search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 14:48
MENU CLOSE

Μάχη για την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία στην Βουλή

11.05.2022 06:00
biden_mitsotakis_new

Με την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία ανά χείρας- που κυρώνεται αύριο από την Βουλή – ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στην Αμερική για να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Η συμφωνία αυτή την οποία δεν θα ψηφίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης , καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση για πλειοδοσία πίστης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να πυροδοτήσει σφοδρές αντιπαραθέσεις αύριο στην Βουλή.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος σε δήλωση του τόνισε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε κάτι που ζητούσαν οι Αμερικάνοι από όλους τους πρωθυπουργούς της μεταπολίτευσης και κανείς δεν το έδωσε. Όχι ο Καραμανλής, όχι ο Παπανδρέου, όχι ο Σημίτης, όχι ο Σαμαράς και προφανώς όχι εμείς: Την παραμονή επ’ αόριστο των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα».

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως επενδύσει ιδιαίτερα στην συνάντηση Μητσοτάκη –Μπάιντεν καθώς όπως λένε οι συνεργάτες του πρωθυπουργού το γεγονός ότι γίνεται στην σκιά της σύγκρουσης Δύσης – Μόσχας, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και την Τουρκία να διεκδικεί ρόλο και παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έχει ιδιαίτερη σημασία .

Τα κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν ακόμα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι μετά από πρόσκληση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιχειρεί να αποσπάσει μια διαβεβαίωση από τις ΗΠΑ ότι θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στις ορέξεις της Τουρκίας στην περιοχή , ιδιαίτερα αυτή την στιγμή που οι γείτονες μας αισθάνονται ότι είναι αναβαθμισμένοι μέσα στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Το γεγονός αυτό προφανώς περιπλέκει τα πράγματα αν και ο πρόεδρος Μπάιντεν εμφανίζεται κατά καιρούς να επικρίνει την στάση και την συμπεριφορά του καθεστώς Ερντογάν.

Ακόμα θα έχει ενδιαφέρον πώς θα τοποθετηθεί ο Λευκός Οίκος στο φλέγον ζήτημα ταυ τουρκικού αιτήματος για αγορά των σύγχρονων μαχητικών F-16, επί του οποίου υπάρχουν ήδη σημαντικές αντιδράσεις από φιλέλληνες γερουσιαστές όπως ο Μενέντεζ.

Φυσικά στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο ανδρών θα βρεθεί και το ενεργειακό καθώς οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν το έργο EuroAsiaInterconnector για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και άλλα σχέδια μεταφοράς ενέργειας στην περιοχή, όπως και για την πιθανότητα προμήθειας στο μέλλον μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Απαντά στη ΝΔ για τα επεισόδια στο ΑΠΘ – «Ως εδώ με τις φτηνές προβοκάτσιες και τη στημένη ένταση»

ΝΔ για επεισόδια στο ΑΠΘ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει τους καταστροφείς – Ο Τσίπρας δεν έβγαλε μιλιά»

Συνέχεια στον «εμφύλιο» Μπακογιάννη – Θεοδωρικάκου δίνει επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου ΠροΠο – Τι λέει ο δήμαρχος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 14:47