search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 15:24
MENU CLOSE

Μπόρις Τζόνσον: Πως ο «γάτος» της Ντάουνινγκ Στριτ «έκαψε» τις ζωές του (Photos/Video)

08.07.2022 11:49
boris new

Η στρατηγική της «ψόφιας γάτας» του Μπόρις Τζόνσον τελικώς απέτυχε.

Ο Ίον Κρεγκ, επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ του skynews, απαριθμεί τα επεισόδια στον πολιτικό βίο του Μπόρις Τζόνσον, που τον υποχρέωναν να «καίει» μία – μία τις ζωές του, μέχρι που σήμερα είναι πια «ψόφιο κρέας».

Ο πρώην πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον είχε χαρακτηρίσει τον Μπόρις Τζόνσον «γουρουνάκι με γράσο» για την  ικανότητά του να ξεγλιστρά από τα δύσκολα και κυρίως από τα σκάνδαλα. Όμως η επιχείρηση «Σώστε το Μεγάλο Σκυλί», που οργάνωσαν οι επιτελείς του στην αρχή του χρόνου, στη σκιά του σκανδάλου «partygate», τελικά δεν απέδωσε.

Ο Μπόρις Τζόνσον ήλπιζε ότι η στρατηγική του «ψόφιου γάτου»  θα τον έσωζε. Αλλά τελικά ούτε η επίθεση που έκανε στο BBC, ούτε το «πακετάρισμα» των αιτούντων άσυλο προς τη Ρουάντα, έσωσε την παρτίδα. Έτσι ο ίδιος ο Τζόνσον είναι πλέον «ψόφιο κρέας» με τους βουλευτές των Τόρις να μην ανέχονται πλέον τα ψέματα που έλεγε, σημειώνει ο Ίον Κρεγκ, στο skynews.

Σαν μία επτάψυχη γάτα

Ο Τζόνσον συγκρινόταν με μία γάτα επτάψυχη,  καθώς κατάφερνε να βγαίνει ζωντανός από αμέτρητα σκάνδαλα και κρίσεις.

Στο τέλος όμως προέκυψαν απανωτά τα «3Π», το σκάνδαλο Πάτερσον, το «πάρτι-γκέιτ» και το σκάνδαλο Πίντσερ και ξόδεψε πολύ γρήγορα τις ζωές που του είχαν μείνει. Έτσι ο γάτος της Ντάουνινγκ Στριτ υποχρεώθηκε να παραδώσει τα κλειδιά…

Πώς ξόδεψε αυτές τις ζωές;

Λίγο μετά την ένταξή του ως μαθητευόμενος στην συντακτική ομάδα των Times, ο Τζόνσον έγραψε ένα κομμάτι στο οποίο είχε συμπεριλάβει εντός εισαγωγικών μία φράση, την οποία είχε παραποιήσει.

Ο αρχισυντάκτης Τσάρλι Γουίλσον, που γινόταν έξαλλος όταν θύμωνε, τον έδιωξε  χωρίς δεύτερη σκέψη. Ο Τζόνσον «έκαψε» μια ζωή… Αλλά  πήγε στην Daily Telegraph, όπου έκανε καριέρα. Έγινε ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες και έγινε διάσημος με τα κομμάτια που έστελνε, γράφοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαγόρευε τα πατατάκια με γεύση κοκτέιλ γαρίδας, θα επέβαλε τυποποιημένα μεγέθη προφυλακτικών και ίσιες μπανάνες.

Όταν ήταν συντάκτης στο Spectator και εκλεγμένος βουλευτής είχε μία σχέση με την συνάδελφο του Πετρονέλα Γίατ, στη διάρκεια της οποίας η γυναίκα έκανε μία άμβλωση και  έχασε ένα παιδί.  Όταν έγινε γνωστή η σχέση της με τον Τζόνσον, εκείνος χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα «μια πυραμίδα από ψέματα».

Αλλά το αφεντικό των Τόρις, ο Μάικλ Χάουαρντ, που ήταν το ίδιο αυστηρός με τον αρχισυντάκτη Τσάρλι  Γουίλσον, του αφαίρεσε τον άτυπο τίτλο του σκιώδους υπουργού πολιτισμού.

