search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:00
MENU CLOSE

Το μέλλον των συναλλαγών είναι εδώ: Πληρωμές με εμφύτευση μικροτσίπ στο χέρι (photos/videos)

13.07.2022 14:17
implant_new

Ξεχάστε τα δακτυλικά αποτυπώματα ή την αναγνώριση προσώπου, η «βιομετρική» πληρωμή με πιστωτική κάρτα που εμφυτεύεται στο χέρι του κατόχου είναι το μέλλον, λέει η εταιρία Walletmor, που υποστηρίζει πως είναι η πρώτη που πουλάει τραπεζικές κάρτες αυτού του είδους.

credit: Walletmor

Στον εταιρικό λογαριασμό της εταιρίας στο LinkedIn ο Πολωνο-Βρετανός επιχειρηματίας Βόιτεκ Πάπροτα αυτοαποκαλείται «πιστός διανθρωπιστής» και αναφέρεται σε ένα ριζοσπαστικό, αλλά διογκούμενο κίνημα, που θέλει τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να εξελίσσονται πέρα από τα όρια που θέτει η φύση.

Στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης, η εταιρία Walletmor έφτιαξε ένα τσιπ που εμφυτεύεται στον καρπό του ανθρώπου και του επιτρέπει να κάνει ανέπαφες τραπεζικές συναλλαγές χωρίς να έχει μαζί του κάποια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα με τη μορφή που τις γνωρίζουμε σήμερα.

Ο κάτοχος αυτού του τσιπ μπορεί να κάνει αγορές περνώντας τον καρπό του πάνω από το μηχάνημα ανέπαφων συναλλαγών. Μπορεί να ακούγεται σαν δυστοπική εικόνα, αλλά η Walletmor το θεωρεί απόδειξη για την ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται η βιομηχανία των πληρωμών μέσω πιστωτικών καρτών. Το τσιπ της Walletmor εμφυτεύεται με μία απλή διαδικασία στον καρπό του κατόχου και δεν αφήνει παρά μία μικρή αμυχή.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως περνούμε σε εμφυτευόμενα τσιπ και σε λογισμικό αναγνώρισης προσώπων στο κινητό, με τέτοια ταχύτητα που σύντομα τα μετρητά και οι κάρτες θα αποτελούν ιστορία.

Όμως η εταιρία Walletmor βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο μιας έντονης δημόσιας συζήτησης για τα όρια της τεχνολογίας.

Επιπλέον, η Daily Mail αποκαλύπτει ότι η συγκεκριμένη εταιρία ελέγχεται για παραπλάνηση πελατών  επειδή προμηθευόταν μικροτσιπ από μία τρίτη εταιρία, την MuchBetter, η οποία συνδέεται με την Mastercard. Όταν οι προμηθευτές διαπίστωσαν την πολιτική της Walletmor για την εμφύτευση των τσιπ στον άνθρωπο, έθεσαν ζητήματα «υγείας και ασφάλειας», δίνοντας στο θέμα άλλη διάσταση, καθώς «νέκρωσαν» τα τσιπ. Έτσι οι λίγοι που έχουν σπεύσει μέχρι τώρα να κάνουν εμφυτεύσεις των τσιπ-πιστωτικών καρτών έμειναν με ένα τσιπ κάτω από το δέρμα τους, που είναι απολύτως άχρηστο. Η Walletmor επιμένει ότι αναζητεί τρόπους επαναπρογραμματισμού των τσιπ για μελλοντική χρήση.  Ειδάλλως οι χρήστες πρέπει να τα αφαιρέσουν.

Η πρώτη φορά που έγινε εμφύτευση μικροτσιπ σε άνθρωπο ήταν στο μακρινό 1998, όταν ο καθηγητής Κέβιν Γουάργουικ, γνωστός με το προσωνύμιο «Captain Cyborg» εμφύτευσε στο σώμα του ένα τσιπ για να το συνδέσει το νευρικό του σύστημα με έναν υπολογιστή στο πλαίσιο ενός πειράματος.

