ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 02:45
MENU CLOSE

Στα ύψη οι τιμές στο ψωμί, στα μακαρόνια, στο γάλα, και τα φρούτα

07.06.2022 06:00

Η κυβέρνηση φαίνεται να κλείνει κάθε πόρτα για περαιτέρω μειώσεις στον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης καθώς κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για περεταίρω παρεμβάσεις.

Η κίνηση που αναμένεται να κάνει η κυβέρνηση ακόμα και μέσα στην εβδομάδα έχει να κάνει μόνο με κάποια στοχευμένα μέτρα που αφορούν τις αυξήσεις στα καύσιμα.

Την ίδια στιγμή ωστόσο η αγορά καταγράφει αυξήσεις ρεκόρ στα είδη πρώτης ανάγκης αφού μακαρόνια, οδοντόκρεμες , πάνες , καφές τυριά ,γάλατα και πολλά άλλα είδη καταγράφουν αυξήσεις από 5-6% εως 25%.

Στελέχη της αγορά υποστηρίζουν πάντως ότι όσο και αν η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στις αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα και με δική της ευθύνη. Αυτό οφείλεται σε πολλούς και διάφορους λόγους , (από τις τιμές στις ζωοτροφές, την λογική που διαχειρίζονται τις προσφορές τα σούπερ μάρκετ όσο φυσικά και το γεγονός ότι στην χώρα μας υπάρχει ο ΦΠΑ και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα προϊόντα που μπήκε στα είδη πρώτης ανάγκης και δεν πρόκειται να βγει ποτέ).

Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει τον έκτο υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων τον Απρίλιο (11,3%) μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης και υψηλότερα από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη (7,7%). Σε ορισμένα μάλιστα πολύ βασικά προϊόντα οι αυξήσεις είναι όχι μόνο πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, αλλά και μεταξύ των υψηλότερων που καταγράφηκαν. Ενδεικτικά, στο ψωμί αύξηση 13,1% (8,6% στην Ευρωζώνη), στο κρέας 14,3%, που αποτελεί την υψηλότερη αύξηση στην Ευρωζώνη και σχεδόν σε διπλάσια επίπεδα από τον μέσο όρο σε αυτήν (7,8%), στα γαλακτοκομικά – τυριά και αυγά 11,8% (7,3% στην Ευρωζώνη), στα λαχανικά 13,8% (9,3% στην Ευρωζώνη), στις βρεφικές τροφές 9,3% (4,2% στην Ευρωζώνη), στα φρούτα 7,9% (5,4% στην Ευρωζώνη).

Σε ότι αφορά το ΦΠΑ στην Ισπανία, για παράδειγμα, βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα, το ψωμί, τα αυγά, το τυρί επιβαρύνονται με ΦΠΑ 4%, όμως στην Ελλάδα με 13%. Στη Γερμανία ορισμένα τρόφιμα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 7%, ενώ ακόμη και στην Αυστρία ο ΦΠΑ στο γάλα και τα δημητριακά είναι 10%.

Όλα αυτά ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ακρίβεια είναι το πρώτο πρόβλημα των πολιτών. Στην δημοσκόπηση της Prorata για παράδειγμα μόλις το 27% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τρόπο αντιμετώπισης της, με τη μεγάλη πλειονότητα (73%) να δηλώνει μικρή ή μηδενική ικανοποίηση από αυτόν.

Διαβάστε επίσης:

Μήνυμα της ΕΕ στην Τουρκία: Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας για μερικά από τα νησιά της είναι αντιπαραγωγική

Ανδρουλάκης στο Ευρωκοινοβούλιο: Μην επαναλαμβάνετε με τον Ερντογάν τα λάθη που κάνατε με τον Πούτιν

Μητσοτάκης στα Ποσειδώνια 2022: Η πατρίδα μας γίνεται ενεργειακή πύλη προς ολόκληρη την Ευρώπη

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:06
Exit mobile version