search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 22:00
MENU CLOSE

Τζανάκης: Τεράστια, η κρυφή διασπορά – Ίσως το μεγαλύτερο κύμα πανδημίας που έχουμε περάσει

01.08.2022 15:54
koronoios_new

«Υπάρχει μια τεράστια, κρυφή διασπορά στην κοινότητα, η οποία δεν αποτυπώνεται στα τεστ» δήλωσε για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην κοινότητα ο Nίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι» τόνισε ότι αυτή την στιγμή «ίσως είναι το μεγαλύτερο κύμα (πανδημίας) που έχουμε περάσει». Ωστόσο όπως είπε το 6ο κύμα δεν συνοδεύεται από αύξηση των σκληρών δεικτών.

«Δεν με τρομάζει το φθινόπωρο» δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας αναφορικά με το τι θα αντιμετωπίσουμε την εξάπλωση του ιού όταν τελειώσουν οι διακοπές και όλοι επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ξεπεράσουμε αυτό το κύμα που συνδέεται με χαλαρή συμπεριφορά στις διακοπές. Είμαι σίγουρος ότι τον Σεπτέμβριο θα πράγματα θα βρίσκονται σε ύφεση και θα είναι πολύ καλά», πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης.

Ωστόσο, καθώς πλησιάζει ο τρίτος χειμώνας της πανδημίας του κορωνοϊού στο βόρειο ημισφαίριο, οι επιστήμονες προειδοποιούν κυβερνήσεις και τους πολίτες να προετοιμαστούν για περισσότερα κύματα COVID-19, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορεί να υπάρχουν έως και ένα εκατομμύριο μολύνσεις την ημέρα αυτό το χειμώνα, εκτιμά ο Chris Murray, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (IHME), μιας ανεξάρτητης ομάδας ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον που παρακολουθεί την πανδημία. Ο αριθμός που δίνει ως εκτίμηση αφορά περίπου το διπλάσιο από τον τρέχοντα ημερήσιο απολογισμό.

Ενώ τα κρούσματα μπορεί να αυξηθούν ξανά τους επόμενους μήνες, οι θάνατοι και οι νοσηλείες είναι απίθανο να αυξηθούν με την ίδια ένταση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, καθώς ο εμβολιασμός και οι αναμνηστικές δόσεις βοηθούν στη συγκράτηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Ταυτόχρονα, εξακολουθεί να τίθεται το ερώτημα πότε οι χώρες θα βγουν από τη φάση έκτακτης ανάγκης του COVID και θα εισέλθουν σε κατάσταση ενδημικής νόσου, όπου οι κοινότητες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού βλέπουν μικρότερα κρούσματα, πιθανώς σε εποχική βάση.

Πολλοί ειδικοί είχαν προβλέψει ότι η μετάβαση θα ξεκινούσε στις αρχές του 2022, αλλά η άφιξη της εξαιρετικά μεταλλαγμένης παραλλαγής Omicron του κορωνοϊού διέψευσε αυτές τις προσδοκίες.

Διαβάστε επίσης:

ΔΣΑ: Πειθαρχική δίωξη σε βάρος του Αλέξη Κούγια για δηλώσεις του

Ροδόπη: Δηλητηριάστηκαν πάνω από 200 άτομα λόγω σαλμονέλας – Μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Κομοτηνής και Ξάνθης

Νέα ποινική δίωξη σε βάρος της Πισπιρίγκου – Για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 21:57