search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:49
MENU CLOSE

Οι φορές που ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι είναι «μια μηχανή γκάφας» (videos)

18.07.2022 12:30
Biden- mesi anatoli -new

«Είμαι μια μηχανή γκάφας», είχε παραδεχτεί ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, το 2018. Και το επιβεβαίωσε στο πρόσφατο ταξίδι του στη Μέση Ανατολή.

Η εικόνα του προέδρου που έδειχνε χαμένος μόλις προσγειώθηκε το αεροσκάφος του στο Ισραήλ και ρωτούσε «τι πρέπει να κάνω τώρα» θα μπορούσε να δικαιολογηθεί λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία του.

 Όμως ακολούθησαν κι άλλα. Το Σάββατο μιλώντας στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, ανέφερε:

«Για πρώτη φορά μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ένας Αμερικανός πρόεδρος επισκέπτεται την περιοχή χωρίς να εμπλέκονται σε κάποιον πόλεμο Αμερικανοί στρατιώτες- σε κάποια στρατιωτική αποστολή στην περιοχή. Τιμούμε τη γενναιότητα και  τον εγωισμό…. την αυταπάρνηση … και τις θυσίες των Αμερικανών που υπηρέτησαν».

Και το μπέρδεμα έγινε με δύο λέξεις που στα αγγλικά μοιάζουν, αλλά έχουν εντελώς διαφορετική έννοια: «selfishness / selflessness».  Η πρώτη λέξη σημαίνει «εγωισμός», η δεύτερη «αυταπάρνηση».

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ήταν εμφανώς αμήχανος ακούγοντας τον Μπάιντεν να κάνει άλλο ένα ολίσθημα. Το οποίο βεβαίως απαλείφθηκε από το επίσημο κείμενο της ομιλίας που δόθηκε στον Τύπο.

Μόλις δύο μέρες νωρίτερα ο Μπάιντεν σοκάρισε το ακροατήριό του στο Ισραήλ μιλώντας για την «τιμή του Ολοκαυτώματος»… Ήθελε να πει για «τον τρόμο του Ολοκαυτώματος». Αλλά οι λέξεις «honor» (τιμή) και «horror» (τρόμος) απέχουν μόλις δυο γράμματα η μια από την άλλη.

Αναδρομή στς γκάφες του Μπάιντεν

Όπως αναφέρει η nypost, στα 47 χρόνια της πορείας του στον δημόσιο βίο ο Μπάιντεν έχει κατ΄ επανάληψη κάνει τέτοια λάθη. Η γλώσσα τρέχει πιο γρήγορα από το μυαλό του, λένε όσοι τον γνωρίζουν.

Αν και δηλώνει ότι η υγεία του είναι άριστη κι από το επιτελείο του αφήνουν να εννοηθεί ότι θα διεκδικήσει και πάλι την προεδρία στις προσεχείς εκλογές, μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Μπάιντεν έφερε σε μεγάλη αμηχανία την αντιπρόεδρο, Κάμαλα Χάρις, λέγοντας: «Θα αναπτύξω κάποια ασθένεια και θα πω ότι πρέπει να παραιτηθώ». Η Κάμαλα Χάρις κουνούσε το κεφάλι της, έδειχνε να μην πιστεύει σε αυτά που άκουγε.

Τον περασμένο Δεκέμβριο μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο, αισθάνθηκε να αμφισβητούν την αυθεντία του και είπε σε κάποιον «είσαι ψεύτης, κύριε…».

Στη συνέχεια ένας δημοσιογράφος επανήλθε στο θέμα, παρατηρώντας: «Μιλάτε για την ανάγκη αποκατάστασης της ευγένειας…» . Και ο πρόεδρος τον διέκοψε λέγοντας «δεν είναι ευγενικό να αποκαλείς ψεύτη κάποιον που είπε ψέματα;»

Ψάχνοντας το ιστορικό των λεκτικών ολισθημάτων του Μπάιντεν, μπορεί κάποιος να γυρίσει στο μακρινό 1987. Σε εκδήλωση του Δημοκρατικού Κόμματος στο Νιου Χάμσαϊρ, ένας καθηγητής τον είχε ρωτήσει ποια νομική σχολή είχε παρακολουθήσει.

Ο Τζο Μπάιντεν του απάντησε: «Πιθανότατα έχω πολύ υψηλότερο δείκτη ευφυΐας από εσάς». Η απάντηση αυτή θεωρείται ότι οδήγησε στον εκτροχιασμό της πρώτης προεδρικής καμπάνιας του Μπάιντεν.

Οι κάμερες κατέγραψαν τον διάλογο αυτό, οι δημοσιογράφοι έψαξαν το θέμα και διαπίστωσαν ότι ο Μπάιντεν ήταν ένας συστηματικός λογοκλόπος από τότε που ήταν στο κολέγιο. Λίγο αργότερα εγκατέλειψε την προσπάθεια για την εξασφάλιση του χρίσματος του υποψήφιου για την προεδρία.

