search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 06:44
MENU CLOSE

Ρίσι Σουνάκ και Λιζ Τρας θα αναμετρηθούν για την ηγεσία των Τόρις

20.07.2022 18:30
sunak-trass_new

Η Λιζ Τρας θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον Ρίσι Σουνάκ στον τελευταίο γύρο μιας σκληρής κούρσας για την αντικατάσταση του Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Πένυ Μορντάντ αποχώρησε από την κούρσα την Τετάρτη αφού έλαβε τη μικρότερη υποστήριξη κατά τον πέμπτο γύρο ψηφοφορίας μεταξύ των Συντηρητικών μελών του κοινοβουλίου. Η πρώην υπουργός Άμυνας και υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου στηρίχτηκε από μόνο 105 από τους βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Σουνάκ διατήρησε το προβάδισμά του, κερδίζοντας 137 ψήφους, ενώ η υπουργός Εξωτερικών Τρας ήρθε δεύτερη με 113 ψήφους. 

Ο Τρας και ο Σουνάκ θα έρθουν τώρα αντιμέτωποι προκειμένου ο ένας από τους δύο να αναδειχτεί αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου και ως εκ τούτου πρωθυπουργός.

Τα αποτελέσματα της τελικής ψηφοφορίας, η οποία ανήκει στα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος, πρόκειται να ανακοινωθούν το αργότερο έως τις 5 Σεπτεμβρίου, με τον Τζόνσον να αναμένεται να παραμείνει στη θέση του ως προσωρινός πρωθυπουργός μέχρι τότε.

Την Τετάρτη διεξάγεται η τελευταία ψηφοφορία για τη διαδοχή του Τζόνσον, ο οποίος παραιτήθηκε από ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος στις 7 Ιουλίου μετά από μια σειρά σκανδάλων και μαζικών παραιτήσεων από το υπουργικό συμβούλιο του.

Οκτώ υποψήφιοι πέρασαν στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στις 12 Ιουλίου, με τον αριθμό να μειώνεται σταδιακά από τους συντηρητικούς νομοθέτες σε πέντε στάδια.

Ο τελευταίος λόγος ανήκει τώρα στα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος —εκ των οποίων υπολογίζεται ότι υπάρχουν 200.000, ή το 0,3% του βρετανικού πληθυσμού— που θα ψηφίσουν τον αγαπημένο τους υποψήφιο.

Τις επόμενες εβδομάδες, οι δύο υποψήφιοι θα ξεκινήσουν μια σειρά εκστρατειών σε όλη τη χώρα, όπου θα ερωτηθούν από τους ψηφοφόρους για τις πολιτικές τους.

Τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος θα επιλέξουν στη συνέχεια τον νικητή με επιστολική ψηφοφορία, με τον επιτυχόντα υποψήφιο να γίνεται αυτόματα πρωθυπουργός.

Μάχη στήθος με στήθος

Ο Σουνάκ, ο οποίος καθοδηγούσε την οικονομία της Βρετανίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, μέχρι τώρα είχε αναδειχθεί ως το φαβορί για να κερδίσει την κορυφαία θέση της Βρετανίας. Αλλά λίγα τίποτα δεν είναι βέβαιο στον ταχέως εξελισσόμενο κόσμο της βρετανικής πολιτικής.

Σε μια δημοσκόπηση της Τρίτης του YouGov με μέλη του Συντηρητικού Κόμματος, ο Σουνάκ φάνηκε να χάνει τόσο από τον Μορντάουντ όσο και από την Τρας στον τελευταίο γύρο ψηφοφορίας. Σε εκείνο το σημείο, η Τρας φαινόταν έτοιμη να κερδίσει τον Σουνάκ με 54-35, ενώ η Μορντάουντ ήταν έτοιμοη να τον κερδίσει με 51-37.

Ο Σουνάκ παραμένει σταθερός στην αντίθεσή του στις φορολογικές μειώσεις, υποστηρίζοντας αντ′ αυτού ότι η μείωση του κλιμακούμενου πληθωρισμού είναι η κορυφαία προτεραιότητα της Βρετανίας. Ωστόσο, έχει αντιμετωπίσει κριτική για μια σειρά αποτυχιών υπό την ηγεσία του Τζόνσον, συμπεριλαμβανομένης της παραβίασης των κανόνων του lockdown για τον Covid-19.

Ωστόσο και η Τρας δεν έμεινε αλώβητη από τις αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων είχαν να κάνουν με τις προτάσεις για αλλαγή της εντολής της Τράπεζας της Αγγλίας και της εισαγωγής μιας σειράς φορολογικών περικοπών.

Μια ξεχωριστή δημοσκόπηση του YouGov την Τετάρτη έδειξε ότι περισσότερα από τα μισά (52%) των μελών του Συντηρητικού Κόμματος θεωρούν την προσωπικότητα το κορυφαίο χαρακτηριστικό που λαμβάνουν υπόψη όταν εκλέγουν νέο ηγέτη. Λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο (32%) επικαλούνται συμβατικές συντηρητικές πολιτικές, ενώ λιγότεροι από έναν στους πέντε (19%) αναφέρονται στην παράδοση του Brexit.

Η δημοσκοπήσες αυτές έρχονται την ώρα που το Εργατικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται να κερδίζει το Συντηρητικό Κόμμα σε γενικές εκλογές, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Η Βρετανία πρόκειται να διεξαγάγει τις επόμενες γενικές εκλογές το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο του 2025, αλλά ο επερχόμενος πρωθυπουργός θα μπορούσε να επιλέξει να προκηρύξει εκλογές πριν από αυτό.

Διαβάστε επίσης:

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Δεσμευτικός για όλες τις χώρες της ΕΕ ο στόχος μείωσης του φυσικού αερίου σε περίπτωση ανάγκης (Video)

Με την αγωνία της ΕΕ παίζει ο Πούτιν – Τώρα λέει ότι «υπάρχει κίνδυνος η τουρμπίνα να μην λειτουργεί»

Οδοιπορικό στο «βομβαρδισμένο» ανατολικό Λονδίνο – Σοκάρουν οι εικόνες της καταστροφής (Photos/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 06:43