Διστακτική η αγορά, αλλά το μέλλον είναι εδώ

credit: Walletmor

Ωστόσο, η αγορά δεν υποδέχτηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα εμφυτευόμενα μικροτσιπ, μέχρι που η Walletmor έκανε το βήμα παραπέρα και άρχισε να τα πουλάει σαν εναλλακτική λύση για τις τραπεζικές κάρτες.

Το προϊόν που πουλάει έχει το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού και κοστίζει 200 ευρώ. Η Walletmor δεν έχει η ίδια υποδομή για τις εμφυτεύσεις και παραπέμπει τους πελάτες της σε ειδικούς για piercing.

Το τσιπ συνδέεται με μία εφαρμογή σε έξυπνα κινητά, όπου οι πελάτες μπορούν να πιστώνουν χρήματα.

«Το εμφύτευμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πληρώσεις ένα ποτό σε παραλία του Ρίο, έναν καφέ στη Νέα Υόρκη, το κομμωτήριο στο Παρίσι, ή τον λογαριασμό στο μανάβικο της γειτονιάς», δήλωσε ο κ. Πάπροτα στο BBC.

Ωστόσο, μία ομάδα που δημιουργήθηκε από τους πρώτους 434 πελάτες της Walletmor στο Facebook, έχει ανεβάσει βίντεο όπου φαίνεται πως οι μηχανές ανάγνωσης πιστωτικών καρτών δεν διαβάζουν εύκολα τα εμφυτευόμενα τσιπ.

Ο Γκάρι Πρινς, επικεφαλής της στρατηγικής στη εταιρία λογισμικού SimplyPayMe, λέει: «Είναι μια καταπληκτική ιδέα, αλλά για να προχωρήσει κάτι τέτοιο, πρέπει να υπάρχουν και οι άνθρωποι που θα θέλουν να το χρησιμοποιήσουν. Ποιο θα είναι το όφελος να πληρώνεις με το χέρι; Εάν μπορούσε να φορτώσει και στοιχεία ταυτότητας, τότε θα είχαμε μια διαφορετική ιστορία. Αλλά έτσι θα ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για την ιδιωτικότητα».

Πάντως η τεχνολογία αυτή εξελίσσεται ραγδαία.

Το 2016 η Apple Pay παρουσίασε το «selfie pay», με το οποίο οι καταναλωτές εγκρίνουν μία συναλλαγή τραβώντας μια φωτογραφία του προσώπου τους.

Τον επόμενο χρόνο η Santander έγινε η πρώτη τράπεζα στη Βρετανία που υιοθέτησε την τεχνολογία της αναγνώρισης φωνής.

Το 2019 η Barclays παρουσίασε τα «σκάνερ δακτυλικών αποτυπωμάτων» που αναγνωρίζει τους πελάτες από τα δακτυλικά αποτυπώματα, χρησιμοποιώντας υπέρυθρες ακτίνες.

Όσοι υπερασπίζονται αυτές τις τεχνολογίες λένε πως με αυτόν τον τρόπο θα σταματήσουν οι κλοπές στο σύστημα των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, αφού οι εγκληματίες δεν μπορούν να αντιγράψουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά του κάθε χρήστη.

Για την περίπτωση των τσιπ που εμφυτεύονται, όπως εκείνο της Walletmor, είναι σαφής η ανάγκη αποσαφήνισης των όρων χρήσης. Μέχρι τότε θα είναι ένα «αξεσουάρ» για τα μέλη της μικρής κοινότητας των «πιστών διανθρωπιστών», όπως ο κ. Βόιτεκ Πάπροτα.

Διαβάστε επίσης:

Σερ Μο Φάρα: Οι αποκαλύψεις του Ολυμπιονίκη ξετυλίγουν το κουβάρι του trafficking στη Βρετανία – Ξεκίνησαν έρευνα οι αρχές (video)

Σρι Λάνκα: Ο πρωθυπουργός ορίστηκε προσωρινός πρόεδρος – Διαδηλωτές περικύκλωσαν το σπίτι του

Κύμα καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη: Μετά τις Πορτογαλία και Ισπανία, ακραίες θερμοκρασίες «απειλούν» Γαλλία και Βρετανία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 23:48