search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 17:15
MENU CLOSE

Σίνζο Άμπε: Νεκρός ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας μετά την πισώπλατη δολοφονική επίθεση (Photos/Video)

08.07.2022 12:02
ampe_japan_new

Υπέκυψε στα τραύματά του ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, ο οποίος νωρίς το πρωί της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) πυροβολήθηκε πισώπλατα από έναν ένοπλο άνδρα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος στην πόλη Νάρα.

Την είδηση μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ιαπωνικό NHK.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κατέρρευσε αιμορραγώντας εν μέσω της προεκλογικής ομιλίας που εκφωνούσε.

Eχασε την μάχη

Αρχικά φέρεται να είχε σημάδια ζωής κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του με ασθενοφόρο και ελικόπτερο προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης, ωστόσο, δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. 

Νωρίτερα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα είχε δηλώσει ότι ο προκάτοχός του βρισκόταν σε «πάρα πολύ σοβαρή κατάσταση» μετά την επίθεση ενόπλου εναντίον του και είχε χαρακτηρίσει την απόπειρα κατά της ζωής του «βάρβαρη ενέργεια».

Συνελήφθη ο δράστης

Η επίθεση κατά του Άμπε σημειώθηκε περί τις 11:30 (σ.σ. τοπική ώρα· 05:30 ώρα Ελλάδας) στη Νάρα. Κατά πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου Fuji, ο δράστης (που τέθηκε αμέσως υπό κράτηση) είναι πρώην μέλος του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού και το τουφέκι με το οποίο άνοιξε πυρ εναντίον του Σίνζο Άμπε ήταν χειροποίητο.

Το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην αστυνομία, ότι ο άνδρας ο οποίος άνοιξε πυρ νωρίτερα εναντίον του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, ότι ήταν δυσαρεστημένος μαζί του και αποφάσισε να τον σκοτώσει.

Δεν είναι σαφές ακόμη οι λόγοι της δυσαρέσκειας του άνδρα αυτού, που κατονομάστηκε από την αστυνομία — ονομάζεται Τετσούγια Γιαμαγκάμι και είναι μόνιμος κάτοικος στη Νάρα.

Η ιαπωνική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στο σπίτι του υπόπτου για την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε ο δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός NHK.

Τα πλάνα δείχνουν πολλούς αστυνομικούς που έφεραν προστατευτικό εξοπλισμό, κράνη και ασπίδες να εισέρχονται σε ένα κτίριο που ταυτοποιήθηκε από το NHK ως το σπίτι του άνδρα, ο οποίος συνελήφθη μετά την επίθεση εναντίον του Άμπε.

Θλίψη και σοκ

Η κοινή γνώμη παρακολουθεί σοκαρισμένη τις εξελίξεις την ώρα που και ο πολιτικός κόσμος ανά τον κόσμο προσπαθεί να «χωνέψει» την αποτρόπαια εν ψυχρώ δολοφονία του Άμπε.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο Φουμίο Κισίντα, επέστρεψε εσπευσμένα στην πρωτεύουσα της χώρας, το Τόκιο, διακόπτοντας την προεκλογική του εκστρατεία, μετά την επίθεση εναντίον του προκατόχου του.

Ο Κισίντα είπε ότι «δεν βρίσκει τις λέξεις» μετά τη δολοφονία με σφαίρες του 67χρονου πρώην πρωθυπουργού της χώρας Σίνζο Άμπε στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη Νάρα της δυτικής Ιαπωνίας.

«Προσευχόμουν για να σωθεί η ζωή του, αλλά έμαθα την είδηση (του θανάτου του). Είναι αληθινά θλιβερό. Δεν βρίσκω τις λέξεις. Υποβάλλω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου και προσεύχομαι η ψυχή του να αναπαυθεί εν ειρήνη», δήλωσε πολύ συγκινημένος ο Κισίντα στους δημοσιογράφους.

Διαβάστε επίσης

Ιαπωνία: Πυροβόλησαν τον πρώην πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε ενώ έδινε ομιλία (Videos)

Σίνζο Άμπε: Η στιγμή που πυροβολούν τον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας – Συνελήφθη ο δράστης (photos/video)

Τζορτζ Φλόιντ: 21 χρόνια φυλακή στον αστυνομικό που τον πάτησε με το γόνατο (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 17:07