search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 00:32
MENU CLOSE

Αποκάλυψη: Τι προκάλεσε το Σύνδρομο του Κόλπου στους βετεράνους του πολέμου στο Ιράκ (Videos)

13.05.2022 06:00
yankees_new

Την νύχτα της 18ης προς την 19η Ιανουαρίου του 1991, ο ουρανός κοντά στη Φαλούτζα του Ιράκ φωτίστηκε από τις φλόγες που προκάλεσε ένας μαζικός βομβαρδισμός.

Οι Αμερικανοί είχαν χτυπήσει μία τεράστια αποθήκη του ιρακινού στρατού, όπου υπήρχαν υποψίες πως ο Σαντάμ Χουσέιν διατηρούσε μεγάλες ποσότητες χημικών. Ήταν ένα συντριπτικό πλήγμα, που θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία.

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι μετά την επίθεση προκλήθηκε ένα τεράστιο σύννεφο από συντρίμμια και αέρια, το οποίο επεκτάθηκε και σκέπασε την περιοχή όπου είχαν αναπτυχθεί αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις. Τότε ήχησαν οι σειρήνες για προστασία από χημικό πόλεμο. Το σύννεφο αυτό, μετά από έρευνες χρόνων διαπιστώθηκε ότι περιείχε το αέριο Σαρίν.

Το μυστήριο με το Σύνδρομο του Κόλπου

Χιλιάδες στρατιώτες που γύρισαν από τον πόλεμο του Κόλπου ανέφεραν πως αντιμετώπιζαν μια σειρά από συμπτώματα, όπως έντονοι πόνοι στο σώμα, έντονη αδιαθεσία και κενά μνήμης. Τέτοια περιστατικά είχαν αναφερθεί στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Δανία. Μόνο στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί 33.000 βετεράνοι με τέτοια συμπτώματα από τους 250.000 που υπηρέτησαν στο Ιράκ.

Η πρώτη θεωρία που ακούστηκε ήταν ότι τα συμπτώματα οφείλονταν στο απεμπλουτισμένο ουράνιο που περιέχουν τα πυρομαχικά.

Ήταν ένα μυστήριο που παρέμενε άλυτο από την εποχή του πολέμου στο Ιράκ, καθώς ο ένας στους τέσσερις Αμερικανούς και Βρετανούς στρατιώτες παρουσίασαν συμπτώματα που δεν μπορούσαν να εξηγηθούν.

Το λεγόμενο Σύνδρομο του Κόλπου παρέμεινε ένα αναπάντητο ερωτηματικό, αλλά οι επιστήμονες λένε πως βρήκαν την αιτία. Η γενική κόπωση, τα προβλήματα μνήμης, οι χρόνιοι πόνοι, οι διάρροιες, η σεξουαλική δυσλειτουργία, η δυσκολία στην έκφραση, από τα οποία υπέφεραν οι βετεράνοι του πολέμου προκλήθηκαν από την έκθεσή τους στο αέριο Σαρίν, το οποίο εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα όταν βομβαρδίστηκε αποθήκη με χημικά του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν.

Η έκθεση των Αμερικανών επιστημόνων που έκαναν πολύχρονες έρευνες αναφέρει ότι «υπάρχουν σαφείς αποδείξεις» πως για τα συμπτώματα που παρουσίασαν  δεκάδες χιλιάδες βετεράνοι ευθύνεται ο βομβαρδισμός και η καταστροφή  της αποθήκης με τα χημικά.

Συγκεκριμένα, το Σαρίν εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα όταν βομβαρδίστηκε η τεράστια αποθήκη κοντά στις πόλεις Μουτάνα και Φαλούτζα. Το αέριο αυτό είναι θανατηφόρο αλλά οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι ποσότητες που εισέπνευσαν οι στρατιώτες ήταν μικρές και γι αυτό οι συνέπειες περιορίστηκαν στα συμπτώματα του «Συνδρόμου του Κόλπου».

Τα συμπεράσματα ερευνών που διήρκεσαν 3 δεκαετίες

Ο Δρ. Ρόμπερτ Χάλεϊ, που εδώ και τρεις δεκαετίες ερευνούσε το θέμα, δήλωσε ότι μετά τις διαπιστώσεις της έρευνας «ελπίζεται ότι θα επιταχυνθεί η έρευνα για την βελτίωση της νοσηλείας» των βετεράνων, καθώς μέχρι τώρα δεν υπάρχει συγκεκριμένη αγωγή για το σύνδρομο αυτό.

Η ομάδα του Δρ. Χάλεϊ έφτασε στη σύνδεση του Σαρίν με το Σύνδρομο του Κόλπου εξετάζοντας 1016 Αμερικανούς βετεράνους του πολέμου στο Ιράκ. Οι μισοί παρουσίαζαν συμπτώματα του Συνδρόμου του Κόλπου.

Μετά από εξέταση δειγμάτων αίματος και DNA και μια σειρά από ερωτήσεις για τις συνθήκες σε συγκεκριμένες εμπόλεμες ζώνες, διαπιστώθηκε ότι οι βετεράνοι που υπέφεραν από το Σύνδρομο του Κόλπου είχαν ένα συγκεκριμένο γονότυπο και είχαν ακούσει να ηχεί ο συναγερμός για επίθεση με νευροπαραλυτικά χημικά, άρα ήταν δυνητικά εκτεθειμένοι σε χημικά.

Κι αυτοί οι στρατιώτες διαπιστώθηκε ότι είχαν περίπου 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αργότερα τα συμπτώματα του Συνδρόμου του Κόλπου σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν ακούσει συναγερμό για επίθεση με χημικά, άρα πιθανότατα δεν εκτέθηκαν ποτέ σε επικίνδυνες ουσίες.

Το Σαρίν απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα όταν οι δυτικές δυνάμεις κατέστρεψαν την αποθήκη με τα χημικά. Δηλαδή πρακτικά ο βομβαρδισμός είχε ως θύματα τους άνδρες των δυτικών δυνάμεων που είχαν εισβάλει στο Ιράκ για να ανατρέψουν τον Σαντάμ Χουσέιν.

Διαβάστε επίσης:

Φινλανδία: Fast track η διαδικασία για ένταξη στο ΝΑΤΟ – Σε ετοιμότητα η χώρα για διακοπή του φυσικού αερίου από Ρωσία

Ουκρανία: Δεν ξανανοίγουμε τον αγωγό που φέρνει αέριο στην Ευρώπη μέχρι να ανακτήσουμε τον πλήρη έλεγχο

Ευρωκοινοβούλιο: «Καμπανάκι» ευρωβουλευτών για την Τουρκία- Απομακρύνεται από τις αξίες της ΕΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 00:07