search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 01:38
MENU CLOSE

Το συγκλονιστικό μυστικό του Μο Φάρα: «Το όνομά μου είναι Χουσεΐν – Έφτασα στην Αγγλία μέσω trafficking» (Video)

12.07.2022 10:43
mo_farah_new

Μια συγκλονιστική ιστορία φέρνει στο φως το BBC, που αφορά μάλιστα έναν σερ και τέσσερις φορές Ολυμπιονίκη: τον Σερ Μο Φάρα, ο οποίος αποκαλύπτει μπροστά στην κάμερα ότι έφτασε στη Βρετανία μέσω διακινητών, χρησιμοποιώντας το όνομα ενός άλλου παιδιού.

Ο Σερ Μο Φάρα δηλώνει πως θέλει να πει την αληθινή ιστορία του «με όποιο κόστος».

Τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης, ο Σερ Μο Φάρα δηλώνει στο BBC πως γεννήθηκε με το όνομα Χουσέιν Αμπντί Καχίν και έφτασε στη Βρετανία συνοδευόμενος από μία γυναίκα, που είχε μαζί της και τα παιδιά της, χρησιμοποιώντας για εκείνον το όνομα ενός άλλου παιδιού, του Μοχάμεντ Φάρα. Ο Σερ Μο λέει: «η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι αυτός που νομίζετε πως είμαι»…

Αφηγείται τις τραυματικές εμπειρίες της παιδικής του ηλικίας, όταν έφυγε από την ρημαγμένη από τον πόλεμο Σομάλιλαντ, στην ανατολική Αφρική.

Ο Σερ Μο μιλάει στο BBC, παρόλο που κάποιοι τον προειδοποίησαν πως  αν πει την αλήθεια «διακινδυνεύει» να του αφαιρεθεί η βρετανική υπηκοότητα.

Το ντοκιμαντέρ του BBC έχει τίτλο «Ο Αληθινός Μο Φάρα».

«Οι περισσότεροι άνθρωποι με γνωρίζουν ως Μο Φάρα, αλλά δεν είναι αυτό το όνομά μου, δεν είναι αυτή η πραγματικότητα. Η αληθινή ιστορία είναι ότι γεννήθηκα στη Σομάλιλαντ, βόρεια της Σομαλίας, ως Χουσέιν Αμπντί Καχίν. Παρά τα όσα έχω πει στο παρελθόν, οι γονείς μου ποτέ δεν έζησαν στο Ηνωμένο  Βασίλειο. Όταν ήμουν τεσσάρων, ο πατέρας μου σκοτώθηκε στον εμφύλιο πόλεμο και σαν οικογένεια διαλυθήκαμε. Με χώρισαν από την μητέρα μου και με έφεραν παράνομα στην Βρετανία, με το όνομα ενός άλλου παιδιού, που το έλεγαν Μοχάμαντ Φάρα», αφηγείται ο Ολυμπιονίκης, που είναι πατέρας 4 παιδιών. Δεν είχε ξαναμπεί σε αεροπλάνο. Ο μικρός ήταν ενθουσιασμένος.

Ο 39χρονος Σερ Μο, λέει πως τα παιδιά του τον παρότρυναν να πει την αλήθεια για το ποιος  είναι πραγματικά. Η σύζυγός του, Τάνια Νελ, λέει πως πριν από τον γάμο τους, το 2010, είχε διαπιστώσει ότι «υπάρχουν πολλά κομμάτια που έλειπαν από την ιστορία του», και καθώς μιλούσαν σιγά- σιγά εκείνος της αποκάλυψε την αλήθεια.

Ο Σερ Μο όταν τον πήραν από την Σομάλιλαντ νόμιζε ότι πήγαινε στην Ευρώπη για να ζήσει μαζί με συγγενείς του και θυμάται ότι είχε στη κατοχή του διαβατήριο με το όνομα Μοχάμαντ, όταν ήταν εννέα χρόνων. Από την πατρίδα του μεταφέρθηκε στο Τζιμπουτί κι από εκεί στη Βρετανία. Η γυναίκα που τον συνόδευε του ήταν παντελώς άγνωστη.  

Αυτή η γυναίκα  του είπε πως από κει και πέρα το όνομά του ήταν Μοχάμαντ. Του έδειξε το διαβατήριο με το οποίο ταξίδευε και την φωτογραφία του, με το όνομα «Μοχάμαντ Φάρα».

Ο Σερ Μο λέει πως «δεν έχει σπουδαία πράγματα να θυμάται» από την παιδική του ηλικία στο Χάουνσλοου, όπου έπρεπε να δουλεύει αν ήθελε  να έχει ένα πιάτο φαγητό.

Η γυναίκα που τον πήρε στο σπίτι της, όταν έφτασε στη Βρετανία, του έλεγε πως αν ήθελε φαγητό έπρεπε να φροντίζει τα άλλα παιδιά, να μαγειρεύει, να καθαρίζει. «Αν θέλεις να ξαναδείς την οικογένειά σου, μην πεις τίποτα. Αν πεις οτιδήποτε θα σε πάρουν μακριά από δω», του έλεγε αυτή η γυναίκα.

