search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 09:44
MENU CLOSE

Δεκαπενταύγουστος στα κανάλια και τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ

15.08.2022 09:33
tv panagia new

Αφιέρωμα στη σημερινή μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας κάνουν τα κανάλια και τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ.

ΕΡΤ 3

11.30 «Σύγχρονη παραδοσιακή μουσική»
Αφιέρωμα στην υμνολογία που σχετίζεται με το ιερό πρόσωπο της Παναγίας. Η Θεοτόκος κατέχει εξέχουσα θέση στη συνείδηση του λαού. Η μορφή της είναι ταυτόσημη της στοργής, της τρυφερότητας και της προστασίας.

12.30 «Παναγίες του Αιγαίου»
Η σειρά ντοκιμαντέρ μας ταξιδεύει στη Σαντορίνη, στην Παναγία της Επισκοπής, ένα από τα πιο αξιόλογα μνημεία των Κυκλάδων, που χτίστηκε κατά τον 11ο αιώνα από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α’ Κομνηνό.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103.7

10.00 «Δεκαπενταύγουστος του Αιγαίου – Η Κοίμηση της Θεοτόκου»
Πρόγραμμα από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, σε επιμέλεια και παρουσίαση της Φεβρωνίας Ρεβύνθη. Ένα γλαφυρό οδοιπορικό στην υμνολογία της ημέρας, αλλά και στους τρόπους που κάθε τόπος τιμά τη μέρα αυτή, μέσα από την παράδοση.

Από τις 12.00 η Μαρία Κοζάκου, από τις 14.00 η Βάνα Δαφέρμου και από τις 16.00 ο Σιδερής Πρίντεζης, ζωντανά από το studio του Δεύτερου ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα και τις μουσικές της μέσα από ρυθμούς, σκοπούς, έθιμα αλλά και γεύσεις της ημέρας.

Ειδικά διαμορφωμένο είναι το μουσικό πρόγραμμα «Τα τραγούδια της Παρέας» από το απόγευμα ως αργά το βράδυ, για την ξεκούραστη επιστροφή των ταξιδιωτών της μέρας, με την Έλενα Διάκου να εκπέμπει ζωντανά από τις 20.00.

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

13.00 «Αφύλαχτη Διάβαση»
Ειδική εορταστική έκδοση της εκπομπής, με την προφορική μαρτυρία του τελευταίου επιζήσαντα ναύτη του αρματαγωγού «Έλλη», το οποίο βυθίστηκε από τις τορπίλες του ιταλικού υποβρυχίου «Ντελφίνο», ανήμερα της Παναγιάς του 1940, παίρνοντας στον υγρό τάφο του έναν υπαξιωματικό και οκτώ ναύτες.

14.00 «Greek Music Express»
Στην εκπομπή θα μεταδοθεί ένα αφιέρωμα στην αγγλική γλώσσα, για τη διαχρονική παρουσία της εορτάζουσας Μαρίας στο ελληνικό τραγούδι, από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα.

15.00 «Τα ξωτικά της παράδοσης»
Η δημοτική ελληνική μουσική πρωταγωνιστεί στην εκπομπή, μεταδίδοντας αυθεντικές εκτελέσεις του παραδοσιακού νησιώτικου γλεντιού.

16.00 «Η παγκόσμια φωνή μας»
Η εκπομπή παρουσιάζει τα ήθη και έθιμα του Δεκαπενταύγουστου στα νησιά του Ιονίου. Φιλοξενούμενοι στην εκπομπή είναι ο αντιδήμαρχος Ληξουρίου και γνώστης της λαογραφίας του Ιονίου, Μάκης Γαλανός και η υπεύθυνη του Ιόνιου Κέντρου Τεχνών και Πολιτισμού, Σοφία Καγκάδη.

17.00 «Ηλιοτρόπια»
Αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου είναι η εκπομπή, με ποιήματα μεγάλων Ελλήνων ποιητών (Σολωμού, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου, Βάρναλη, Βρεττάκου, Ελευθερίου κ.ά.), εμπνευσμένα από την Παναγία και διανθισμένα με κλασική μουσική.

18.00 «Στους ορίζοντες των τραγουδιών»
Η εκπομπή επιλέγει τραγούδια που η Παναγία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους Έλληνες δημιουργούς της έντεχνης και λαϊκής μουσικής σκηνής.

19.00 «Καλές θάλασσες»
Στην εκπομπή θα μεταδοθεί ένα δίωρο ειδικό αφιέρωμα για τους Έλληνες ναυτικούς που ταξιδεύουν στις θάλασσες του κόσμου, από τα πανηγύρια του τόπου τους.

21.00 «Φυσάει ο μπάτης, φυσάει το κύμα»
Ένα δίωρο πανόραμα μουσικής απ’ όλο τον κόσμο, με κύριο άξονα τη θρησκευτική μουσική από δημιουργίες του Vivaldi και του Μίκη Θεοδωράκη μέχρι gospel και ύμνους από τους Ινδιάνους των Άνδεων.

Διαβάστε επίσης

Γιώργος Αυτιάς: «Τη νύχτα μου έχουν τύχει τα χειρότερα»

«Ευτυχισμένοι Μαζί» (Los Seranos): Το τραγικό τέλος της σειράς, που δεν προβλήθηκε στην Ελλάδα

Πρωτότυπο περιεχόμενο του CNN στο Discovery+

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 09:40