Όταν έγινε δήμαρχος του Λονδίνου, απέκτησε εκτός γάμου παιδί με την σύμβουλο του δήμου, Έλεν Μάκιντάιρ. Περισσότερο συζητήθηκε η σχέση του με την Τζένιφερ Άρκιουρι, μία Αμερικανίδα  επιχειρηματία, η οποία υποστήριξε ότι ήταν μαζί με τον Τζόνσον από το 2012 ως το 2016 και όσο μοιράζονταν τον ίδιο διαμέρισμα εκείνη είχε τον ρόλο της «pole dancer». Το 2020 πήρε διαζύγιο από τη δεύτερη σύζυγό του, Μαρίνα Γουίλερ και πέρυσι παντρεύτηκε την Κάρι Σάιμοντς, η οποία είχε περάσει από το γραφείο Τύπου των Τόρις.

Ρατσιστής και ομοφοβικός

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει κάνει μερικές γκάφες που έχουν μείνει αξέχαστες. Οι περισσότερες είχαν κοινό παρονομαστή- την κατηγορία ότι είναι ρατσιστής και ομοφοβικός.

Για παράδειγμα, αναφερόμενος στα ταξίδια του Τόνι Μπλερ στο εξωτερικό, είχε πει πως επισκέπτεται «τα μαυράκια με το χαμόγελο που θυμίζει καρπούζι», ενώ είχε κατηγορήσει τους κατοίκους της Παπούα Νέα Γουινέας για «κανιβαλισμό» και  τον Τούρκο πρόεδρο, Ερντογάν, ότι «είχε σεξουαλικές σχέσεις με μια κατσίκα».

Στη διάρκεια του δημοψηφίσματος του 2016 για το  Brexit , ο Τζόνσον υποστήριξε ότι ο τότε Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα  έδειχνε μία «Κενιάτικη δυσφορία για τη Βρετανική Αυτοκρατορία» και είχε συγκρίνει την Ευρωπαϊκή Ένωση με την Γερμανία του Χίτλερ.

Ενώ είχε πει επίσης ότι οι μουσουλμάνες που φορούν μπούρκα «μοιάζουν με γραμματοκιβώτια».

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν πολύ ήταν η υπόθεση της Ιρανο-Βρετανής Ναζανίν Ζγκάρι –Ράτκλιφ, η οποία φυλακίστηκε στο Ιράν  για έξι χρόνια, επειδή κρίθηκε ένοχη για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος.

Η Ναζανίν εργαζόταν για το Ίδρυμα Thomson Reuters, που κατά την Τεχεράνη έκανε προπαγάνδα κατά του καθεστώτος. Η Ναζανίν και ο σύζυγός της, Ρίτσαρντ Ράτκλιφ επέκριναν δριμύτατα τον τρόπο  που ο Τζόνσον χειρίστηκε την υπόθεση, όταν ήταν υπουργός  Εξωτερικών, με συνέπεια να κινδυνεύσει η ζωή της.

Όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, σε μία εκδήλωση για ευρωπαίους διπλωμάτες, ρωτήθηκε για τις ανησυχίες που εξέφραζαν τα στελέχη των επιχειρήσεων που υποστήριζαν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ και ο Τζόνσον είχε απαντήσει με περιφρόνηση για τις απόψεις τους.

Ακολούθησε το φιάσκο σε ομιλία του τον περασμένο Νοέμβριο, και πάλι με θέμα το Brexit, όταν είχε εμφανιστεί εντελώς απροετοίμαστος και κατέληξε να λέει μισόλογα για την Πέπα, τη γουρουνίτσα.

Οι πρωθυπουργοί  πολλές φορές κάνουν διακοπές προσκεκλημένοι φίλων και γνωστών που έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Ο Μπόρις Τζόνσον δεν ξέφυγε από αυτόν τον κανόνα.

Οι διακοπές μέ εξοδα άλλων

Τα Χριστούγεννα του 2019 έκανε διακοπές στην έπαυλη του μεγιστάνα Ντέιβιντ Ρος, στην Καραϊβική, και όταν εκλήθη από την κοινοβουλευτική επιτροπή να εξηγήσει ποιος είχε πληρώσει τις διακοπές αυτές ο Μπόρις Τζόνσον δεν είχε δώσει επαρκείς εξηγήσεις. Και δεν ήταν η πρώτη φορά. Ένας άλλος φίλος των Τόρις ο λόρδος Μπρόουνλοου είχε πληρώσει τον λογαριασμό για την ανακαίνιση του διαμερίσματος του Τζόνσον , αλλά ο πρωθυπουργός είχε κάνει μία ανακριβή έκθεση προς την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία τελικά επέβαλε πρόστιμο στους Τόρις.

