search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 06:36
MENU CLOSE

Προειδοποιεί η Interpol: Στα χέρια εγκληματιών θα καταλήξουν τα όπλα που αποστέλλονται στην Ουκρανία

02.06.2022 19:51
army-us-1-new

Τα όπλα που αποστέλλονται στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή θα καταλήξουν στην διεθνή μαύρη αγορά και στα χέρια εγκληματιών, δήλωσε ο επικεφαλής της Interpol.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Jürgen Stock προειδοποίησε ότι μόλις τελειώσει η σύγκρουση στην Ουκρανία, ένα μεγάλο κύμα βαρύ οπλισμού θα πλημμυρίσει τη διεθνή αγορά και προέτρεψε τα κράτη μέλη της Interpol, ειδικά εκείνα που προμηθεύουν όπλα, να δράσουν για τον εντοπισμό όπλων.

«Μόλις τα όπλα “σιωπήσουν”, θα γίνουν παράνομα. Αυτό το γνωρίζουμε από πολλές άλλες συγκρούσεις. Οι εγκληματίες ακόμη και τώρα, τη στιγμή που μιλάμε, εστιάζουν σε αυτά τα όπλα», είπε ο Stock, σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian.

«Εγκληματικές ομάδες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτές τις χαοτικές καταστάσεις και τη διαθεσιμότητα των όπλων, ακόμη και εκείνων που χρησιμοποιούνται από τον στρατό, συμπεριλαμβανομένων των βαρέων όπλων. Αυτά θα είναι διαθέσιμα στην μαύρη αγορά και θα δημιουργήσουν μια νέα πρόκληση. Καμία χώρα ή περιοχή δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μεμονωμένα, επειδή αυτές οι ομάδες δραστηριοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο».

Και πρόσθεσε: «Περιμένουμε μεγάλη εισροή όπλων στην Ευρώπη αλλά και πέρα ​​από αυτήν. Θα πρέπει να ανησυχούμε και θα πρέπει να περιμένουμε ότι αυτά τα όπλα θα διακινηθούν όχι μόνο σε γειτονικές χώρες αλλά και σε άλλες ηπείρους».

Ακόμη, είπε ότι η Interpol προέτρεψε τα μέλη της να χρησιμοποιήσουν τη βάση δεδομένων της για να βοηθήσουν στην «ιχνηλασία και ανίχνευση» των όπλων. «Είμαστε σε επαφή με τις χώρες μέλη για να τις ενθαρρύνουμε να χρησιμοποιήσουν αυτά τα εργαλεία. Οι εγκληματίες ενδιαφέρονται για όλα τα είδη όπλων».

Ο Guardian σημειώνει ότι οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν αποστείλει πολύ σημαντικά όπλα στη χώρα. Την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν το Κίεβο με προηγμένα πυραυλικά συστήματα και πυρομαχικά. Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν το 2021, ύστερα από 20 χρόνια πολέμου, τεράστιες ποσότητες εξαιρετικά εξελιγμένου στρατιωτικού εξοπλισμού αφέθηκαν πίσω και κατέληξαν στα χέρια των Ταλιμπάν.

Ο Stock επισήμανε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία οδήγησε επίσης σε μεγάλη αύξηση των κλοπών σε λιπάσματα και σε αγροχημικά προϊόντα. Μεγάλη αύξηση σημειώθηκε και στις κλοπές καυσίμων. «Αυτά τα προϊόντα έχουν γίνει πιο πολύτιμα», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Η «διακριτική» εμφάνιση Χάρι-Μέγκαν στους εορτασμούς για τα 70 χρόνια της βασίλισσας Ελισάβετ στο θρόνο (Videos)

Νέα υποχώρηση της ΕΕ στις απαιτήσεις της Ουγγαρίας – Χωρίς κυρώσεις στον Κύριλλο το 6ο πακέτο

Έλον Μασκ: Η σκληρή ανατροφή του υπήρξε η κινητήρια δύναμη της φιλοδοξίας του, πιστεύει ο πατέρας του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42