search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 18:02
MENU CLOSE

Ο ιός της πολιομυελίτιδας εμφανίστηκε στα λύματα του Λονδίνου

22.06.2022 17:05
polio-vaccine

Ο ιός που προκαλεί την πολιομυελίτιδα εντοπίστηκε σε ανησυχητικά μεγάλο αριθμό δειγμάτων λυμάτων στο Λονδίνο, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας της Μεγάλης Βρετανίας.

Η ασθένεια ήταν κοινή στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1950, αλλά εξαλείφθηκε μέχρι το 2003.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) αναφέρει ότι πιθανότατα εισήχθη στο Λονδίνο από κάποιον που εμβολιάστηκε πρόσφατα στο εξωτερικό με τη ζωντανή μορφή του ιού, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Η ίδια υπηρεσία αναφέρει ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός, αλλά οι γονείς πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της νόσου.

«Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου θα προστατεύεται από τον εμβολιασμό στην παιδική ηλικία, αλλά σε ορισμένες κοινότητες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, τα άτομα μπορεί να παραμείνουν σε κίνδυνο», δήλωσε η Δρ Vanessa Saliba, σύμβουλος επιδημιολόγος στο UKHSA.

Ένα αδρανοποιημένο εμβόλιο πολιομυελίτιδας χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο ως μέρος του προγράμματος εμβολιασμού κατά την παιδική ηλικία. Χορηγείται τρεις φορές πριν από την ηλικία του ενός έτους και μετά ξανά σε ηλικία τριών και 14 ετών.

Η χορήγηση των πρώτων τριών δόσεων αγγίζει περίπου το 86% στο Λονδίνο, πολύ κάτω από τα επιδιωκόμενα επίπεδα, με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο να υπερβαίνει το 90%.

Οι υγειονομικές αρχές έχουν πλέον δηλώσει το περιστατικό στο Εθνικό Σύστημα ενώ ενημέρωσαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ανίχνευση λυμάτων

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, το UKHSA ανακάλυψε τον ιό της πολιομυελίτιδας σε δείγματα που συλλέχθηκαν από τα αποχετευτικά έργα στο Beckton, τα οποία εξυπηρετούν έναν πληθυσμό τεσσάρων εκατομμυρίων στο βόρειο και ανατολικό Λονδίνο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο ιός προήλθε από κάποιον που ανοσοποιήθηκε στο εξωτερικό λαμβάνοντας από το στόμα το εμβόλιο πολιομυελίτιδας, το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2004.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, αυτή η μορφή του ιού μπορεί στη συνέχεια να μεταδοθεί σε άλλους και να μεταλλαχθεί σε αυτό που είναι γνωστό ως πολιομυελίτιδα «προερχόμενη από εμβόλιο».

Αν και είναι πιο αδύναμη από την αρχική μορφή της νόσου, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της παράλυσης, σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ένας μικρός αριθμός δειγμάτων του ιού της πολιομυελίτιδας ανιχνεύεται κάθε χρόνο στα λύματα, αλλά είναι η πρώτη φορά που ένα σύμπλεγμα γενετικά συνδεδεμένων δειγμάτων έχει βρεθεί επανειλημμένα σε διάστημα μηνών.

Οι υγειονομικοί λένε ότι αυτό υποδηλώνει ότι υπήρξε κάποια εξάπλωση μεταξύ στενά συνδεδεμένων ατόμων στο Λονδίνο.

Σπάνια ασθένεια

Η πολιομυελίτιδα είναι μια σπάνια ασθένεια και μεταδίδεται όταν ένα άτομο δεν πλένει σωστά τα χέρια του μετά τη χρήση της τουαλέτας και στη συνέχεια αγγίζει τα τρόφιμα ή το νερό που καταναλώνουν άλλοι ή σε σπανιότερες περιπτώσεις βήχοντας και φταρνίζοντας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα και θα καταπολεμήσουν τον ιό χωρίς καν να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν μολυνθεί. Ένας μικρός αριθμός θα παρουσιάσει συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη για έως και τρεις εβδομάδες.

Σε πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων, που πιστεύεται ότι είναι μεταξύ μίας στις 100 και μία στις 1.000, ο ιός της πολιομυελίτιδας επιτίθεται στα νεύρα της σπονδυλικής στήλης και της βάσης του εγκεφάλου.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει παράλυση, συνήθως στα πόδια. Εάν επηρεαστούν οι αναπνευστικοί μύες, μπορεί να απειληθεί η ζωή του νοσούντα.

Διαβάστε επίσης:

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Η Ευρώπη οφείλει να προετοιμαστεί για μια πλήρη διακοπή της ροής του ρωσικού αερίου

Λεπέν «καρφώνει» Μακρόν: Δέχτηκα πρόταση για κυβέρνηση συνεργασίας

Χρυσούλα Ζαχαροπούλου: Δικαστική έρευνα σε βάρος της έπειτα από την κατάθεση δύο μηνύσεων για βιασμό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 18:02