Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το πλιγούρι βρώμης είναι γνωστό ότι αποτελεί έναν φυσικό τρόπο, για να μειωθεί η χοληστερόλη. Αυτό είναι αλήθεια.
Ωστόσο, το πράγμα γίνεται λίγο πιο περίπλοκο όταν εξετάζουμε όλες τις αλλαγές που συμβαίνουν σε διαφορετικούς τύπους χοληστερόλης στο σώμα σας.
Όταν κάνετε εξετάσεις αίματος, λαμβάνετε τέσσερις διαφορετικούς αριθμούς για την χοληστερόλη:
Ο καθένας από αυτούς τους αριθμούς περιγράφει κάτι διαφορετικό:
Η υψηλή χοληστερόλη ξεκινά επί της ουσίας στο έντερο. Όταν καταναλώνουμε μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως η βρώμη, μια ορισμένη ποσότητα χοληστερόλης δεσμεύεται κατά την πέψη.
Έτσι, αυτή η διαδικασία μειώνει τη χοληστερόλη, επειδή αποβάλλεται αντί να απορροφάται. Η βρώμη περιέχει μια σημαντική πηγή διαλυτών φυτικών ινών, που βοηθούν στην απέκκριση της χοληστερόλης μέσω της πέψης.
Οι διαλυτές φυτικές ίνες λειτουργούν ως “δεσμοί” που αποτρέπουν την απορρόφηση και την κυκλοφορία της “κακής” χοληστερόλης.
Η επιλογή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές ίνες όπως βρώμη, πλιγούρι βρώμης και προϊόντα που περιέχουν βρώμη αλλάζουν την ποσότητα της χοληστερόλης που απορροφάται από το σώμα.
Οι συνολικοί αριθμοί χοληστερόλης περιλαμβάνουν όλους τους τύπους χοληστερόλης στο σώμα, τόσο την καλή όσο και την κακή.
Επειδή η LDL χοληστερόλη εν μέρει αποτελεί τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, η ολική χοληστερόλη μειώνεται επίσης με χαμηλότερες τιμές LDL.
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές ίνες επηρεάζουν σημαντικά την LDL χοληστερόλη, αλλά ουσιαστικά δεν έχουν άμεση επίδραση στην HDL χοληστερόλη.
Ωστόσο, η αναλογία της καλής προς την κακή χοληστερόλη αλλάζει με μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά και αυτό παίζει ρόλο στη συνολική χοληστερόλη και την αναλογία LDL/HDL.
Όσο υψηλότερη είναι η αναλογία, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος καρδιακής νόσου.
Τα τριγλυκερίδια, αν και δεν είναι ακριβώς χοληστερόλη, σχετίζονται με αυτήν, καθώς είναι η πιο διαδεδομένη πηγή λίπους στο σώμα μας.
Τα τριγλυκερίδια είναι συχνά αυξημένα λόγω της υπερβολικής ζάχαρης, των απλών υδατανθράκων και των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή. Έτσι, η επιλογή πηγών υδατανθράκων που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορεί να εμποδίσει την αύξηση των τριγλυκεριδίων.
Πηγή: iatropedia
Photo By Pixabay
Διαβάστε επίσης:
Ψυχική ισορροπία και ευημερία: Ο εύκολος τρόπος να τις κατακτήσουμε
Αντιγήρανση: Πόσο αποτελεσματικά είναι 3 δημοφιλή συστατικά
Κορωνοϊός: Πάνω από 6.200 νέα κρούσματα και 685 επαναλοιμώξεις
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.