search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:01
MENU CLOSE

Ορειβάτες σώθηκαν από χιονοστιβάδα που τους σκέπασε σκάβοντας σπηλιά και τρώγοντας μούσλι (Video)

29.07.2022 14:13
climbers

Ακούγεται απίστευτο, αλλά  δύο ορειβάτες στη Νέα Ζηλανδία,  έπεσαν σε καταιγίδα και παρασύρθηκαν από χιονοστιβάδα, αλλά κατάφεραν τελικά να σωθούν. Οι δύο άνδρες ολοκλήρωναν μία τριήμερη αναρρίχηση στην περιοχή Remarkables, πάνω από το Κουίνσταουν, όταν έπεσαν σε χιονοστιβάδα.

Βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη κάτω από το χιόνι, ενώ είχε ξεσπάσει και καταιγίδα σε μία από τις πιο δημοφιλείς για τους ορειβάτες κορυφές της Νέας Ζηλανδίας. Αντέδρασαν όμως με ψυχραιμία καθώς άρχισαν να σκάβουν μία σήραγγα από την οποία κατάφεραν να απεγκλωβιστούν από την χιονοστιβάδα και στη συνέχεια «έχτισαν» μια σπηλιά από χιόνι μέσα στην οποία κατέφυγαν. Εκεί διανυκτέρευσαν και παρά το δριμύ ψύχος κατάφεραν να επιζήσουν, τρώγοντας μερικές μπάρες μούσλι που είχαν στις αποσκευές τους, μέχρι που τους εντόπισαν οι διασώστες.

Η ιστορία των δύο νεαρών ανδρών θυμίζει κινηματογραφική ταινία. Ύστερα από τρεις μέρες ορειβασίας είχαν φτάσει στην κορυφή του βουνού,  σε υψόμετρο 2.300 μέτρων, όταν ο καιρός άλλαξε ξαφνικά και προκλήθηκε χιονοστιβάδα,  που τους παρέσυρε περίπου 20 μέτρα από το σημείο όπου βρίσκονταν.

Η αντίδραση ήταν ψύχραιμη: έσκαψαν ένα τούνελ στο χιόνι και κατάφεραν να απομακρυνθούν από την χιονοστιβάδα. Αλλά όταν κοίταξαν και πάλι τον ουρανό διαπίστωσαν ότι ο καιρός είχε αγριέψει και δεν θα είχαν καμία τύχη αν επιχειρούσαν να επιστρέψουν, αφού υπήρχε κίνδυνος να προκληθεί κι άλλη χιονοστιβάδα. Οι δύο άνδρες κάλεσαν την αστυνομία και έδωσαν το στίγμα τους, ζητώντας βοήθεια.

«Το έδαφος είναι πολύ απότομο και σκληρό, είναι ορεινή περιοχή με χιόνι και όταν προκαλούνται καταιγίδες μπορεί να γίνει εξαιρετικά αφιλόξενο περιβάλλον», δήλωσε ο Ρας Τίλσλεϊ, συντονιστής της ομάδας διάσωσης. Δύο ελικόπτερα σηκώθηκαν για να βρουν τους ορειβάτες, αλλά υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν διότι είχε ξεσπάσει η καταιγίδα.

«Έπεφτε η νύχτα και αποφασίσαμε ότι ήταν πλέον αργά για να βγάλουμε έξω πεζοπόρο τμήμα… ξέραμε ότι το επόμενο πρωί θα ήταν ήρεμο, κι έτσι μιλήσαμε με τους δύο, που είχαν καλή διάθεση και είπαν ότι είχαν αποφασίσει να χτίσουν μια σπηλιά από χιόνι», πρόσθεσε ο Ρας Τίλσλεϊ.

Οι δύο άνδρες βρήκαν έναν βράχο που είχε το μέγεθος γκαράζ και είχε σκεπαστεί από χιόνι και δίπλα «έχτισαν» την σπηλιά που θα τους προστάτευε από το δριμύ ψύχος τη νύχτα. Μέσα σ΄  αυτή την σπηλιά η θερμοκρασία ήταν 0 βαθμούς, αλλά ήταν πολύ καλύτερα από την κατάσταση που επικρατούσε έξω, όπου λόγω του ανέμου η θερμοκρασία ήταν -12 βαθμούς.

«Είχαν σκηνή που ήταν στημένη από τις προηγούμενες νύχτες, αλλά την είχε θάψει το χιόνι και θα ήταν πολύ υγρή για να διανυκτερεύσουν, ενώ αντίθετα ήταν πιο άνετα μέσα στην χιονοσπηλιά», είπε ο Τίλσλεϊ.

Οι δύο ορειβάτες είχαν μαζί τους 10-15 μπάρες μούσλι, που τους κράτησαν ζωντανούς μέσα στη νύχτα, ενώ έλιωναν χιόνι στο στόμα τους, που τους βοήθησε να μην αφυδατωθούν.

Όταν τους βρήκαν οι διασώστες, την  επόμενη μέρα, «ήταν λίγο κλονισμένοι κι αρκετά βρεγμένοι», όπως είπε ο Τίλσλεϊ, επισημαίνοντας ότι ήταν πάρα πολύ τυχεροί επειδή όταν έγινε η χιονοστιβάδα βρέθηκαν στην άκρη των όγκων του χιονιού κι έτσι μπόρεσαν να διαφύγουν. «Ήταν τυχεροί, γιατί αν βρίσκονταν 50-100 μέτρα πιο μέσα από εκεί που έγινε η χιονοστιβάδα, θα είχαν σκοτωθεί», είπε ο συντονιστής της ομάδας των διασωστών.

Διαβάστε επίσης:

Απρόσμενη κόντρα της Κίνας με τον οίκο Dior – Για μια φούστα (Photos)

Γερμανία: Σοκ στους καταναλωτές αερίου από νέα εισφορά – Πληρώνουν το 90% των ζημιών των παρόχων

Η δράση της Ομάδας Βάγκνερ στην Ουκρανία (Photos/Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:00