search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:30
MENU CLOSE

Σκυλακάκης: Δάνεια 2,5 δισ. σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από το InvestEU (Video)

20.06.2022 19:37
σκυλακακης-οεε

Εγγυοδοτικό πρόγραμμα  το οποίο θα επιτρέψει τη  χορήγηση δανείων 2,5 δισ. ευρώ, για κεφάλαια κίνησης αλλά και επενδύσεις,   σε  μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανακοίνωσε  ο Αναπλ. Υπουργός Οικονομικών, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης στο πλαίσιο εκδήλωσης για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος και διευθύντρια του GRTimes, κα Μαρία Σαμολαδά

Τον Υπουργό προσφώνησαν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας κ. Βασίλης Γεωργιάδης και ο πρόεδρος του Ο.Ε.Ε. κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας ο οποίος υπογράμμισε τις επενδυτικές δυνατότητες που ανοίγονται για τις επιχειρήσεις στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης, τη σημασία της αξιοποίησης των πόρων σε πολύ περιορισμένους χρόνους, όπως και την ετοιμότητα του Επιμελητηρίου, να αναλάβει το ρόλο του φορέα υλοποίησης και σε άλλα προγράμματα, πέραν αυτού της “Έξυπνης Μεταποίησης”.

Πριν αναφερθεί αναλυτικότερα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι μόνο στο πλαίσιο των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν χορηγηθεί επιδοτήσεις 1,5 δισ. ευρώ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, που μπορούν να μοχλεύσουν επενδύσεις της τάξης των 4-5 δισ. ευρώ.

Ο Υπουργός μίλησε για τις πιέσεις που υφίσταται η ελληνική οικονομία λόγω του πληθωρισμού, προβλέποντας μάλιστα ότι θα φτάσει σε επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί κατά την τελευταία 20ετία. Ο κ. Σκυλακάκης, σε αυτους τους κινδύνους πρόσθεσε την τάση απο-παγκοσμιοποίησης, τις ελλείψεις σε πρώτες ύλες, τις παράλογες αυξήσεις στα καύσιμα και τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις.

Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου – Μεταρρυθμίσεις

Σε αυτή την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, η Ελλάδα έχει μία επιλογή, την αλλαγή του παραγωγικού της μοντέλου με: Εξωστρέφεια, Επενδύσεις και Μετάβαση από μία Οικονομία του Γκρίζου σε μία Οικονομία του Άσπρου.

Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, υψηλότεροι από το μέσο όρο της Ε.Ε., απαιτούν την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, μάλιστα “εκατοντάδων μικρών και μεγάλων μεταρρυθμίσεων”. “Μόνο για το Ταμείο Ανάκαμψης, πρέπει να γίνουν 68 μεταρρυθμίσεις”, πρόσθεσε ο Αναπλ. Υπουργός.

Η Ελλάδα, μόνο με επενδύσεις και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μπορεί να ισορροπήσει και να αντιστρέψει σε ένα βαθμό τις μειώσεις που υφίσταται το ΑΕΠ, λόγω των αυξήσεων στις τιμές του Φυσικού Αερίου και του πετρελαίου. Μία αύξηση της τάξης του 10% στο φυσικό αέριο κοστίζει στο ελληνικό ΑΕΠ 500- 600 εκατ. ευρώ.

Πολλά τα προγράμματα για ΜμΕ

Ο  κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στα πολλά προγράμματα που αφορούν τις ΜμΕ, για να πει ότι άλλες τέσσερις προσκλήσεις βγαίνουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες για τον κλάδο της Αγροδιατροφής, ενώ ακολουθεί η δεύτερη πρόσκληση για τη Μεταποίηση, η προσκληση για τα Βιομηχανικά Πάρκα, 5 προγράμματα που αφορούν την Ψηφιοποίηση επιχειρήσεων και θα βγούνε αυτή την εβδομάδα σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενώ τον Οκτώβριο , από κοινού με το ΥΠΕΝ θα δημοσιευτεί η πρόσκληση για το “Εξοικονομώ και Παράγω για τον Εαυτό μου”.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αναπλ. Υπουργός στο σχέδιο νόμου που αφορά τις συνενώσεις των επιχειρήσεων, ένα νομοσχέδιο ειδικά σχεδιασμένο για τις ΜμΕ, με ισχυρά φορολογικά κίνητρα, είτε οι επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, είτε και στον πρωτογενή τομέα.

Εγγυήσεις μέσω InvestEU

Ειδικότερα όσον αφορά στο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που θα ενεργοποιηθεί από το 2023,  στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, η Ελλάδα δεσμεύει 500 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για να χρηματοδοτήσουν το εθνικό σκέλος του InvestEU για επενδύσεις στη χώρα.

«Για τον σκοπό αυτόν βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ώστε εντός Ιουλίου να προχωρήσει η έγκριση του σχετικού προγράμματος», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

Όπως εξήγησε o Aναπλ. Υπουργός, επί της ουσίας τα 500 εκατ. ευρώ του «Ελλάδα 2.0» που θα διοχετευτούν στο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο, θα λειτουργήσουν ως εγγύηση, προκειμένου οι συνεργαζόμενες με το πρόγραμμα, ελληνικές εμπορικές τράπεζες να χορηγήσουν δάνεια κεφαλαίου κίνησης και επενδυτικού σκοπού σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους περί τα 2,5 δισ. ευρώ, από τις αρχές του 2023.

Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε πως στο πλαίσιο του προγράμματος οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα έχουν χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης και χαμηλότερη απαίτηση εξασφαλίσεων.

Επισημαίνεται πως για πρώτη φορά ενεργοποιείται το εθνικό σκέλος του ευρωπαϊκού αυτού προγράμματος, με αποκλειστική στόχευση τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα του InvestEU ενεργοποιείται παράλληλα με το ευρύ δανειοδοτικό πρόγραμμα των 11,7 δισ. ευρώ του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με απώτερο σκοπό την κάλυψη του σημαντικού επενδυτικού και χρηματοδοτικού κενού σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Power Pass: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 3 και 4

Κλιματιστικά: 3 tips που θα μειώσουν τον λογαριασμό ρεύματος

Κοινωνικός τουρισμός: Καταιγισμός αιτήσεων για τα voucher – Πότε ξεκινά το «Τουρισμός για Όλους»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:28