προθέσεις του έδωσε ο Πούτιν στις ευχές του για την 8η Μαΐου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «όπως το 1945, η νίκη θα είναι δική μας… σήμερα, οι στρατιωτικοί μας, όπως οι πρόγονοί τους, μάχονται στήθος με στήθος για την απελευθέρωση των πάτριων εδαφών τους από τη ναζιστική βρωμιά».

Πρόσθεσε δε ότι «δυστυχώς, σήμερα, ο ναζισμός σήκωσε ξανά κεφάλι. Ιερό καθήκον μας είναι να εμποδίσουμε τους ιδεολογικούς κληρονόμους εκείνων που έχουν ηττηθεί».

Η σημερινή επέτειος

Εξουδετερωμένη από τη δράση των συμμάχων (ΗΠΑ, Αγγλία, Σοβιετική Ενωση) και κυρίως από τη λυσσώδη αντίσταση των Σοβιετικών η οποία μετατράπηκε σε μία επική αντεπίθεση που έφτασε μέχρι το Βερολίνο, η ναζιστική Γερμανία υπέγραψε, άρον-άρον, τη συνθηκολόγησή της. 

Ηταν 8 Μαϊου με ώρα Γερμανίας αλλά 9 με ώρα Μόσχας, γι’ αυτό και ο εορτασμός λαμβάνει χώρα στις 9. Ο ναζισμός, στη γερμανική εκδοχή του, άφηνε την τελευταία του πνοή. Αυτό γιορτάζει σήμερα η Ρωσία.

Διαβάστε επίσης

Ζελένσκι: «Η Ρωσία ξέχασε όλα όσα ήταν σημαντικά για τους νικητές το 1945»

Βλαντίμιρ Πούτιν: «Όπως το 1945, η νίκη θα είναι δική μας»

Κούβα: Στους 30 οι νεκροί από την έκρηξη στο ξενοδοχείο Saratoga




google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 04.06.2024 18:39