Το 2006, όταν διερευνούσε τις πιθανότητες για τη δεύτερη προσπάθεια για την προεδρία, ο Μπάιντεν έκανε άλλη μία λεκτική απρέπεια:

«Στο Ντέλαγουεαρ η μεγαλύτερη αύξηση του πληθυσμού είναι οι Ινδο-Αμερικανοί, που μετακινούνται από την Ινδία», είπε. «Δεν μπορείς να πας σε ένα κατάστημα 7-Eleven ή Dunkin’ Donuts εκτός αν έχεις μια ελαφρά ινδική προφορά. Και δεν αστειεύομαι».

Αμέσως δέχτηκε καταιγισμό πυρών και τον κατηγόρησαν για «ντροπιαστικά σχόλια».

Το 2016 μιλώντας σε Αμερικανούς στρατιώτες στην 380η πτέρυγα αεροπορικών επιχειρήσεων, που εδρεύει στο Άμπου Ντάμπι, δεν ικανοποιήθηκε από το  χειροκρότημά τους και τους επέπληξε λέγοντας «Χειροκροτήστε πιο δυνατά ανόητα καθάρματα».

Ο Μπάιντεν ήταν τότε αντιπρόεδρος και ενοχλήθηκε επειδή οι στρατιώτες δεν έδειξαν ενθουσιασμένοι από την απόφασή του να τοποθετήσει έναν αξιωματικό της μονάδας στην Ακαδημία της Πολεμικής Αεροπορίας, απόφαση για την οποία ο ίδιος έλεγε πως είχε δείξει «απίστευτα ορθή κρίση». Οι στρατιώτες δεν έκρυψαν τη διαφωνία τους και ο Μπάιντεν απευθυνόμενος σε έναν από αυτούς τον αποκάλεσε «ένα μάτσο χάλια»…

Σε ομιλία σε ακτιβιστές για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, το 2019 στην Άιοβα, έκανε άλλο ένα ιστορικό ολίσθημα. «Θα πρέπει να σπρώξουμε μαθητές από αυτά τα σχολεία για να πάρουν μέρος σε ειδικά προγράμματα», είπε, «έχουμε κατά κάποιο τρόπο την εντύπωση ότι αν είσαι φτωχός δεν μπορείς να τα καταφέρεις. Τα φτωχά παιδιά είναι το ίδιο έξυπνα και ταλαντούχα όπως τα λευκά παιδιά».

Έκανε μία παύση και αντιλήφθηκε τι είχε πει. «Εννοώ τα πλούσια παιδιά, τα μαύρα παιδιά, τα  ασιατικά παιδιά»…. Πήγε να σώσει τα πράγματα με τα «φτωχά παιδιά vs λευκά παιδιά»  και τα έκανε… σαλάτα μιλώντας για «μαύρα και ασιατικά παιδιά».

Το 2019 φαίνεται πως ήταν χρονιά με επικές γκάφες και ολισθήματα. Οι σύμβουλοί του δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα όσα άκουγαν, όταν ο Μπάιντεν εξαπέλυσε ένα μπαράζ προσβολών  εναντίον ενός αγρότη από την Άιοβα, ο οποίος τόλμησε να πει ότι ο Μπάιντεν «ήταν πολύ γέρος για πρόεδρος» και αναρωτήθηκε τι συμβαίνει με την εμπλοκή του γιου του Μπάιντεν, Χάντερ, στην ουκρανική εταιρία φυσικού αερίου Burisma, που βρισκόταν στο μάτι του κυκλώνα για ένα μεγάλο σκάνδαλο.

«Είσαι ψεύτης», του απάντησε ο Μπάιντεν, αναπτύσσοντας τα … επιχειρήματά του.

«Και με την ευκαιρία, εγώ δεν κάθομαι. Ας κάνουμε μαζί κάμψεις, έλα να τρέξουμε, έλα να αναμετρηθούμε όπου θέλεις. Ας κάνουμε τεστ για τον δείκτη ευφυΐας, εντάξει;»  του είπε ο Μπάιντεν,  απευθυνόμενος σε έναν υπέρβαρο άνθρωπο, ο οποίος όμως δεν σταματούσε και σε κάποιο σημείο ο Μπάιντεν τον έκοψε λέγοντας: «Κοίταξε, κοίταξε, χοντρούλη».

Σύμβουλος του Μπάιντεν παρενέβη λίγο αργότερα υποστηρίζοντας ότι ο Μπάιντεν είχε  πει «Κοίταξε, κοίταξε, τα στοιχεία…»

Προσπάθησε έτσι να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την χρησιμοποίηση της λέξης «fat» (χοντρός) από τον Μπάιντεν… Όχι δεν είπε «fat», είπε «fact», υποστήριξε η σύμβουλος του Μπάιντεν, χωρίς να πείσει.

Διαβάστε επίσης:

Δυτική Ευρώπη: Πυρκαγιές και ακραίες θερμοκρασίες προκαλούν ασφυξία στους πληθυσμούς της (Video)

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι απέλυσε τον επικεφαλής της Κρατικής Ασφάλειας και τη Γενική Εισαγγελέα

ΗΠΑ: Ξύπνησε μετά από 2 χρόνια σε κώμα και αναγνώρισε ως δράστη τον αδελφό της

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:47