Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Ορισμένοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου είναι εντελώς εκτός ελέγχου μας, όπως η γενετική προδιάθεση και η ηλικία.
Όμως κάποιες διατροφικές επιλογές και τρόπου ζωής μπορούν να τροποποιηθούν και η βελτιώσεις που προκύπτουν μπορούν να βοηθήσουν για καλύτερη υγεία του εγκεφάλου.
Υπάρχει συσσωρευμένος όγκος επιστημονικών στοιχείων που υποδηλώνουν ότι η διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη συνολική υγεία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του ότι σχετίζεται με καταστάσεις, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.
Και τα δεδομένα δείχνουν ότι τα καρύδια μπορούν να έχουν μια εντυπωσιακά θετική επίδραση στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου.
Όταν εστιάζουμε σε μια διατροφή για την υγεία του εγκεφάλου, η διατροφή MIND φαίνεται να είναι ένα διατροφικό πρότυπο που δείχνει πολλά υποσχόμενο. Ως συνδυασμός μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και της δίαιτας DASH, η MIND είναι γεμάτη με τροφές που περιέχουν θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου, όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά και φυλλικό οξύ.
Ανάμεσα στις κατηγορίες τροφίμων που δίνεται έμφαση στη διατροφή MIND, οι ξηροί καρποί βρίσκονται ψηλά στην λίστα. Οι ειδικοί συνιστούν να τρώτε 1/2 φλιτζάνι οποιασδήποτε ποικιλίας ξηρών καρπών τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα, τροφοδοτώντας τον οργανισμό με υγιή λίπη, φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.
Αλλά ανάμεσα στις πολλές επιλογές ξηρών καρπών που υπάρχουν, πώς ξέρετε ποιο είναι το καλύτερο για να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα υγιεινής διατροφής του εγκεφάλου σας;
Αν και η συμπερίληψη οποιασδήποτε ποικιλίας ξηρών καρπών στη διατροφή σας είναι καλή ιδέα για την υγεία του εγκεφάλου, αν έπρεπε να επιλέξετε ένα είδος ξηρών καρπών, τότε τα καρύδια αξίζουν να είναι στην κορυφή της λίστας.
Έρευνες δείχνουν ότι τα καρύδια στη διατροφή συμβάλλουν στα εξής:
Μάλιστα, έρευνες από μελέτες σε κύτταρα, ζώα και ανθρώπους υποδηλώνουν ότι τα 30-60 γραμμάρια καρύδια (περίπου μια χούφτα) την ημέρα φαίνεται να δείχνει τα ισχυρότερα οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη προκλινική, κυτταρική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι όταν οι ερευνητές εξέθεσαν μεμονωμένα ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα σε περίπου 10 μικρογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο καρυδέλαιου (από 5 γραμμάρια σκόνης καρυδιού που περιείχε διάφορα λιπαρά όξινες ενώσεις συμπεριλαμβανομένου του φυτικού ωμέγα-3 άλφα-λινολενικού οξέος, του ελαίου καρυδιάς προστάτευαν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες) ενίσχυσαν την λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων και μείωσαν το βήτα-αμυλοειδές, γνωστό δείκτη εξέλιξης της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι τα καρύδια μειώνουν το οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή και άλλους παράγοντες κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Μια συναρπαστική μελέτη έδειξε, ότι υπάρχουν θετικές συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης καρυδιών και των γνωστικών λειτουργιών σε όλους τους ενήλικες, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή εθνικότητας.
Πηγή: iatropedia
Photos By Pixabay
Διαβάστε επίσης:
Νερό: Γιατί δεν πρέπει να το αμελείς – Πόσα ποτήρια είναι απαραίτητα καθημερινά
Ποιες βιταμίνες δεν αφήνουν την επιδερμίδα σου να… γεράσει!
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.