search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 09:41
MENU CLOSE

Τσίπρας: «Αν αυτοί που συμβουλεύουν τον Μητσοτάκη του λένε ότι θα κερδίσει, τότε έχει ανόητους συμβούλους» (Video)

22.06.2022 13:53
tsipras_new

«Είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός αποφασίζει να πάει σε εκλογές αλλά δεν ψάχνει να βρει την αιτιολογία της απόφασής του σ’ αυτό που ορίζει το Σύνταγμα, κάποιο εθνικό θέμα, αλλά στο πολιτικό κλίμα και την στάση της αντιπολίτευσης».

Αυτό ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας μεταξύ άλλων στην συνέντευξη που παραχώρησε στην δημοσιογράφο Στέλλα Γκαντώνα στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην 30η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, το πρωί της Τετάρτης.

Ειδικότερα, στο πολιτικό σκέλος της συνέντευξης κληθείς να εξηγήσει τη χθεσινή πρότασή του στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, δηλαδή την πρόταση ο πρωθυπουργός να ορίσει τώρα ημερομηνία εκλογών και υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «αν ο πρωθυπουργός νοιάζεται για το πολιτικό κλίμα, υπάρχει τρόπος να έχουμε μια συνεννοημένη και πολιτισμένη αντιπαράθεση όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, που είναι γνωστή η ημερομηνία των εκλογών και δεν αλλάζει, και υπάρχει σοβαρή πολιτική αντιπαράθεση πάνω σε προγράμματα, χωρίς τοξικότητα».

Άρα, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα μπορούσε ο πρωθυπουργός να πει ότι θα πάει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο και να ορίσει έναν υπουργό Εσωτερικών κι επειδή αυτή τη στιγμή μας απασχολούν τα μεγάλα θέματα που είναι τα εθνικά να θέσει και σε διαρκή συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε να είναι ενήμερες όλες οι πολιτικές δυνάμεις για τις εξελίξεις. Μπορεί, είπε να πάμε έτσι σε μακρύτερη προεκλογική περίοδο αλλά με πιο πολιτισμένη αντιπαράθεση. Αναφέρθηκε επίσης στο αίτημα να τεθεί νωρίτερα σε ισχύ ο εκλογικός κανονισμός για την ισότιμη προβολή των κομμάτων και των θέσεών τους στα ΜΜΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως σχολίασε πως ένας πρωθυπουργός πάει σε εκλογές, «είτε όταν είναι απολύτως βέβαιος ότι μπορεί να τις κερδίσει είτε όταν είναι απολύτως βέβαιος ότι αυτό που έρχεται δεν μπορεί να το διαχειριστεί» και επιχειρεί επομένως «να αποδράσει, να βγάλει από τα χέρια του την καυτή πατάτα». Στο σημείο αυτό είπε με έμφαση πως «αν κάποιοι συμβουλεύουν τον κ. Μητσοτάκη με βεβαιότητα ότι θα κερδίσει, έχει πάρα πολύ ανόητους συμβούλους», ενώ στοιχημάτισε πως «το μεγάλο θέμα συζήτησης το βράδυ των εκλογών θα είναι πόσο έξω έχουν πέσει όλες οι προβλέψεις». Παρέπεμψε ενδεικτικά στις πρόσφατες γαλλικές εκλογές.

Όσον αφορά το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών και ερωτηθείς για τη θέση Ανδρουλάκη ο οποίος έχει πει ότι δεν θα βάλει ξανά στην πρωθυπουργική καρέκλα Μητσοτάκη ή Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ σημείωσε με νόημα καταρχάς ότι «αν θα σχηματίσουμε κυβέρνηση και με ποιον είναι ο ελληνικός λαός», η συζήτηση και οι συγκλίσεις θα γίνουν με βάση τα προγράμματα και επανέλαβε πως ο λαός θα αποφασίσει ποιος ή ποιοι θα κυβερνήσουν και ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός. Αυτό είπε, «είναι από τα λίγα θέματα στο οποίο συμφωνώ με τον πρωθυπουργό».

Αναφορικά με τα θέματα του τουρισμού ο Αλέξης Τσίπρας ευχήθηκε να πάει καλά φέτος ενώ επέμεινε ότι ο πήχης είναι ψηλά γιατί είναι το 2019 – αλλά και η τετραετία διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – και όχι οι χρονιές 2020 και 2021 με την πανδημία.

Θετικό στοιχείο η αντοχή του τουρισμού, ο πήχης είναι το 2019

Αναφερόμενος πιο αναλυτικά στις επιδόσεις του τουρισμού επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αυτές ήταν πολύ υψηλές «παρά το ότι διαχειριστήκαμε μνημόνια». Σημείωσε πως  όταν το κόμμα του παρέλαβε την εξουσία το 2015, το 2014 οι αφίξεις ήταν 24,2 εκ, και έφτασαν επί ΣΥΡΙΖΑ τα 34 εκατομμύρια.

 Ταυτόχρονα, τόνισε, σημειώθηκε μεγάλη αύξηση 35% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η συμβολή στο ΑΕΠ του τουριστικού προϊόντος να είναι της τάξης του 3%, από 17,5 % πήγε στο 21%, ενώ σημειώθηκαν σταθερά διπλάσιοι ρυθμοί ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος στη χώρα απ’ αυτούς που σημειώθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο. Άρα, είπε, «με αυτές τις επιδόσεις έχει να συγκριθεί ο κ. Κικίλιας».

Πάντως εξέφρασε επιφυλάξεις για την πορεία του τουρισμού λέγοντας καταρχάς πως η αύξηση του τουρισμού είναι «πολλών ταχυτήτων, δεν είναι όλοι Σαντορίνη και Μύκονος». Το κρίσιμο αποτύπωμα στο τέλος της ημέρας είναι «όταν θα κάνουν ταμείο οι επιχειρήσεις οι τουριστικές και δουν ότι βγάζουν ένα αποτέλεσμα που θα είναι καλύτερο από τα προηγούμενα χρόνια. Ανέφερε ότι το τρομακτικό πρόβλημα φέτος είναι η «τρομακτική αύξηση του ενεργειακού κόστους, ο πληθωρισμός που τρέχει με 12%». 

«Πολύ θετικό που ο τουρισμός σε αυτές τις συνθήκες αντεχει» σημείωσε, «ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα η έκρηξη του κόστους». Πρόσθεσε και το θέμα των συνθηκών εργασίας λέγοντας ότι η τεράστια έλλειψη προσωπικού οφείλεται στο ότι οι συνθήκες εργασίας είναι άσχημες, λόγω του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να μειωθούν άλλα κόστη και όχι το μισθολογικό κόστος, καθώς οι επιχειρήσεις δεν πλήττονται από αυτό αλλά από τον τριπλασιασμό κ τετραπλασιασμό του κόστους ενέργειας.

Διαβάστε επίσης:

Τσακαλώτος: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνούσε ξανά με τον Γιάνη Βαρουφάκη

ΣΥΡΙΖΑ – Πολιτική Γραμματεία: Το κυβερνητικό πρόγραμμα αναλαμβάνει ο Τζανακόπουλος, συντονιστής Πολιτικού Σχεδιασμού ο Μπίστης

ΣΥΡΙΖΑ για Οικονόμου: Ομολογεί πρόωρες εκλογές – Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 09:39