search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 03:06
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Στρατηγική ανάδειξης της «απόλυτης» ευθύνης Μητσοτάκη και της πολιτικής του απομόνωσης

23.08.2022 11:08
tsipras-peristeri-3

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο ετοιμάζονται για μετωπική σύγκρουση την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε ορίστηκε η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις παρακολουθήσεις που ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα αναδείξουν με κάθε τρόπο ότι αυτή θα διεξαχθεί σε κλίμα πολιτικής απομόνωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας με τον Μητσοτάκη απολογούμενο.

Άλλωστε η Κουμουνδούρου τον θεωρεί φέροντα την απόλυτη ευθύνη για τις υποκλοπές, τον κατηγορεί ότι ψεύδεται συνειδητά όταν λέει ότι δεν γνώριζε, εν τέλει του αποδίδει πολιτικές ευθύνες, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και ποινικών ευθυνών. Για αυτούς τους λόγους τον χαρακτήρισε χτες «εγκέφαλο του επιτελικού παρακράτους».

Η στρατηγική λοιπόν που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στοχεύει στην ανάδειξη της βαρύτητας του σκανδάλου και των πολιτικών ευθυνών που προσωποποιούνται στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και στην ανάδειξη της πολιτικής του απομόνωσης. Την ίδια ώρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαβεβαιώνουν ότι δεν είναι στο τραπέζι αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο μιας πρότασης μομφής που αναγκαστικά θα συσπείρωνε την κυβερνητική πλειοψηφία». Αντιθέτως, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι τώρα το «κουβάρι ξετυλίγεται» και από την πλευρά τους θα κάνουν ότι μπορούν να συνεχίσει να ξετυλίγεται.

Επί της ουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρούν ότι ο Μητσοτάκης είναι πολιτικά «ξοφλημένος», αυτό δε σημαίνει όμως ότι δε θα δώσει τη μάχη της πολιτικής του επιβίωσης μέχρι τέλους.

Για την Κουμουνδούρου κρίσιμο είναι επομένως να διατηρηθεί όσο γίνεται αραγές το άτυπο αντιπολιτευτικό μέτωπο που διαμορφώνεται εκ των πραγμάτων, εξ ου και αποφάσισε να στηρίξει την πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή που κατέθεσε χθες το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής – άλλωστε ως προς τα ερωτήματα που θέτει προς διερεύνηση καλύπτει και τα ερωτήματα που θέτει και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – και δεν κατέθεσε δική του χωριστή πρόταση.

Επιπλέον, στηρίζουν και το αίτημα της Χαριλάου Τρικούπη να προηγηθεί της προ ημερησίας στην Ολομέλεια, η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να δοθούν απαντήσεις από τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου.

Την ίδια ώρα δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το νέο Διοικητή Θεμιστοκλή Δεμίρη, υπό το σκεπτικό ότι πρόκειται για προσωπική επιλογή του πολιτικά ελεγχόμενου πρωθυπουργού, και όχι διακομματική επιλογή.

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη χρονική διεύρυνση που «κυνηγά» η ΝΔ

Όσον αφορά, το θέμα της χρονικής διεύρυνσης ως το 2012 που προωθεί η πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας θεωρεί ότι είναι μια προσπάθεια διεξόδου από τη δύσκολη θέση που βρίσκεται ο πρωθυπουργός, μέσω συμψηφισμών, αλλά και διεμβολισμού του αντιπολιτευτικού μετώπου.

Καταρχάς, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι και σε αυτό το ζήτημα η κυβέρνηση θα βρει τοίχο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος εκτιμά ειδικότερα, ότι «κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν θα καταθέσει χωριστή πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής», θα στηρίξουν δηλαδή την πρόταση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του ΚΚΕ που ζητά να ελεγχθούν και οι δικές του καταγγελίες για «συνακροάσεις» (2016-2017, 2019, 2020, 2022) από την Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι έτσι κι αλλιώς το θέμα αυτό περιλαμβάνεται στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Πάντως, το ΚΚΕ έδειξε να μην είναι ικανοποιημένο από τον τρόπο που είναι διαμορφωμένη η πρόταση του ΚΙΝΑΛ και έτσι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης χθες μετά την Διάσκεψη των Προέδρων ερωτηθείς αν το ΚΚΕ θα στηρίξει την πρόταση του ΚΙΝΑΛ άφησε ανοιχτό το τι θα κάνει το κόμμα του και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταθέσει δική του πρόταση απαιτώντας να συμπεριληφθεί στην τελική πρόταση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Από την Κουμουνδούρου λένε επιπλέον ότι με δεδομένο ότι η ΝΔ έχει στον μικροσκόπιο τον ΣΥΡΙΖΑ, αν είχε το παραμικρό στοιχείο για παρόμοιες πρακτικές σε βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα το είχε βγάλει στη φόρα.

