search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 02:41
MENU CLOSE

Δύο κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα – Ποια είναι η κατάσταση των ασθενών

16.06.2022 21:23
EODY_new

Στην χώρα μας έχουν βρεθεί έως σήμερα, δυο εισαγόμενα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox), αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Έχει ολοκληρωθεί η γονιδιωματική ανάλυση των δύο δειγμάτων και αφορούν σε West Africa clade.  
 
Οι ασθενείς είναι σε καλή κλινική κατάσταση και παραμένουν σε απομόνωση.

Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου, τονίζει ο ΕΟΔΥ

Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς περίπου 1.500 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων έχουν ταυτοποιηθεί σε 25 χώρες της Ευρώπης οι οποίες συνιστούν περίπου το 85% του συνόλου των διαγνώσεων παγκοσμίως.

Μέσω της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης- HERA, η ΕΕ προχώρησε στη σύναψη σύμβασης με την εταιρεία Bavarian Nordic για την αγορά 109.090 δόσεων του εμβολίου 3ης γενιάς, ως απάντηση στην τρέχουσα επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων. Η προμήθεια των κρατών μελών θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός και θα δοθεί προτεραιότητα στις χώρες με τις μεγαλύτερες ανάγκες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιεί για πρώτη φορά κονδύλια μέσω του προγράμματος EU4Health για απευθείας αγορά εμβολίων και προμήθεια των κρατών μελών της.

Το εμβόλιο αυτό είναι εγκεκριμένο για την αντιμετώπιση της ευλογιάς στην Ευρώπη, αλλά είναι εξίσου αποτελεσματικό για την ευλογιά των πιθήκων.

Η απόκριση της ΕΕ σε αυτή την επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων αποδεικνύει πως με συντονισμένες ενέργειες τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να πετύχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης:

Θάνατος 22χρονης στην Κομοτηνή: Τι δείχνουν τα πρώτα ευρήματα – Δεν ευθύνεται το εμβόλιο, λένε συγγενείς, η αθλήτρια ήταν ανεμβολίαστη

Δίκη Λιγνάδη: «Έχω θετική διαίσθηση» δήλωσε η στενή φίλη του Ελένη Κούρκουλα

Νίκος Γκάλης: Έγινε μάθημα στο γυμνάσιο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06