search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 12:03
MENU CLOSE

ΠΑΣΟΚ: Κατά Μητσοτάκη, με θέσεις για ΕΥΠ και θεσμούς

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2244
25/08/2022
25.08.2022 06:00
PASOK_new

Την τακτική του ΠΑΣΟΚ εν όψει της συζήτησης των αρχηγών στη Βουλή θα παρουσιάσει σήμερα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα δώσει το στίγμα του με μία επιθετική ρητορική κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, διότι η Ν.Δ. καλεί την Παρασκευή τα κόμματα να τοποθετηθούν σε μια υπόθεση για την οποία η Βουλή… δεν έχει ενημερωθεί.

Συνεργάτες του Ανδρουλάκη τονίζουν πως η διαχείριση της κυβέρνησης στο θέμα της λειτουργίας των θεσμών δημιουργεί μείζονα πολιτικά ζητήματα. Θυμίζουν σε όλους τους τόνους πως το ΠΑΣΟΚ ήταν το κόμμα που ζήτησε τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας πριν κλείσει η Βουλή και επαναλαμβάνουν τη θέση τους ότι Κοντολέων, Γεραπετρίτης, Πιερρακάκης είπαν ψέματα.

Αυτό που γίνεται ξεκάθαρο είναι πως την απόλυτη πολιτική ευθύνη το ΠΑΣΟΚ την αποδίδει στον πρωθυπουργό. Είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι τα ερωτήματα που θέτει για την αναζήτηση ευθυνών δείχνουν Μητσοτάκη. Στη Χαριλάου Τρικούπη θέλουν πάση θυσία να βρεθούν οι υπεύθυνοι για το θέμα των παρακολουθήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο αναζητούνται και ποινικές ευθύνες.

Συνεργάτες του Ανδρουλάκη σημειώνουν μιλώντας στο «Ποντίκι»:

«Ζητάμε συγκεκριμένες εξηγήσεις και από την εισαγγελέα Βασιλική Βλάχου, η οποία υπέγραφε με χαρακτηριστική ευκολία τις αποφάσεις για τις παρακολουθήσεις των κινητών τηλεφώνων. Η κυβέρνηση να μας πει συγκεκριμένα:

Για ποιον λόγο δόθηκε η εντολή παρακολούθησης του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ;

Ποιοι άλλοι μπορεί επίσης να παρακολουθούνται;

Να δούμε ποιος χρησιμοποιεί αυτό το παράνομο λογισμικό, το Predator, το οποίο καταργεί κάθε ιδιωτικότητα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσον εκβιασμού και χειραγώγησης οποιουδήποτε στην επικράτεια».

Προτεραιότητα το Predator

Γίνεται αντιληπτό ότι το ΠΑΣΟΚ δεν εγκαταλείπει ούτε λεπτό το θέμα του λογισμικού Predator. Θεωρούν ότι οι ημερομηνίες της παρακολούθησης του Ανδρουλάκη αρχικά μέσω του λογισμικού και δευτερευόντως μέσω της ΕΥΠ δεν είναι τυχαίες και για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση είναι υπόλογη. «Η ΕΥΠ και η κυβέρνηση δεν μπορούν να λένε ότι δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει» λένε συνεργάτες του.

Για το ΠΑΣΟΚ είναι σημαντικό να βρεθούν αυτοί που χρησιμοποιούν αυτό το παράνομο λογισμικό ή το εμπορεύονται, καθώς και ποιες είναι οι σχέσεις τους με στελέχη του στενού συστήματος του Μεγάρου Μαξίμου. Κορυφαία στελέχη του κόμματος θεωρούν ότι τις επόμενες μέρες θα γίνουν πολύ σημαντικές αποκαλύψεις για το Predator.

Στο θέμα της Εξεταστικής και της διεύρυνσης του χρονικού διαστήματος στη Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζουν: «Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που όταν προκύπτουν τέτοια ζητήματα που αφορούν έλλειψη διαφάνειας λέει “όλα στο φως” και να διερευνηθούν εφόσον υπάρχουν στοιχεία. Δεν έχουμε δει καμία τεκμηριωμένη πρόταση από τη Νέα Δημοκρατία».

