search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:20
MENU CLOSE

Παραγραφή χρεών στη δεκαετία – Ποιες οφειλές θα αφορά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2243
18/08/2022
18.08.2022 06:00
xrimata-new

Έρχεται παραγραφή χρεών στη δεκαετία, η οποία θα αφορά τις οφειλές για τις οποίες δεν έχει ξεκινήσει η αναζήτησή τους μέσα σε μια δεκαετία από τον ΕΦΚΑ. Η ρύθμιση, που αναμένεται να έρθει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή, θα αφορά τη μείωση στο μισό των ετών μετά τα οποία παραγράφονται τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ από επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες με ασφαλιστικές οφειλές.

Όπως διευκρίνισε ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, η ευεργετική διάταξη αφορά μόνο τους οφειλέτες που δεν έχουν αναζητηθεί μετά την παρέλευση της δεκαετίας. «Αν έχουν αναζητηθεί, δεν παραγράφονται. Όπως δεν παραγράφονται πουθενά και δεν παραγράφονταν και πριν από τον Νόμο Κατρούγκαλου» είπε ο Χατζηδάκης.

Εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης, σχολίασε ότι, εάν παραγράφονταν οφειλές που έχουν αναζητηθεί από τον ΕΦΚΑ, θα υπήρχε ο «ηθικός κίνδυνος» οι οφειλέτες να έχουν το κίνητρο να είναι ασυνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους.

«Θα εκλογικεύσουμε το σύστημα και θα συμμορφωθούμε με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Διότι, αν λέγαμε “δεν βαριέσαι, δεν έχεις πληρώσει για 10 χρόνια και μετά; Τα χαρίζουμε”, θα έπρεπε να είναι κανείς ανόητος για να πληρώνει στον ΕΦΚΑ και θα κατέρρεε το ασφαλιστικό σύστημα» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

Η σχετική διάταξη θα περιλαμβάνεται στο επόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του φθινοπώρου. Βασίζεται σε πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία ο κανόνας της εικοσαετούς παραγραφής αξιώσεων του e-EΦKA κατά ασφαλισμένων και εργοδοτών για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, την οποία έθετε ο Νόμος Κατρούγκαλου, είναι αντισυνταγματικός, καθώς είναι αντίθετος στην αρχή της ασφάλειας δικαίου και την αρχή της αναλογικότητας.

Πρακτικά, σε σχέση με την επικείμενη παραγραφή στη δεκαετία, σημαίνει ότι αν περάσουν δέκα χρόνια μεταξύ «γέννησης» ενός χρέους και της βεβαίωσής τους από τον e-ΕΦΚΑ, τότε ο επιπλέον χρόνος παραγράφεται. Η εν λόγω ρύθμιση θα ανοίξει στην πράξη τον δρόμο της συνταξιοδότησης σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και απασχολουμένους, οι οποίοι λόγω των υψηλών οφειλών προς τα ταμεία δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρξει και εναρμόνιση του τρόπου αποπληρωμής των χρεών σε ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ, με την πάγια ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών από 12 δόσεις που είναι σήμερα να διαμορφώνεται σε 24, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα φτάνει και τις 48.

Διαβάστε επίσης

Φυσικό Αέριο: «Μαύρες» προβλέψεις για τις τιμές – Πανάκριβο θα παραμείνει το ρεύμα

Σε κρίση οι «χρυσές» επιχειρήσεις της πανδημίας

ΑΑΔΕ – myPROPERTY: Ψηφιακά πλέον πέντε ειδικές δηλώσεις Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:19