Ο Σερ Μο θυμάται: «Πολλές φορές κλεινόμουν στο μπάνιο και έκλαιγα».

Ο Σερ Μο όμως, εκμυστηρεύτηκε τα όσα περνούσε σε έναν δάσκαλό του, τον Άλαν Γουάτκινσον.

Ο Άλαν Γουάτκινσον παρατήρησε την σωματοδομή του παιδιού και την άνεσή του στον αθλητισμό. «Η μόνη γλώσσα που έδειχνε να καταλαβαίνει ήταν η γλώσσα του αθλητισμού», λέει ο κύριος Γουάτκινσον στο BBC.

Ο δάσκαλος αυτός ήρθε σε επαφή με τις υπηρεσίες πρόνοιας και βοήθησε τον μικρό να πάει σε μια άλλη οικογένεια από την Σομαλία. Η συνέχεια ήταν ό, τι καλύτερο μπορούσε να συμβεί για τον μικρό: έζησε στο σπίτι μιας οικογένειας Σομαλών και η μητέρα που τον υποδέχτηκε «πραγματικά έδειχνε μεγάλη φροντίδα», όπως λέει ο Μο. Στο σπίτι αυτό έμεινε επτά χρόνια.

«Μου έλειπε η πραγματική μου οικογένεια, αλλά από εκείνη την στιγμή και μετά όλα άλλαξαν προς το καλύτερο», λέει ο Σερ Μο. «Ένοιωθα ότι ένα βάρος είχε βγει από πάνω μου. Τότε αποκαλύφθηκε ο Μο, ο πραγματικός Μο».

Ο δάσκαλος Άλαν Γουάτκινσον είναι ο άνθρωπος που έκανε την αίτηση για να δοθεί βρετανική υπηκοότητα στο παιδί από την Σομάλιλαντ. Ήταν μία μεγάλη διαδικασία, που ολοκληρώθηκε το 2000, όταν ο Σερ Μο έγινε βρετανός πολίτης.

Ο Σερ Μο όταν απέκτησε τον πρώτο του γιο του έδωσε το όνομα Χουσέιν, όπως είναι το δικό του πραγματικό όνομα.

«Σκέφτομαι συχνά το άλλο παιδί με το όνομα Μοχάμαντ Φάραχ, το  παιδί που πήρα την θέση του στο αεροπλάνο και πραγματικά ελπίζω να είναι καλά», λέει ο Ολυμπιονίκης. «Όπου κι αν είναι, εγώ έχω το όνομά του και αυτό μπορεί να μου προκαλέσει προβλήματα… Είσαι αδελφός μου», λέει ο Σερ Μο.

Στο τέλος του ντοκιμαντέρ του BBC ο Σερ Μο μιλάει στο τηλέφωνο με τον πραγματικό Μοχάμαντ Φάρα, το παιδί εκείνο που έμεινε πίσω, όταν ο μικρός Χουσέιν, έφυγε από την κόλαση του πολέμου, με το όνομα Μοχάμαντ.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι σου μιλάω. Έχω το όνομά σου και για πάρα πολλά χρόνια το κουβαλάω μαζί μου και είμαι περήφανος για όσα κατάφερα με αυτό το όνομα. Αλλά πάντα αναρωτιόμουν που είναι ο Μοχάμαντ, αν είναι καλά, τι ζωή κάνει; Ήθελα να έρθουμε σε επαφή, να δω πως τα περνάς», λέει ο Σερ Μο, στον πραγματικό Μοχάμαντ Φάρα.

Ο πραγματικός Μοχάμαντ Φάρα δεν έχει κάνει οικογένεια, έχει δει τις περίφημες κούρσες του Ολυμπιονίκη που χρησιμοποιεί το όνομά του και έχουν ένα κοινό: είναι και οι δύο φίλοι της Άρσεναλ.

«Θέλω να σου πω ένα πράγμα, σε ευχαριστώ που χρησιμοποιώ το όνομά σου. Ήρθα εδώ μικρός και θέλω να σου πω ευχαριστώ, ήταν δύσκολο, σκληρό», λέει ο Σερ Μο.

«Όλα καλά, είσαι αδελφός μου», απαντά ο Μοχάμαντ Φάρα.

Το ντοκιμαντέρ του BBC θα μεταδοθεί στις 6 π.μ. στο iPlayer και στις 9 μ.μ. από το BBC One στις 13 Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης:

Ιστορική στιγμή! Έτσι ήταν το Σύμπαν πριν 13 δισ. χρόνια – Η πρώτη φωτογραφία από το James Webb (photos/video)

Εκρηκτικό κοκτέιλ: Φόβοι για ντόμινο ταραχών λόγω της ακρίβειας (Videos)

Ακτιβιστής διέκοψε την ομιλία του Μπάιντεν για την οπλοκατοχή – Είχε χάσει το γιο του σε μακελειό (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:06