Παράλληλα θυμίζουν ότι σε όλες τις προηγούμενες φάσεις το κόμμα έχει στηρίξει αιτήματα για Εξεταστική ακόμα και όταν αφορούσαν τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. «Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν τέτοια διάθεση» λένε. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για τα συγκεκριμένα περιστατικά παρακολουθήσεων που συνέβησαν επί πρωθυπουργίας του Μητσοτάκη.

«Την περίοδο διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη αποδείχθηκε ότι παρακολουθούνταν το τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ» τονίζουν.

Θετική ατζέντα και προτάσεις

Ψηλά στην ατζέντα του ΠΑΣΟΚ μπαίνει και το θέμα της λειτουργίας των θεσμών και της διαφάνειας στη χώρα. Σ’ αυτό το πλαίσιο ο Ανδρουλάκης θα κάνει την έκπληξη και θα παρουσιάσει συγκεκριμένες θέσεις για τη λειτουργία της ΕΥΠ, τις οποίες επεξεργάστηκαν οι συνταγματολόγοι του κόμματος.

«Σε όλο αυτό το νοσηρό κλίμα, που αρχίζει πλέον να γίνεται ολοένα και χειρότερο, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να υποβαθμίσει το ζήτημα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να γλιτώσει από τις ευθύνες της, εμείς θα έρθουμε με τις δικές μας προτάσεις για τη λειτουργία των θεσμών και της ΕΥΠ. Αυτό που βοήθησε να πάμε ώς εδώ είναι η θεσμική λειτουργία του κόμματος και οι προσεκτικές κινήσεις που έχουμε κάνει. Δεν είμαστε μπαχαλάκηδες και διαμαρτυρόμενοι ακτιβιστές. Πάμε θεσμικά και γι’ αυτό έχουμε πετύχει ό,τι έχουμε πετύχει» λένε στο «Π» συνεργάτες του Ανδρουλάκη.

Στο ΠΑΣΟΚ θέλουν να υπάρχει διαφάνεια στη λειτουργία των θεσμών και γι’ αυτό προτάσσουν τη «θετική» ατζέντα. «Εμείς προτιμούμε να πηγαίνουμε με την πολιτική μας δουλειά. Να φέρνουμε την κυβέρνηση με δουλειά στην έξοδο. Στόχος μας είναι η θετική ατζέντα για να προτιμήσουν οι πολίτες εμάς. Να δείξουμε στον κόσμο τις θέσεις και τις προτάσεις μας. Να μην πάμε με λογική “φύγε εσύ, έλα εσύ”. Λέμε στον ελληνικό λαό το γιατί να έρθουμε εμείς, δείχνοντας παράλληλα ότι είμαστε εγγυητές των θεσμών. Δεν πιστεύουμε στη λογική του ώριμου φρούτου».

Με αυτήν τη λογική της «θετικής ατζέντας plus και όχι της εναλλαγής ρόλων» θα κινηθούν στο ΠΑΣΟΚ μέχρι και τη ΔΕΘ. «Το αίτημα για εκλογές έρχεται μέσα από θεσμικές παρεμβάσεις και προγραμματικό πλαίσιο» προσθέτουν.

Διεθνοποίηση

Τόσο ο Ανδρουλάκης όσο και το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για τη διεθνοποίηση του θέματος, βλέποντας παράλληλα ότι είναι πολύ έντονο το ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Στελέχη του κόμματος παραχωρούν συνεντεύξεις σε διεθνή ΜΜΕ και τηλεοπτικά δίκτυα. Όσο μπορούν στο ΠΑΣΟΚ θα κρατούν ψηλά το θέμα, ανταποκρινόμενοι σε όλα τα αιτήματα των διεθνών ΜΜΕ.

Την ίδια ώρα αναμένονται παρεμβάσεις και στην Ευρωβουλή, καθώς η Ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών έχει ήδη ζητήσει να γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Διαβάστε επίσης:

ΝΔ για ΣΥΡΙΖΑ: Εργαλοποιεί την υπόθεση Ανδρουλάκη και διαστρεβλώνει την απάντηση του Διοικητή της ΕΥΠ

Κατρούγκαλος για υποκλοπές: Δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη να δραπετεύσει

Καστανίδης: Να κληθεί εκ νέου ο διοικητής της ΕΥΠ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να δώσει εξηγήσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 12:00