search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:21
MENU CLOSE

Υπάρχει Χάρι Πότερ χωρίς την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ; (Photos/Video)

27.06.2022 18:23
potter_new

Ο Τιτανικός συναρπάζει τους κινηματογραφόφιλους και ο Τόνι Μπλερ μόλις έχει εκλεγεί πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Αλλά εκείνο που σημαδεύει εκείνη την χρονιά, ακριβώς πριν από 25 χρόνια, είναι τα πρώτα 500 αντίτυπα του βιβλίου «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος». Ήταν τέτοιες μέρες και κανένας δεν περίμενε ότι το βιβλίο της Τζ.Κ.Ρόουλινγκ θα γινόταν το τρίτο σε πωλήσεις όλων των εποχών και η συγγραφέας μία από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες στον χώρο της λογοτεχνίας.

Όμως η εικόνα που είχε δημιουργήσει η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ κινδυνεύει να καταρρεύσει, εξαιτίας των αμφιλεγόμενων θέσεων που εξέφρασε για τα δικαιώματα των γυναικών και των φύλλων. Η Ρόουλινγκ κατηγορήθηκε ότι είναι τρανσ-φοβική, κάτι που η ίδια αρνείται.

Ωστόσο η απουσία της από τις εκδηλώσεις για τα 25 χρόνια του Χάρι Πότερ έδωσε λαβή στις φήμες ότι το αστέρι της Ρόουλινγκ αρχίζει να δύει και πυροδότησε συζητήσεις για το κατά πόσο μπορεί να εξακολουθήσει να ζει το δημιούργημά της, ο Χάρι Πότερ, χωρίς την συγγραφέα.

Ο ρεπόρτερ του Skynews προσκλήθηκε προ ημερών σε εκδήλωση της Warner Brothers Studios για τον Χάρι Πότερ. Οι υπεύθυνοι δημοσίων σχέσεων προσπάθησαν πάση θυσία να κρατήσουν μακριά την τοξικότητα της συζήτησης για τα δικαιώματα των τρανς, κι όταν ο ρεπόρτερ επιχείρησε να υποβάλει μία ερώτηση, είπαν ότι δεν πρέπει να αναφερθεί στο όνομα της Ρόουλινγκ. Διευκρίνισαν μάλιστα ότι «η κυρία Ρόουλινγκ δεν έχει σχέση με την Warner», παρόλο που είναι η δημιουργός του Χάρι Πότερ και εκτελεστική παραγωγός στις ταινίες με τον μικρό μάγο.

Δηλαδή, ο Χάρι Πότερ εξακολουθεί να είναι ένα πολύ δημοφιλές και επικερδές πρότζεκτ εδώ και 25 χρόνια, αρκεί να μην αναφέρεται το όνομα της συγγραφέως…

Η τρανς γυναίκα Νίκι Τέικ, που είναι θαυμάστρια του Χάρι Πότερ, λέει στο Sky News ότι η ιστορία την έχει απογοητεύσει. «Είμαι κατά των απαγορεύσεων, θα έπρεπε να επιτρέπεται (στην Ρόουλινγκ) να εκφράζει τις σκέψεις της», είπε η Τέικ, προσθέτοντας ότι «πλέον ο κόσμος ξέρει ότι οι τρανς δεν παρενοχλούν σεξουαλικά κανέναν.. . είναι κάτι που πλέον γίνεται αποδεκτό, μας γνωρίζουν…».

Ο Τόμας Τέιλορ, που φιλοτέχνησε το εξώφυλλο του πρώτου βιβλίου με τον Χάρι Πότερ παραδέχεται πως η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ βρίσκεται ολοένα και λιγότερο στο προσκήνιο των εκδηλώσεων για το δημιούργημά της. «Είναι κάπως παράξενο να μην βλέπεις τον συγγραφέα όταν γιορτάζουμε το βιβλίο του», λέει ο Τέιλορ.

Προσθέτει μάλιστα ότι η επιτυχία του Χάρι Πότερ έγινε σε μία περίοδο «όταν στη δεκαετία του 90 υπήρχε πανικός ότι το διάβασμα πεθαίνει εξαιτίας των βιντεοπαιχνιδιών και της τηλεόρασης».
«Βγήκε αυτό το βιβλίο και τα παιδιά έκαναν ουρές τα μεσάνυχτα, ντυμένοι μάγοι, για να πάρουν το τελευταίο αντίτυπο και να το διαβάσουν. Αυτό αξίζει να το γιορτάζουμε», πρόσθεσε ο Τέιλορ.

Ο Ντάνιελ Ράντκλιφ, που έγινε γνωστός ως κινηματογραφικός Χάρι Πότερ, έσπευσε να πάρει αποστάσεις από την Ρόουλινγκ και να εκφράσει την αλληλεγγύη του στην τρανς κοινότητα, προσπαθώντας να ξεχωρίσει το έργο τέχνης από τον δημιουργό του.

Όμως η έντονη δημόσια συζήτηση ξεπερνά τα όρια των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και ρίχνει σκιά σε πολιτιστικούς θεσμούς και παράγοντες της βιομηχανίας του θεάματος, όπως τα βραβεία BAFTA, τα στούντιο της Warner Bros Pictures και τον εκδοτικό οίκο Bloomsbury, που προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τις απόψεις μίας επιτυχημένης συγγραφέως, στο έργο της οποίας στηρίζεται ένα τεράστιο πρότζεκτ.

Η ένταση που έχει δημιουργηθεί είναι τέτοια που η Ρόουλινγκ αποκάλυψε πριν από λίγο καιρό ότι έχει λάβει απειλητικά μηνύματα και για την ζωή της και μάλιστα είπε πως είναι τόσα πολλά που θα μπορούσε να τα τυπώσει και να καλύψει όλη την επιφάνεια του σπιτιού της με αυτά.

Διαβάστε επίσης:

«Παράθυρο» για συνάντηση μεταξύ Μπάιντεν και Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

Νότια Αφρική: Μυστήριο με τους 21 θανάτους μέσα σε κλαμπ – Για μαζική δηλητηρίαση μιλούν οι αρχές

Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να χαρακτηρίσει τη Ρωσία «άμεση απειλή»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:20