search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 13:08
MENU CLOSE

Χρόνιος πόνος: Ευχάριστη εναλλακτική θεραπεία που ανακουφίζει

16.08.2022 19:44
stomaxi_ponos

Η μουσικοθεραπεία χρησιμοποιείται ήδη ως εναλλακτική μέθοδος για την ανακούφιση του χρόνιου πόνου. Ποιο στοιχείο όμως της εν λόγω θεραπείας μπορεί να επηρεάσει περισσότερο το θεραπευτικό αποτέλεσμα; Νεότερη μελέτη υποδεικνύει έναν βασικό παράγοντα που παίζει μεγαλύτερο ρόλο από το είδος της μουσικής ή άλλες παραμέτρους της αντιμετώπισης στον οξύ πόνο.

Πιο συγκεκριμένα, όταν στα άτομα, που συμμετείχαν στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE, δόθηκε η ευχέρεια της επιλογής της μουσικής που θα άκουγαν, ένιωσαν μεγαλύτερη ανακούφιση από τον οξύ πόνο, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν είχαν αυτή την επιλογή.

Εν προκειμένω, τα βασικά χαρακτηριστικά της μουσικής, όπως ο ρυθμός ή η ενέργεια, έρχονται σε δεύτερη μοίρα όσον αφορά την αντιμετώπιση του πόνου, μετά τη δυνατότητα επιλογής της σύνθεσης των κομματιών. Προηγούμενες μελέτες είχαν επικεντρωθεί σε ευρήματα από εργαστηριακά δείγματα και οι επιστήμονες προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα στην παρούσα μελέτη.

Για να εξετάσουν λοιπόν περαιτέρω και σε πραγματικές συνθήκες την επίδραση των μεταβλητών που μπορούν να επηρεάσουν τον οξύ πόνο, αυτόν δηλαδή που διαρκεί λιγότερο από 12 εβδομάδες, η Δρ Claire Howlin του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου και οι συνεργάτες της από το University College του Δουβλίνου ζήτησαν από 286 ενήλικες που βίωναν οξύ πόνο να αξιολογήσουν την αίσθησή του πριν και μετά την ακρόαση ενός μουσικού κομματιού.

Το κομμάτι διατέθηκε στους συμμετέχοντες τυχαία σε δύο διαφορετικές συνθέσεις με διαφορετική πολυπλοκότητα (υψηλή ή χαμηλή), ενώ σε ορισμένους δόθηκε η εντύπωση ότι είχαν κάποιο έλεγχο στις μουσικές ιδιότητες του κομματιού, αν και άκουγαν το ίδιο κομμάτι ανεξάρτητα από την επιλογή τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι συμμετέχοντες που νόμιζαν ότι είχαν τον έλεγχο της μουσικής βίωσαν μεγαλύτερη ανακούφιση στην ένταση του πόνου τους σε σχέση με τους συμμετέχοντες στους οποίους δεν δόθηκε αυτή η εντύπωση. Όπως προκύπτει από τα ερωτηματολόγια που αξιολογήθηκαν, τα άτομα απόλαυσαν το ίδιο και τις δύο εκδοχές του κομματιού, αλλά δεν βρέθηκε καμία σχέση μεταξύ της πολυπλοκότητας της μουσικής και του βαθμού ανακούφισης από τον πόνο.

Επιπροσθέτως, οι συμμετέχοντες που ασχολούνται πιο ενεργά με τη μουσική στην καθημερινή τους ζωή αποκόμισαν ακόμη μεγαλύτερα οφέλη στην ελάφρυνση του πόνου, από το γεγονός ότι είχαν την αίσθηση ελέγχου του κομματιού που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη μελέτη.

Αυτά τα ερευνητικά αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η επιλογή και η ενασχόληση με τη μουσική είναι καθοριστικές για τη βελτιστοποίηση των προοπτικών ανακούφισης από τον πόνο.

«Πλέον γνωρίζουμε ότι η επιλογή της μουσικής αποτελεί σημαντικό μέρος των ευεργετικών πλεονεκτημάτων που παρατηρούμε από την ακρόαση μουσικής. Είναι πιθανό ότι οι άνθρωποι ακούνε πιο προσεκτικά όταν επιλέγουν οι ίδιοι τη μουσική που θα ακούσουν» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Πηγή: ygeiamou.gr

Διαβάστε επίσης:

Πέτρες στα νεφρά: Τι πρέπει να τρώτε για να τις καταπολεμήσετε

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Οι τροφές που φουσκώνουν – Ποια διατροφή βοηθάει

Υγεία: Τι γίνεται με τα παιδιά και τι θα πρέπει να προσέξουμε μετά την ανάρρωση από Covid-19

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 13:07