«Είναι αδίστακτοι, επιχειρούν συγκάλυψη»

Ειδικότερα, χθες μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκτιμούσαν ότι ο πρωθυπουργός «επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, να σβήσει τα ίχνη των παρακολουθήσεων, παράνομων και νόμιμων, και να στήσει επί της ουσίας μία μεγάλη επιχείρηση συγκάλυψης».

Για να τεκμηριώσουν αυτή την εκτίμηση επικαλούνται δύο στοιχεία:

  • την άρνησή του να πάρει πίσω την τροπολογία για την ΑΔΑΕ, ώστε να μπορούν να ενημερώνονται όποιοι πολίτες παρακολουθούνται.
  • την επιχείρηση φθηνού αντιπερισπασμού με την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να ζητήσει εξεταστική για διάστημα μίας δεκαετίας.

«Υπάρχει έστω και ένας πολίτης που να πιστεύει ότι αν το καθεστώς Μητσοτάκη είχε οποιοδήποτε στοιχείο εναντίον της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για παρόμοιες πρακτικές δεν θα το είχε ήδη βγάλει στο φως;» ήταν το ρητορικό ερώτημα που έθεταν πηγές της Κουμουνδούρου. Και συνεχίζοντας τον συλλογισμό τους διατύπωναν και μια υπόνοια, μήπως πραγματικός στόχος  του κ. Μητσοτάκη «δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά πρακτικές και χειρισμοί της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ και του κ. Σαμαρά».

Σε κάθε περίπτωση, κατέληγαν «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν  έχει τίποτα να φοβηθεί, ούτε καν από την ικανότητα που έχει ένα αδίστακτο και σε πανικό καθεστώς να κατασκευάζει στοιχεία για παλιότερες κυβερνήσεις, για πολιτικούς και ακόμα και εσωκομματικούς του αντιπάλους. Ωστόσο, καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να μην επιχειρήσει τέτοιο ανυπόστατο συμψηφισμό, που μόνο την ενοχή του επιβεβαιώνει».

«Η κορυφή του παγόβουνου»

Από τη χθεσινή σύσκεψη του ΕΓ με το προεδρείο της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προέκυψαν δύο ακόμη σημεία:

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζει έντονο προβληματισμό για τους χειρισμούς στο πεδίο της δικαστικής διερεύνησης από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς φαίνεται να μην διερευνά το μείζον σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και το Predator αλλά αντίθετα το πώς αποκαλύφθηκε το κύκλωμα και πώς έγιναν οι διαρροές των στοιχείων για τις παρακολουθήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θεωρεί πως οι μέχρι στιγμής αποκαλύψεις είναι «μόνο η κορυφή του παγόβουνου». Ο κ. Μητσοτάκης, λένε από την Κουμουνδούρου «λειτούργησε ως ο επικεφαλής μίας σκοτεινής και ανεξέλεγκτης ομάδας παρακρατικής λειτουργίας. Για αυτό το λόγο και θεωρεί ότι είναι και άλλα πολιτικά πρόσωπα, είτε από την αντιπολίτευση είτε και από την ίδια την κυβέρνηση, που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των παρακρατικών αυτών παρακολουθήσεων. Ενδεικτικό της ενοχής Μητσοτάκη είναι ότι 10 μέρες μετά το ρεπορτάζ της Καθημερινής πως παρακολουθούνταν τουλάχιστον ακόμα 7-8 πολιτικοί, δεν έχει υπάρξει καμία διάψευση. Το ερώτημα λοιπόν παραμένει: Ποιοι ακόμα πολιτικοί, υπουργοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες παρακολουθούνταν από το παρακράτος Μητσοτάκη;».

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ: Πώς βλέπουν την προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ για τις παρακολουθήσεις

ΚΥΣΕΑ: Έκτακτη συνεδρίαση για τα σύνορα του Έβρου

Οικονόμου σε Τσίπρα για άρθρο των NYT: Μην εκτίθεστε, ο ίδιος δημοσιογράφος κατήγγειλε το 2020 την Ελλάδα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 01:34