search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 05:47
MENU CLOSE

ΕΕ: Οι διαφωνίες των 27 για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο «φρενάρουν» το 6ο πακέτο κυρώσεων

13.05.2022 20:47
EE-new

Δεν τα βρίσκουν οι Ευρωπαίοι για το θέμα του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο με αποτέλεσμα να «κολλάει» το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Οι συζητήσεις για την επίτευξη συμφωνίας έγιναν σε τεχνικό επίπεδο την Παρασκευή χωρίς να βγει «λευκός καπνός».
Κοινοτικός αξιωματούχος που μίλησε σε ΜΜΕ επέμεινε πως, παρά τις πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα Politico και θέλουν τις υπόλοιπες κυρώσεις του έκτου πακέτου να προχωρούν ανεξάρτητα από το εμπάργκο στο πετρέλαιο, το πακέτο θεωρείται ενιαία δέσμη κυρώσεων και διέπεται από «μια εσωτερική συνοχή που πρέπει να διατηρηθεί και για αυτό πρέπει να υιοθετηθεί συνολικά», όπως είπε.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Ουγγαρία ενδεχομένως αναμένει την παρουσίαση του πακέτου RePowerEU από την Κομισιόν την ερχόμενη Τετάρτη, καθώς το πακέτο θα περιέχει μέτρα για μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τα Ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Σημειώνεται ότι η Ουγγαρία ζητά να μην υπάρξει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μέσω αγωγών, ή να υπάρξει εξαίρεση για τη ίδια, επικαλούμενη το γεγονός πως δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα. Η Κομισιόν έχει προτείνει για την περίπτωση αυτή και για χώρες με το ίδιο πρόβλημα (Σλοβακία και Τσεχία) την παράταση της μεταβατικής περιόδου και στήριξη για την αναβάθμιση αγωγών πετρελαίου ώστε να διασφαλιστεί η παροχή.

Από την πλευρά του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κατά την άφιξή του στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των G7 στη Γερμανία, δήλωσε ότι αν δεν υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο Μόνιμων Αντιπροσώπων τότε οι ΥΠΕΞ της ΕΕ «θα πρέπει να δώσουν την πολιτική ώθηση».

Διαβάστε επίσης:

Ζελένσκι: Ο Μακρόν μου ζήτησε να δώσω εδάφη στον Πούτιν για να τελειώσει ο πόλεμος

Ρόλο ρυθμιστή διεκδικεί η Τουρκία – «Χρειάζεται μια νέα συμφωνία Ρωσίας – Δύσης για να τερματιστεί ο πόλεμος»

Έκκληση 15 ευρωπαϊκών χωρών σε Ισραήλ – «Μην χτίζετε νέες οικιστικές μονάδες στη Δυτική Όχθη»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04