Τον περασμένο μήνα αποκαλύφθηκε ότι ο Τζόνσον επιδίωξε να βρει χορηγούς για το αξίας 150.000 λιρών δεντρόσπιτο για τον γιο του Γουίλφρεντ.

Ο στενός σύμμαχος του πρωθυπουργού στο Brexit, Όουεν  Πάτερσον, πρώην υπουργός, «πιάστηκε στα πράσα» από την επιτροπή κανόνων της Βουλής, να παραβιάζει βασικούς ηθικούς κανόνες, καθώς διαπιστώθηκε ότι είχε πάρει «δώρο» 200.000 λιρών από την ιδιωτική εταιρία Randox, που δραστηριοποιείται στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας.

Ο Τζόνσον είχε ζητήσει από τους βουλευτές του να καταψηφίσουν την πρόταση για αναστολή του βουλευτικού αξιώματος του Πάτερσον, αλλά μετά τις διαστάσεις που πήρε το θέμα ο πρωθυπουργός έκανε κωλοτούμπα.

Ο Πάτερσον τελικά παραιτήθηκε και οι Τόρις  στις επαναληπτικές εκλογές για την ανάδειξη του διαδόχου του υπέστησαν δεινή ήττα καθώς έχασαν την έδρα. Η κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις δεν έκρυψε τη δυσφορία της για το ότι ο Τζόνσον είχε αφήσει εκτεθειμένο έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του.

Ακολούθησε το σκάνδαλο με τα κορονοπάρτι ενώ είχαν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα στις κοινωνικές επαφές λόγω της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός στην αρχή έλεγε ότι δεν έγινε κανένα πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Όταν διέρρευσε βίντεο από ένα από τα πάρτι, οΤζόνσον είπε ότι ενοχλήθηκε από τις εικόνες αυτές και ζήτησε συγγνώμη. Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι ο Τζόνσον ήξερε πολύ καλά τι γινόταν και μάλιστα η αστυνομία έβαλε πρόστιμο σε 83 άτομα για τα πάρτι αυτά, μεταξύ των οποίων και στον πρωθυπουργό.

Το ψέμα του Τζόνσον που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει ήταν αυτό με την υπόθεση του Κρις Πίντσερ, ο οποίος παρενόχλησε δύο άνδρες σε ένα κλειστό κλαμπ για την αριστοκρατία.

«Ψόφιος κοριός» αντί για «ψόφια γάτα»

Ο Τζόνσον αρχικά ακολουθούσε την τακτική της «ψόφιας γάτας», έκανε αυτό που λέμε τον … «ψόφιο κοριό». Αλλά ύστερα από ένα 24ωρο ισχυρίστηκε πως δεν ήξερε τίποτα για την συμπεριφορά του συνεργάτη του.

Ενώ αποδείχτηκε γρήγορα πως όχι μόνο γνώριζε, αλλά αστειευόταν και με τις επιλογές του Πίντσερ.

Η κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις ξεσηκώθηκε, άρχισε να ξηλώνει το πολιτικό πουλόβερ του Τζόνσον και  ένα τσουνάμι παραιτήσεων δεκάδων υπουργών, υφυπουργών και ανώτατων στελεχών της κυβέρνησης παρέσυρε και τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην παραίτηση. Η τακτική της «ψόφιας γάτας» είχε εξαντληθεί. Ο Τζόνσον χαρακτηρίζεται πλέον «ψόφιο κρέας».

Διαβάστε επίσης

Μπόρις Τζόνσον: Εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων «τρολάρει» την παραίτησή του (photo)

Σίνζο Άμπε: Η στιγμή που πυροβολούν τον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας – Συνελήφθη ο δράστης (photos/video)

Τζορτζ Φλόιντ: 21 χρόνια φυλακή στον αστυνομικό που τον πάτησε με το γόνατο (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 15:23