ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 08:20
MENU CLOSE

Πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - Tι φοβούνται οι γιατροί

09.06.2022 07:09

Την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αύξησε το επίπεδο ανησυχίας, κάνοντας λόγο για ορατό κίνδυνο να γίνει ενδημική η ευλογιά των πιθήκων, ο ΕΟΔΥ επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα και στην Ελλάδα.

Ο αρχικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Οργανισμού για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων, ήταν θετικός.

Τα δείγματα έχουν αποσταλεί στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για τη γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων.

Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

ΕΟΔΥ: 577 κρούσματα σε 18 χώρες

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, τονίζει ο ΕΟΔΥ, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.

Έως και τις 7 Ιουνίου έχουν καταγραφεί συνολικά 577 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 18 χώρες της Ευρώπης, καθώς και 437 κρούσματα σε 10 χώρες εκτός Ευρώπης.

Μόσιαλος: Τι να προσέξουμε

Από τη μεριά του, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, μετά το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, εφιστά την προσοχή σε 6 βασικά σημεία:

  • Από την αρχή της χρονιάς έχουμε 1.400 πιθανές περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων στην Αφρική και 66 θανάτους. Πλέον έχουμε και 1.000 περίπου περιπτώσεις εκτός Αφρικής.
  • Όλες οι περιπτώσεις εκτός Αφρικής είναι ήπιες και δεν είχαμε μέχρι στιγμής κανένα θάνατο.
  • Η μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων είναι πολύ δύσκολη και μόνο μετά από πολύ στενή επαφή με πάσχοντα ή παρατεταμένη επαφή με αντικείμενα που έχουν χρησιμοποιήσει όσοι πάσχουν.
  • Υπάρχουν φάρμακα και εμβόλια, μεταξύ των οποίων και το εμβόλιο της ευλογιάς που είναι αποτελεσματικό για την ευλογιά των πιθήκων.
  • Επίσης ξέρουμε πως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, που έχουν κάνει το εμβόλιο της ευλογιάς παλιότερα, είναι αρκετά προστατευμένοι και έναντι της ευλογιάς των πιθήκων.
  • Ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει ελάχιστος και δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός ή υπεραντίδραση

Διαβάστε επίσης

Κύκλωμα με παράνομες βίζες σε ελληνική πρεσβεία στην Ασία – Απομακρύνθηκε ο πρέσβης

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 73χρονος ασελγούσε επί δύο χρόνια σε 12χρονη – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Αττική Οδός: Θανατηφόρο τροχαίο στα διόδια της Παλλήνης με έναν νεκρό

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 08:15
Exit mobile version