search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 14:55
MENU CLOSE

Άπνοια ύπνου: Μπορεί να προκαλέσει βλάβες μέχρι και στον εγκέφαλο

27.07.2022 09:38
sleep new

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η άπνοια ύπνου, που την καταλαβαίνει κανείς απο το έντονο ροχαλητό, προκαλεί ταυτόχρονα, σοβαρά επεισόδια οξειδωτικού στρες, συστηματικής φλεγμονής και αιμοδυναμικές διακυμάνσεις, ενώ παράλληλα κάνει το συμπαθητικό σύστημα να υπερλειτουργεί και τον μεταβολισμό να μειώνεται.

Όλα αυτά οδηγούν σε υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας, κατάθλιψη, γνωστική εξασθένηση και τελικά σε άνοια.

Σύμφωνα με το vita.gr επιστήμονες από το Ινστιτούτο Γονιδιακών Μελετών του Πανεπιστημίου της Κορέας Ανσάν, το Πνευμονολογικό τμήμα Εντατικής Θεραπείας και Διαταραχών Ύπνου του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess της Βοστώνης, το αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου Ανσάν της Κορέας και του τμήματος Νευρολογίας του Ιατρικού Κέντρου Uijeongbu Eulji της Κορέας κατέληξαν στο ότι η υπνική άπνοια συνδέεται με γνωστικές διαταραχές και επιπτώσεις στην λευκή ουσία του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα την άνοια.

Σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA, η διαταραχή της λειτουργίας του ύπνου αποτελεί τη βάση για τις γνωστικές επιπτώσεις της υπνικής άπνοιας, καθώς δημιουργεί προβλήματα στα αργά κύματα κατά τον βαθύ ύπνο, όπως επίσης και στη ροή του γλυφικού συστήματος που είναι υπεύθυνο για τον καθαρισμό του εγκεφάλου από τοξίνες, όπως γίνεται από το λεμφικό σύστημα στο υπόλοιπο σώμα.

Επίσης παρατηρείται άμεσος τραυματισμός του νευρικού ιστού, γεγονός που συμβάλει στην γνωστική έκπτωση, καθώς μειώνεται η φαιά ουσία σε όγκο ή πάχος, ενώ αλλοιώνεται και η ακεραιότητα της λευκής ουσίας.

Διαβάστε επίσης

Οι τροφές που «ξεχειλώνουν» τη μέση και συρρικνώνουν το μυαλό

Το φρούτο που «ρίχνει» την πίεση και προστατεύει την καρδιά

Εγκεφαλικό: Τριπλάσιος ο κίνδυνος για όσους πίνουν αυτό καθημερινά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 14:54