search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 13:53
MENU CLOSE

Τι είναι το Manhattanhedge και γιατί οι Nεοϋρκέζοι κάνουν ουρές για να το δουν; (Photos/Video)

12.07.2022 20:48
manhattanhedge

Το Μανχάτανχεντζ – κατά το Στόουνχετζ – συμβαίνει όταν ο ήλιος που δύει ευθυγραμμίζεται με το οδικό δίκτυο των δρόμων του Μανχάταν και φαίνεται ανάμεσα από τα κτίρια.

Τα δύο τελευταία ηλιοβασιλέματα του Μανχάτανχεντζ του 2022 ήταν η Δευτέρα και τη Τρίτη.

Από πού προέρχεται το όνομα;

Ο αστροφυσικός Νιλ ντεΓρας Τάισον επινόησε τον όρο σε ένα άρθρο του 1997 στο περιοδικό Natural History. Ο Tάισον, διευθυντής του Πλανητάριου Hayden στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης, είπε ότι εμπνεύστηκε από μια επίσκεψη στο Stonehenge ως έφηβος.

Ο μελλοντικός παρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών όπως το «Nova ScienceNow» του PBS ήταν μέρος μιας αποστολής με επικεφαλής τον Τζέραλντ Χόκινς, τον επιστήμονα που πρώτος διατύπωσε τη θεωρία ότι οι μυστηριώδεις μεγάλιθοι του Στόουνχεντζ ήταν ένα αρχαίο αστρονομικό παρατηρητήριο.

Ο Νεοϋρκέζος εντυπωσιάστηκε από το γεγονός ότι η δύση του ήλιου που πλαισιώνεται από τα ψηλά κτίρια του Μανχάταν μπορούσε να συγκριθεί με τις ακτίνες του ήλιου που χτυπούν το κέντρο του κύκλου του Στόουνχεντζ στο ηλιοστάσιο.

Σε αντίθεση με τους νεολιθικούς κατασκευαστές του Stonehenge, οι αρχιτέκτονες που σχεδίασαν το Μανχάταν δεν είχαν στο μυαλό τους τον ήλιο. Απλώς έτυχε.

Το Μανχάτανχεντζ δεν λαμβάνει χώρα στο ίδιο το θερινό ηλιοστάσιο, που ήταν φέτος στις 21 Ιουνίου. Αντίθετα, συμβαίνει περίπου τρεις εβδομάδες πριν από το ηλιοστάσιο και πάλι περίπου τρεις εβδομάδες μετά. Τότε είναι που ο ήλιος ευθυγραμμίζεται τέλεια με τους δρόμους μεταξύ ανατολής-δύσης του οδικού δικτύου του Μανχάταν.

Διαβάστε επίσης:

Αρχαία Παλμύρα: Λύθηκε (;) το μυστήριο με τον «Άρχοντα του σύμπαντος»

SpaceX: Δοκιμαστικός πύραυλος τυλίχθηκε στις φλόγες λίγο πριν την εκτόξευση (Video)

«Αν έπρεπε να το ξανακάνω, θα το έκανα ξανά» λέει ο Μακρόν για την Uber (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 13:52