search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 05:02
MENU CLOSE

Οικονόμου για ελληνοτουρκικά: Απόλυτα προστατευμένα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

14.06.2022 13:31
oikonomou_new

Την εκτίμηση ότι η Τουρκία με την επιθετική της στάση οδηγείται σε απομόνωση και περιθωριοποίηση έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στη νέα ένταση που προκαλεί στην περιοχή η γείτονα χώρα.

Ο Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δήλωσε ότι «η Ελλάδα σέβεται απόλυτα το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες και απαιτεί το ίδιο από τους γείτονές της και τη διεθνή κοινότητα», προσθέτοντας ότι «τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και η εθνική μας κυριαρχία είναι αδιαμφισβήτητα και απόλυτα προστατευμένα αλλά και κατοχυρωμένα, και νομικά και ιστορικά».

Υπογράμμισε, δε, ότι «με μυθεύματα και έωλους ισχυρισμούς δεν πλήττονται στο ελάχιστο τα ελληνικά δίκαια. Κανείς δεν αποδέχεται και δεν στηρίζει τους ανυπόστατους τουρκικούς ισχυρισμούς και επιθετικότητα, η οποία οδηγεί τη γείτονα σε απομόνωση και περιθωριοποίηση», ενώ σημείωσε με νόημα ότι «η αποτρεπτική μας ισχύς είναι υπερεπαρκής, προκειμένου να διασφαλίσει την πλήρη προστασία της εθνικής μας κυριαρχίας».

Επίσης, τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε λεκτικούς διαξιφισμούς με την Τουρκία, οι οποίοι είναι αντιπαραγωγικοί», ωστόσο υπογράμμισε ότι «ενημερώνουμε διαρκώς τους συμμάχους μας, αλλά και τη διεθνή κοινότητα για την τουρκική επιθετικότητα, βρίσκοντας σταθερή κατανόηση και υποστήριξη παντού».

Ο Γ. Οικονόμου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στην Ισπανία στα τέλη του μήνα, ωστόσο, ακόμα δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ή τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της Συνόδου.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε «αιχμές» για τη στάση του γ.γ. του ΝΑΤΟ, όσον αφορά στην τουρκική επιθετικότητα -έκανε λόγο για «διαφωνίες»-, λέγοντας ότι είναι γνωστή η στάση του για τα θέματα αυτά και επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση πάντα γνωστοποιεί το τι συμβαίνει στη διεθνή κοινότητα, η οποία καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις.

Όσον αφορά στο ζήτημα της ακρίβειας και δη των καυσίμων, ο Γ. Οικονόμου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση ενεργεί με βάση το συμφέρον της κοινωνίας μέσα στα όρια αντοχής της οικονομίας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας το ποσό με το οποίο επιδοτείται το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο», αυξάνεται από τα 1.200 ευρώ για έξι μήνες στα 3.600 ευρώ για το ίδιο διάστημα, εκ των οποίων τα μισά πηγαίνουν στο εργαζόμενο ανεξαρτήτως μισθού και τα άλλα μισά στους εργοδότες, υπενθυμίζοντας ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει και ρήτρα διατήρησης ως το τέλος του έτους.

Όσον αφορά στο ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας, για το δημόσιο προβλέπονται μέτρα όπως συντήρηση καυστήρων και κλιματιστικών, κλείσιμο συσκευών και φωτισμού και ορθολογική ρύθμιση θερμοκρασιών λειτουργίας, ώστε να μειωθεί η κατανάλωση κατά 10% μέσα στο επόμενο διάστημα. Για τα νοικοκυριά, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα αντικατάστασης ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, όπως κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες, μέσω του οποίου τα νοικοκυριά θα επιδοτηθούν με συνολικό ποσό 640 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται σύντομα να ενεργοποιηθεί και εκτιμάται ότι θα αντικατασταθούν περίπου 380.000 συσκευές.

Διαβάστε επίσης:

Τηλεοπτικές άδειες: Με βούλευμα στο Ειδικό Δικαστήριο Παππάς και Καλογρίτσας

Τουρκικά ΜΜΕ για Καστελόριζο: «Είναι παράδοξο να ανήκει στην Ελλάδα – Είναι σε απόσταση… κολύμβησης» (videos)

ΠΑΣΟΚ: Παραιτήθηκε ο Σπύρος Καρανικόλας – Η επιστολή με αιχμές που έστειλε στον Νίκο Ανδρουλάκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31