search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 02:24
MENU CLOSE

Θεσσαλονίκη: Σοβαρά επεισόδια στο ΑΠΘ – Πέτρες, ξύλο και χημικά (videos)

10.05.2022 14:35
apth_epeisodia_new

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, μεταξύ φοιτητών του αντιεξουσιαστικού χώρου και δυνάμεων των ΜΑΤ, με αφορμή την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στο CAMPUS για την περιφρούρηση των εργασιών που γίνονται στον ισόγειο χώρο του Τμήματος Βιολογίας για την κατασκευή Βιβλιοθήκης.

Η διαμαρτυρία συλλογικοτήτων και φοιτητικών συλλόγων ξεκίνησε μπροστά από τη Σχολή Θετικών Επιστημών, ωστόσο η παρουσία ΜΑΤ στο χώρο του Πανεπιστημίου και ανδρών της Ασφάλειας στο χώρο κατασκευής της βιβλιοθήκης προκάλεσε εντάσεις και σοβαρά επεισόδια.

Οι αντιεξουσιαστές, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις με πέτρες και άλλα αντικείμενα.

Η αστυνομία απάντησε με κρότου λάμψης και περιορισμένη χρήση χημικών. Στη διάρκεια των επεισοδίων έγινε προσαγωγή ενός ατόμου.

Στον χώρο γύρω από τη Σχολή ήταν συγκεντρωμένα και μέλη φοιτητικών παρατάξεων, που ζητούσαν την αποχώρηση της αστυνομίας από το CAMPUS.

«Πονάω, δεν μπορώ να πάρω ανάσα»

Σοκ προκαλούν βίντεο από τη βίαιη προσαγωγή ενός ατόμου στο ΑΠΘ από δυνάμεις των ΜΑΤ.

Στα πλάνα, φαίνονται τα ΜΑΤ να σέρνουν αιμόφυρτο τον φοιτητή, ο οποίος ακούγεται να φωνάζει «πονάω, δεν μπορώ να πάρω ανάσα».

Έσπασαν την είσοδο της Πρυτανείας

Στη συνέχεια, τα επεισόδια μεταφέρθηκαν μπροστά από το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με το GRTIMES, φοιτητές του αντιεξουσιαστικού χώρου, κατά την αποχώρησή της από τη Σχολή Θετικών Επιστημών, κινήθηκε προς την Πρυτανεία, έσπασε τζαμαρίες και κατέβασε τα στόρια για να εισβάλει εντός αυτής, ενώ την ίδια ώρα στο σημείο έφτασε νέα διμοιρία των ΜΑΤ αλλά και ομάδα συλλήψεων.

Οι αντιεξουσιαστές κινήθηκαν από τη Φιλοσοφική Σχολή στην είσοδο της πρυτανείας και εκτόξευσαν πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις, με αυτούς να απαντούν κάνοντας χρήση κρότου λάμψης.

Νέα ένταση μπροστά στο Κτίριο Διοίκησης

Στη συνέχεια, προκλήθηκε νέα ένταση και συμπλοκή φοιτητών με αστυνομικές δυνάμεις μπροστά από το Κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ.

Μέλη φοιτητικών παρατάξεων είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το κτίριο και φώναζαν συνθήματα κατά της αστυνομικής παρουσίας. Μπροστά τους μπήκε ένα άτομο, που κατά δήλωση του είναι παλιός απόφοιτος του Πανεπιστημίου, χωρίς όμως να αναγνωρίζεται από τους ίδιους τους φοιτητές η ιδιότητα του. Αρχικά επιτέθηκε φραστικά προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ και στη συνέχεια επιχείρησε να χειροδικήσει εναντίον αστυνομικού, ο οποίος αντέδρασε και τον απώθησε, με αποτέλεσμα να γενικευτεί η συμπλοκή, με τα ΜΑΤ να απωθούν τους φοιτητές με γκλομπς και χρήση χημικών.

Οι φοιτητές παραμένουν αυτή την ώρα συγκεντρωμένοι λίγο πιο πίσω από το σημείο που βρίσκονταν νωρίτερα και επικρατεί σχετική ηρεμία.

Δυνάμεις της αστυνομίας παραμένουν μπροστά από το Κτίριο Διοίκησης όπου η τεχνική υπηρεσία του Πανεπιστημίου προχωρά στην αποκατάσταση των σπασμένων υαλοπινάκων και ρολών και την αποτίμηση των ζημιών μέσα στο κτίριο.

Μπροστά από τη Σχολή Θετικών Επιστημών παραμένουν συγκεντρωμένα άτομα και φοιτητές του αντιεξουσιαστικού χώρου, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις που περιφρουρούσαν τις εργασίες κατασκευής της Βιβλιοθήκης στο Τμήμα Βιολογίας αποχώρησαν από τη Σχολή.

Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι το άτομο που είχε προσαχθεί κατά την διάρκεια των επεισοδίων έξψ από την Σχολή Θετικών Επιστημών συνελήφθη. Πρόκειται για έναν 24χρονο, ο οποίος κρατείται στο αστυνομικό μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Η ΚΝΕ καταγγέλλει «οργανωμένο σχέδιο καταστολής» στο ΑΠΘ

Η ΚΝΕ καταγγέλλει ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης και προβοκατόρικων ομάδων, που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητές, τους συλλόγους και τους αγώνες τους και λειτουργούν μόνο ως οι καλύτεροι χορηγοί της έντασης της καταστολής, της συκοφαντίας και της επίθεσης της κυβέρνησης εναντίον της νέας γενιάς».

Όπως αναφέρει σε σχόλιό της, «αυτό το σχέδιο εξελίχθηκε με την απαράδεκτη ενέργεια της εισβολής πάνοπλων αστυνομικών δυνάμεων στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης» και σημειώνει ότι «την ώρα που διεξάγονταν μαθήματα και χιλιάδες φοιτητές και εκπαιδευτικοί βρίσκονταν στον χώρο του Πανεπιστημίου, έφτασαν στο σημείο να κάνουν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης μέσα σε εσωτερικούς χώρους και διαδρόμους του Πανεπιστημίου».

«Είναι φανερό ότι έτσι φαντάζεται η κυβέρνηση το “σύγχρονο, ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο”, ανοιχτό στην καταστολή, την τρομοκρατία και την υποβάθμιση, κλειστό στη μόρφωση, τη φοιτητική μέριμνα, στις ανάγκες των φοιτητών» προσθέτει η ΚΝΕ και καταλήγει στο σχόλιό της:

«Θα μας βρουν απέναντί τους! Οι φοιτητές, δυναμώνοντας τους φοιτητικούς τους συλλόγους θα “κουρελιάσουν” τα σχέδια έντασης της καταστολής και διάλυσης των σπουδών τους. Τα Πανεπιστήμια να γίνουν πραγματικά χώροι μόρφωσης και πολιτισμού, αγώνα και διεκδίκησης δίκαιων αιτημάτων για το Πανεπιστήμιο του μέλλοντός μας».

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Εικόνες άγριας καταστολής και τρομοκρατίας στο ΑΠΘ

«Η αστυνομία εκφοβίζει και ξυλοκοπεί τους φοιτητές/τριες του ΑΠΘ. Μια εβδομάδα πριν τις φοιτητικές εκλογές η κυβέρνηση επιλέγει να προκαλέσει εικόνες άγριας καταστολής και τρομοκρατίας στο ΑΠΘ», σημειώνει σε ανάρτησή της στο Facebook η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως τονίζει, «η αστυνομία, η οποία παραμένει εντός του πανεπιστημίου, με πρόσχημα τις οικοδομικές εργασίες που γίνονται στη σχολή του Βιολογικού, πριν απο λίγο επιτέθηκε με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου/λάμψης σε φοιτητές/τριες που ζητούσαν ειρηνικά την αποχώρηση της.

Τη στιγμή που τα ΜΑΤ χτυπούν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες την ώρα των μαθημάτων τους ο πρύτανης Παπαϊωάννου διαλέγει πλευρά υπέρ της καταστολής και όχι της εκπαίδευση.

Ο πρύτανης των ΜΑΤ και το υπουργείο είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για αυτές τις εικόνες. Δε θέλουν ούτε την προστασία των φοιτητών, ούτε την δημιουργία ενός καλύτερου πανεπιστημίου. Θέλουν καταστολή, φόβο, face control και αυταρχισμό στις σχολές μας».

«Το μέλλον που θέλουν να πλάσουν είναι ζοφερό και δε μας χωράει. Δε θα τους περάσει. Η αστυνομία δεν έχει θέση στα πανεπιστήμια, για αυτό και το σχέδιό τους θα μείνει στα χαρτιά», καταλήγει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης:

Μονεμβασιά: Μαρτυρίες για δεύτερο άτομο στο αυτοκίνητο του δράστη – «Στυγερό έγκλημα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση» (videos)

Νέο Ψυχικό: Νεκρή 63χρονη από φωτιά σε διαμέρισμα

e-ΕΦΚΑ: Εκτός λειτουργίας ηλεκτρονικές υπηρεσίες από 19-23 Μαΐου λόγω μεταφοράς σε G-Cloud

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50