search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 20:15
MENU CLOSE

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για την διαδικασία ένταξης Ουκρανίας και Μολδαβίας στην ΕΕ (Video)

23.06.2022 21:47
sinodos-korifis-eu-summit-new

Τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής για τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Η πολύπαθη Ουκρανία και η γειτονική της Μολδαβία έλαβαν την ώθηση το «πράσινο φως» μετά από μια σύνοδο κορυφής μεταξύ των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Στις 28 Φεβρουαρίου, μόλις τέσσερις ημέρες μετά την εισβολή της από τη Ρωσία, η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ.

Νωρίτερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της χορήγησης του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ Ουκρανίας και Μολδαβίας.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνεχάρη τον πρόεδρο Ζελένσκι για το καθεστώς χώρας προς ένταξη καθώς και την πρόεδρο της Μολδαβίας με ένα tweet. «Οι χώρες σας είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Και η σημερινή ιστορική απόφαση των ηγετών το επιβεβαιώνει» αναφέρει.

«Πολύ ευχαριστημένη με την υποστήριξη των γνωμοδοτήσεών μας από τους ηγέτες. Ουκρανία, Μολδαβία, Γεωργία, όλοι έχουν δουλειά να κάνουν πριν περάσουν στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας. Ξέρω ότι θα κινηθούν γρήγορα. Γνωρίζουν πόσο κρίσιμο είναι αυτό για τις δημοκρατίες τους, τις οικονομίες τους και τους πολίτες τους. Αυτή η απόφαση μας δυναμώνει όλους» προσθέτει.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, σημειώνει ότι η απόφαση «ενισχύει την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, απέναντι στον ρωσικό ιμπεριαλισμό. Και ενισχύει την Ε.Ε. Γιατί δείχνει για άλλη μια φορά στον κόσμο ότι είμαστε ενωμένοι και δυνατοί απέναντι στις εξωτερικές απειλές».

«Συμφωνία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μόλις αποφάσισε να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ για την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Ιστορική στιγμή. Σήμερα είναι ένα κρίσιμο βήμα στην πορεία σας προς την ΕΕ. Συγχαρητήρια στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Μάγια Σαντού και τον λαό της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Το μέλλον μας είναι μαζί» ανέφερε με ανάρτησή του στο τουίτερ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Προσέθεσε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να αναγνωρίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας και είναι έτοιμο να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας μόλις ληφθούν υπόψη οι εκκρεμείς προτεραιότητες.

Συγχαρητήρια στον γεωργιανό λαό. Μια ιστορική στιγμή στις σχέσεις ΕΕ-Γεωργίας: Το μέλλον της Γεωργίας βρίσκεται εντός της ΕΕ».

Ζελένσκι: «Ιστορική στιγμή»

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την απόφαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χορηγήσουν στη χώρα του καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ.

Στην πρώτη του αντίδραση, ο Ζελένσκι έκανε λόγο για μοναδική και ιστορική στιγμή, προσθέτοντας ότι “το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στους κόλπους της ΕΕ”.

Οι «27» συμφώνησαν να χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ποιες είναι οι επτά μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να κάνει η Ουκρανία φέτος;

Όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοινοποίησε την απόφασή της για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, συνέστησε να δοθεί στη χώρα το καθεστώς υποψήφιας χώρας. Αλλά η εκτελεστική εξουσία πρόσθεσε επίσης μια λίστα με επτά επείγουσες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να πραγματοποιήσει η Ουκρανία πριν από το τέλος του έτους, αναφέρει ο Jorge Liboreiro του Euronews.

Αυτές είναι:

  • Βελτίωση της επιλογής των δικαστών που διορίζονται στο Συνταγματικό Δικαστήριο, με κριτήρια που βασίζονται στην ακεραιότητα και τις επαγγελματικές τους δεξιότητες.
  • Ολοκλήρωση του ελέγχου των δικαστών που διορίστηκαν στο Ανώτατο Συμβούλιο Δικαιοσύνης, το κύριο όργανο που εποπτεύει την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας.
  • Ενίσχυση της καταπολέμησης της διαφθοράς μέσω αποτελεσματικών ερευνών και αξιόπιστων καταδικαστικών αποφάσεων και διορισμός νέων διευθυντών στα κύρια γραφεία καταπολέμησης της διαφθοράς.
  • Ευθυγράμμιση με την υφιστάμενη νομοθεσία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες με τα διεθνή πρότυπα και υιοθέτηση ενός «συνολικού στρατηγικού σχεδίου» για τη μεταρρύθμιση της επιβολής του νόμου.
  • Εφαρμογή νόμου για τον περιορισμό της «υπερβολικής επιρροής» που έχουν οι ολιγάρχες στην οικονομία και την πολιτική ζωή της χώρας.
  • Υιοθέτηση μιας νομοθεσίας για τα μέσα ενημέρωσης σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ και δημιουργία μια πραγματικά ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής για τα μέσα ενημέρωσης.
  • Διασφάλιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στους τομείς της εκπαίδευσης, της γλώσσας και της δημοκρατικής συμμετοχής γίνονται δεόντως σεβαστά.
  • Η Επιτροπή θα παρακολουθεί την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και θα υποβάλει έκθεση σχετικά με την πρόοδο της χώρας έως το τέλος του έτους.

Διαβάστε επίσης:

Viral το βίντεο κοπέλας από τη Νάπολη – «Μου πρότειναν πλήρη απασχόληση ως πωλήτρια, για 280 ευρώ τον μήνα» (Video)

Απειλές από Οκτάι: Αποστρατιωτικοποιήστε τα νησιά ή αμφισβητούμε την κυριαρχία τους

Καλοκαίρι απεργιών στο Χίθροου με τα συνδικάτα να «δείχνουν τα δόντια» τους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 20:15