search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 09:59
MENU CLOSE

Σκύλος: Πώς μπορούμε να τον προστατεύσουμε από τον καύσωνα

21.06.2022 11:36
dog new

Τα 40άρια είναι προ των πυλών. Ο πρώτος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού, σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων πλησιάζει. Εκτός από τους ανθρώπους πρέπει να προστατευτούν και τα ζώα μας. Κάποια από αυτά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες και άμα δεν προσέξουμε η έκθεσή τους στη ζέστη μπορεί να τους στοιχίσει ακόμα και τη ζωή.

Ο σκύλος, για παράδειγμα, όπως όλοι οι οργανισμοί, πρέπει να διατηρήσει σταθερό το εσωτερικό του περιβάλλον (ομοιόσταση), ώστε να μπορέσει να επιβιώσει.

Ο σκύλος δεν ιδρώνει

Αυτό το επιτυγχάνει μέσω διάφορων ομοιοστατικών μηχανισμών. Ένας εξ αυτών είναι και η θερμορύθμιση. Μέσω αυτής ο σκύλος είναι ικανός να διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία στο εσωτερικού του οργανισμού του, ανεξαρτήτως από τις εξωτερικές αλλαγές, όπως διαβάζουμε στο ygeiamou.

Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος που έχουμε εμείς, οι άνθρωποι, για να μειώσουμε τη θερμοκρασία του εσωτερικού μας, δηλαδή να αυξήσουμε την αποβολή θερμότητας, είναι ο ιδρώτας.

Αυτός ο μηχανισμός, ωστόσο, λείπει από τους σκύλους. Οι ιδρωτοποιοί αδένες του σκύλου, με εξαίρεση τις πατούσες, είναι διαφορετικοί από εκείνους του ανθρώπου και δεν παράγουν ιδρώτα.

Αντί για την εξάτμιση του ιδρώτα, ο σκύλος βασίζεται στην εξάτμιση του σάλιου και της υπόλοιπης υγρασίας του αναπνευστικού του συστήματος.

Τι πρέπει να αποφεύγουμε

Λόγω αυτού, θα πρέπει να αποφεύγουμε τις βόλτες κατά τις ζεστές ώρες και τη σωματική εκτόνωση. Προτιμούμε τις πολύ πρωινές ή βραδινές ώρες για τον περίπατό μας, κάνοντας μικρότερη διαδρομή, μακριά από τον ήλιο.

Πολλές φορές είναι χρήσιμο να έχουμε και νερό για την αναπλήρωση των υγρών που χάνει ο σκύλος από την αυξημένη παραγωγή σάλιου.

Αν δούμε ότι ο σκύλος μας κουράζεται παραπάνω από το σύνηθες, θα πρέπει να γυρίσουμε αμέσως στο σπίτι. Στην παραμικρή υποψία θερμοπληξίας καλούμε τον κτηνίατρό μας.

Η γούνα προστατεύει το δέρμα του σκύλου

Το δέρμα του σκύλου προστατεύεται από τη γούνα του, και δεν είναι τόσο ανθεκτικό όσο του ανθρώπου. Η επιδερμίδα του σκύλου είναι πολύ πιο λεπτή, γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγουμε να κουρεύουμε τους σκύλους τόσο, ώστε να αποκαλύπτεται η επιδερμίδα.

Επίσης, οι σκύλοι με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, όπως και οι άνθρωποι, είναι πιο ευαίσθητοι στις επικίνδυνες ακτίνες του ήλιου.

Η καυτή άσφαλτος μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα

Ένας ακόμα λόγος που αποφεύγουμε τις βόλτες τις ώρες που έχει πολλή ζέστη και ήλιο, είναι η καυτή άσφαλτος.

Η θερμοκρασία που μπορεί να αναπτυχθεί είναι πολύ υψηλή, και μπορεί να προκαλέσει από ερεθισμό έως και εγκαύματα στις πατούσες του σκύλου μας.

Το καλοκαίρι πολλοί από εμάς θα πάμε στην παραλία. Κάποιοι θα θέλουν να πάρουν και τον σκύλο τους μαζί.

Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να του προσφέρουμε μεγάλη σκιά, που να τον προστατεύει από την αντανάκλαση του ηλίου, άφθονο νερό, και μια παραλία όπου δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα με άλλους ανθρώπους, ή άλλα σκυλιά. 

Μετά τη βουτιά στη θάλασσα και το κύλημα στην άμμο, ο σκύλος θα πρέπει να ξεπλένεται και η γούνα του να φροντίζεται αναλόγως.

Διαβάστε επίσης

Σύγχρονο Κωσταλέξι στη Λάρισα – 51χρονη ήταν κλεισμένη σε διαμέρισμα… 42 χρόνια!

Γιώργος Κιμούλης: Έκανε αγωγή κατά του ΣΕΗ – Ζητά την ακύρωση της διαγραφής του (video)

Θεσσαλονίκη: «Ρωτούσε πόσο στοιχίζει μια κηδεία πριν τον μαχαιρώσει», λέει ο δικηγόρος του 33χρονου (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 09:58