search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 16:21
MENU CLOSE

Ευλογιά των πιθήκων: «Δεν είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος» λέει ο Ηλίας Μόσιαλος

24.05.2022 11:45
mosialos new

«Να μην επιστρέψουμε στην εποχή πριν από 40 χρόνια, τότε που είχε εμφανιστεί το AIDS.

Τότε που οι ομοφυλόφιλοι άντρες είχαν στιγματιστεί και είχε ενοχοποιηθεί η ερωτική επιθυμία και συνεύρεση. Η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται από τη σεξουαλική επαφή. Δεν είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος»

Την κατηγορηματική αυτή διαπίστωση έκανε ο καθηγητης Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος με ανάρτησή του στο facebook.

Μάλιστα, θέλοντας να υπογραμμίσει τη διαπίστωσή του αυτή ξεκαθαρισε ότι η νέα αυτή ασθένεια μεταδίδεται «και μέσω αναπνευστικού, και με επαφή απευθείας και μέσω αντικειμένου (πετσέτα, σεντόνι, κτλ.)».

Δεν πρέπει να στιγματίζονται άνθρωποι

«Η ανάγκη για άμεσες απαντήσεις σε θέματα όπως αυτό με την έξαρση κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων δεν πρέπει να οδηγεί δημόσια στόματα και φορείς να στιγματίζουν ανθρώπους» τονίζει ο Ηλίας Μόσιαλος και δίνει παραδείγματα μετάδοσης της νόσου.

Ο ιός μπορεί να μεταφερθεί μέσω της αναπνευστικής οδού (αυτά τα βαριά σταγονίδια που όμως δεν μεταφέρονται μακριά), μέσω της επαφής ενός υγιούς ανθρώπου με τις φουσκάλες ή τις πληγές ή τις εκδορές κάποιου συμπτωματικού ασθενούς, χωρίς απευθείας επαφή με το δέρμα, δηλαδή κάποιος π.χ. να σκουπιστεί με την ίδια πετσέτα και να μολυνθεί, ή να ακουμπήσει τα σεντόνια του ασθενούς, να μην απολυμανθεί και να μολυνθεί.

Όπως τονίζει ο κ. Μόσιαλος, «ήταν ατυχής η αναφορά από δημόσια στόματα, πως οι ασθενείς με ευλογιά στην πλειονότητά τους ήταν άντρες που συνευρίσκονται ερωτικά με άντρες».

Όπως θυμίζει σχετικά, παλαιότερα «τα παιδάκια τα έστελναν οι μητέρες τους να κολλήσουν ανεμοβλογιά από τα γειτονόπουλα».

«Ένας ερωτικός σύντροφος μπορεί να ακουμπήσει τον άνθρωπό του και να μολυνθεί. Θα μπορούσε να συμβεί και σε γυναίκα που έχει ερωτικές επαφές με άντρες, ή και γυναίκες», καταλήγει.

Διαβάστε επίσης

ΠΑΣΟΚ: Μαθητές γέμισαν την τάξη τους με… πράσινους ήλιους – Viral το βίντεο που ανέβασαν

Αγρίνιο: Υποψήφιος γαμπρός «έστησε» ληστεία για να αποφύγει τον γάμο

X-Factor: Ιερέας για το φιλί Ρόκκου – Γεωργίου – «Θα κινηθώ νομικά, το είδαν τα παιδιά μου» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 16:21