search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 09:48
MENU CLOSE

Οκτάι: Αποστρατιωτικοποίηση ή αμφισβήτηση των νησιών «κι όπου πάει» (Video)

26.06.2022 10:35
Foyat Oktai_new

Συνεχίζει η Τουρκία το μπαράζ προκλήσεων ανεβάζοντας για άλλη μια φορά τους τόνους.

Την σκυτάλη αυτή τη φορά στην τουρκική προκλητικότητα πήρε ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος απειλεί ανοιχτά την Ελλάδα με αποστρατιωτικοποίηση νησιών ή αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους «κι όπου πάει».

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Milliyet, λέει πως η Άγκυρα κάνει υπομονή εδώ και 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης και μετά και πως είτε η Αθήνα θα κάνει πίσω, ή υπάρχει και η προϊστορία στις αρχές του 20ου αιώνα (Μικρασιατική Καταστροφή), αλλά και η πρόσφατη όπως στην Κύπρο.

Ο Αντιπρόεδρος του Ερντογάν μίλησε ειδικά για το Καστελόριζο λέγοντας ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί νησιά «κάτω από τη μύτη μας αυτό και αυτό είναι απειλητικό για εμάς, δεν θα το ανεχθούμε και δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να μην απαντήσει».

Εν τω μεταξύ, χθες, η Άγκυρα προχώρησε για άλλη μια φορά σε μία κίνηση με την οποία τορπιλίζει τις όποιες προσπάθειες μπορεί να γίνονται παρασκηνιακά προκειμένου να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Δεν έφταναν οι εμπρηστικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι το τελευταίο διάστημα επιχειρούν για μία ακόμη φορά να «γκριζάρουν» το Αιγαίο, αλλά χθες, ανακοινώθηκε από την Άγκυρα ότι συνελήφθη Έλληνας για κατασκοπεία.

Σύλληψη «Έλληνα κατασκόπου» μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ

Για σύλληψη «Έλληνα κατασκόπου» κάνουν λόγο τα τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενα τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας (ΜΙΤ). Σύμφωνα με ό, τι έχει γίνει γνωστό ο άνδρας από την πλευρά της Άγκυρας, ονομάζεται Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα και είναι Έλληνας υπήκοος.

Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, ο οποίος συμπεριφερόταν σαν επιχειρηματίας στα ταξίδια του στην Τουρκία, διενεργούσε κατασκοπεία για λογαριασμό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Τα τουρκικά ΜΜΕ μάλιστα υποστηρίζουν ότι ακολουθώντας τις εντολές της ΕΥΠ, συγκέντρωνε πληροφορίες για τις τουρκικές δυνάμεις στα σύνορα και τις μεταβίβαζε στις ελληνικές υπηρεσίες, ενώ ερευνούσε Σύρους στην Τουρκία, καθώς και επιχειρηματίες που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα.

Ισχυρίζονται, μάλιστα, ότι δεν κατασκόπευε μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για επιχειρηματίες στην… Τουρκία που στηρίζουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Άμεση η αντίδραση της Αθήνας

Από την πλευρά της, η Αθήνα διέψευσε από την πρώτη στιγμή ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε σχέση με τις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές αναφορικά με τον Έλληνα πολίτη Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, η εξαφάνισή του είχε δηλωθεί στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα πριν από λίγες εβδομάδες.

Έκτοτε, η ελληνική Πρεσβεία είχε επανειλημμένα και μετά επιτάσεως θέσει το ζήτημα στις τουρκικές αρχές, οι οποίες, όμως, ουδέποτε έδωσαν κάποια απάντηση.

Απίστευτη πρόκληση από Τούρκο πολιτικό μπροστά στη Βουλή

Υπενθυμίζεται πως χθες ο Τούρκος πολιτικός Μουσταφά Σαριγκιούλ εμφανίστηκε στο Σύνταγμα, απέναντι από την ελληνική Βουλή και ύψωσε την τουρκική σημαία, καλώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη… να μην ζητάει βοήθεια από την Αμερική και να πάρει τα χέρια του από τα όπλα.

Το βίντεο του Μουσταφά Σαριγκιούλ από την Αθήνα – που έκανε τον γύρο των social media – φιλοξένησε και στο site της η Yeni Safak, σχολιάζοντας την ένταση που επικρατεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μάλιστα, χαρακτηρίζει «ενδιαφέρουσα» την κίνηση του προέδρου του TDP ν’ ανοίξει την τουρκική σημαία μπροστά από την Βουλή των Ελλήνων.

«Είμαι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Μη ζητάς βοήθεια από την Αμερική. Ζήτα φιλία από την Τουρκία. Μητσοτάκη, πάρε το χέρι σου από τα όπλα. Ελάτε σε ειρήνη, είμαστε εδώ» αναφέρει ο Μουσταφά Σαριγκιούλ στο βίντεο που ανέβασε στα social media, ενώ ανοίγει την σημαία της χώρας του μπροστά από την Βουλή των Ελλήνων στην πλατεία Συντάγματος.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στο δημοσίευμα της Yeni Safak γίνεται λόγος για κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο από την πλευρά της Ελλάδας, αφού -όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα- η Αθήνα αψηφά την προειδοποίηση της Άγκυρας για τα 12 μίλια και οπλίζει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Διαβάστε επίσης:

Power Pass, Fuel Pass και αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών – Πλήρης οδηγός, προϋποθέσεις και κρίσιμες ημερομηνίες (Video)

«Shrinkflation»: Μάρκετινγκ και πληθωρισμός ορίζουν τις συσκευασίες των προϊόντων στο ράφι

Φεστιβάλ του Γκλάστονμπέρι: Εντυπωσίασε στη σκηνή ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ μαζί με τον Μπρους Σπρίνγκστιν και τον Ντέιβ Γκρολ των Foo Fighters

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 09:48