search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:34
MENU CLOSE

Η Μαρία Φαραντούρη στο Ηρώδειο και την Ελευσίνα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2235
23/06/2022
25.06.2022 19:37
Maria Farantouri_new

Την αποκάλεσαν «Μαρία Κάλλας του λαού» («The Daily Telegraph»), «Joan Baez της Μεσογείου» («Le Monde»), «Δώρο των Θεών του Ολύμπου» («The Guardian»).

Όμως η Μαρία Φαραντούρη είναι πάνω από όλα αυτά, καθώς η διεθνής ακτινοβολία δεν επηρέασε τον ακέραιο χαρακτήρα της. Παρέμεινε ανθρώπινη, απλή και πάντα αγωνιστική, αγκαλιάζοντας με τη συγκλονιστική φωνή της τις αγωνίες όλου του κόσμου για τη δημοκρατία και την ελευθερία.

Μια φωνή καταφύγιο για τους κατατρεγμένους και όσους αδικήθηκαν, που εκφράστηκε μέσα από τα ανεπανάληπτα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Μια φωνή – σύμβολο αντίστασης που είναι πάντα επίκαιρη, ιδιαίτερα τώρα στους δύσκολους (δυστυχώς και εμπόλεμους) καιρούς που ζούμε.

Θα έχουμε, λοιπόν, την ευκαιρία να απολαύσουμε στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στις 4 Ιουλίου, μια κατανυκτική μουσική βραδιά αφιερωμένη από την ίδια στη μνήμη και την πολύτιμη παρακαταθήκη του μεγάλου Έλληνα συνθέτη, με τον οποίο έχει συνδέσει άρρηκτα την καλλιτεχνική της πορεία.

Συμπράττοντας με τον εξαιρετικό βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο και τον διευθυντή ορχήστρας Μίλτο Λογιάδη, θα παρουσιάσει στο πρώτο μέρος της συναυλίας αποσπάσματα από το εμβληματικό «Canto General» σε ποίηση Πάμπλο Νερούντα και στην αυθεντική ενορχήστρωσή του για 15μελές μουσικό σύνολο και δύο χορωδίες (της ΕΡΤ και του Δήμου Αθηναίων).

Στο δεύτερο μέρος η Μαρία Φαραντούρη και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος θα μας θυμίσουν έργα – σταθμούς που σημάδεψαν ανεξίτηλα πάνω από μισό αιώνα ελληνικής ιστορίας, σε ενορχήστρωση του πιανίστα Αχιλλέα Γουάστωρ.

Ωστόσο η Μαρία Φαραντούρη έχει άλλη μία ενδιαφέρουσα εμφάνιση στις 13 Ιουλίου. Αυτή τη φορά θα ερμηνεύσει σπαράγματα αρχαίων ποιητριών – όπως η Σαπφώ, η Κόριννα, η Νοσσίς, η Πράξιλλα, η Τελέσιλλα κ.ά. – που αναφέρονται σε διαχρονικά θέματα και προβλήματα, μελοποιημένα από τη Λένα Πλάτωνος.

Πρόκειται για την παράσταση «Σιωπηλών Σπαράγματα», που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Θάνου Τσακνάκη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και σε σκηνοθετική επιμέλεια Μιχαήλ Μαρμαρινού.

Η προετοιμασία αυτού του τόσο ιδιαίτερου έργου ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και η πρώτη παρουσίασή του έγινε σε μια κλειστή εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης. Στην Ελευσίνα θα το δούμε ολοκληρωμένο.

Διαβάστε επίσης:

Χρυσούλα Ζαχαροπούλου: Την κατήγγειλε ανήλικη ασθενής γι’ ακόμη μια τραυματική γυναικολογική εξέταση

Κουτσούμπας: «Έφτασε η καπιταλιστική κοινωνία σε τέτοια σήψη, που δικαιώματα όπως η άμβλωση αμφισβητούνται»

ΗΠΑ: Ο Πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε το σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της ένοπλης βίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:34