search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:35
MENU CLOSE

Σκληρό πρέσινγκ Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Η στρατηγική και τα «αμείλικτα» ερωτήματα που θα θέσει

26.08.2022 10:07
TSIPRAS_SYRIZA

Για σκληρό «πρέσινγκ» στον Μητσοτάκη κατά τη σημερινή προ ημερησίας για το θέμα των παρακολουθήσεων έχει προετοιμαστεί ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος είναι και εκείνος που υπέβαλε το αίτημα για τη σημερινή διαδικασία.

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να καταδειχθεί ότι ο πρωθυπουργός έχει την πρωταρχική και απόλυτη ευθύνη για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων κατά πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων (Ανδρουλάκης, Κουκάκης), και να αναδείξει κρίσιμες πτυχές του σκανδάλου, αποδομώντας κάθε κυβερνητικό επιχείρημα ή επισημαίνοντας τα κενά στο κυβερνητικό αφήγημα.

Περαιτέρω πολιτικός στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να καταδειχθεί

·       η πολιτική απομόνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι υπάρχει σκάνδαλο και απαιτούν εξηγήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που έχουν προκύψει, του αποδίδουν δε την κύρια ευθύνη και ζητούν την παραίτησή του.

·       Το γεγονός ότι ο ίδιος είναι απολογούμενος καταρχάς και μόνο για το γεγονός ότι φέρει την «αντικειμενική ευθύνη», ως διοικητικός και πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, με την μεταφορά της υπηρεσίας υπό την αρμοδιότητά του να είναι η πρώτη πράξη του όταν ανέλαβε την εξουσία αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Ειδικότερα, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ είναι απολογούμενος καθώς είναι απόλυτα υπεύθυνος ο ίδιος, αν και επιχείρησε να επιρρίψει όλες τις ευθύνες στους Κοντολέοντα και Δημητριάδη, ενώ η αναφορά του στο διάγγελμα της 8ης Αυγούστου ότι «δεν γνώριζε» απορρίπτεται από την αξιωματική αντιπολίτευση ως συνειδητό ψεύδος. Ο Κ. Μητσοτάκης, «σύρεται αύριο(σ.σ.σήμερα) ως βαρύτατα κατηγορούμενος για θεσμική και Συνταγματική εκτροπή, υπονόμευση της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και κατάλυση των στοιχειωδών εγγυήσεων του κράτους δικαίου» αναφέρουν πηγές της Κουμονδούρου.

Πολλώ δε μάλλον, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εμφανιστεί ως «εγκαλών», μέσω της προσπάθειας να επεκτείνει το χρονικό πλαίσιο διερεύνησης της Εξεταστικής και στις αμέσως προηγούμενες περιόδους και κυβερνήσεις.

Από την Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν για την δική τους διακυβέρνηση, «ας κάνουν όσες Εξεταστικές θέλουν» λένε, από την άλλη, επισημαίνουν πως αν η κυβέρνηση είχε στοιχεία σε βάρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης – θεωρούν βέβαιο δε πως το Μαξίμου έχει ερευνήσει κάθε πτυχή γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ οπότε θα έχει «ξεψαχνίσει» και αυτό το πεδίο- θα τα είχαν ήδη βγάλει στη φόρα.

Ήδη δε από την συζήτηση της Δευτέρας στην κοινή συνεδρίαση Εκτελεστικού Γραφείου και του προεδρείου της ΚΟ έχει προϋπολογιστεί το ενδεχόμενο η κυβερνητική πλευρά να βγάλει δήθεν «άπλυτα» του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία εκ προοιμίου η Κουμουνδούρου έχει προειδοποιήσει ότι θα πρόκειται για κατασκευές. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν  έχει τίποτα να φοβηθεί, ούτε καν από την ικανότητα που έχει ένα αδίστακτο και σε πανικό καθεστώς να κατασκευάζει στοιχεία για παλιότερες κυβερνήσεις, για πολιτικούς και ακόμα και εσωκομματικούς του αντιπάλους» διεμήνυαν κομματικές πηγές αμέσως μετά την συνεδρίαση.

Μεγάλη επιχείρηση συγκάλυψης

Ο Αλέξης Τσίπρας θα σταθεί και στην προσπάθεια συγκάλυψης την οποία στην Κουμονδούρου θεωρούν ότι ανέδειξε με τον εμφατικότερο τρόπο το δημοσίευμα του Politico για τα όσα περιέχονται στην απαντητική επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το αίτημα της Κομισιός για εξηγήσεις.

Περαιτέρω, για τον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ η προσπάθεια συγκάλυψης εντοπίζεται στο παιχνίδι καθυστερήσεων που παίζει η κυβέρνηση, αφού τίποτε δεν έχει ερευνηθεί μέχρι στιγμής από τα όσα καταγγέλονται, η κυβερνητική πλευρά αποφεύγει να ορίσει, έστω και κατόπιν εορτής, δηλαδή μετά την σημερινή προ ημερησίας, την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το θέμα της παρακολούθησης του Ανδρουλάκη με κλήση σε ακρόαση των ΚΟντολέοντα και Δημητριάδη, της Εισαγγελέως Εφετών Βασιλικής Βλάχου, του νέου Διοικητή της ΕΥΠ Θ. Δεμίρη και του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμου.

Αλλά και στο γεγονός ότι δεν κατήργησε την τροπολογία του Μαρτίου του 2021 με την οποία αφαίρεσε από την ΑΔΑΕ τη δυνατότητα να ενημερώνει τους παρακολουθούμενους, έστω μετά τη λήξη της παρακολούθησής τους.

«Πόσα και ποια πολιτικά πρόσωπα ακόμα παρακολουθούνται;»

Ως προς την ουσίας και τις επιμέρους πτυχές της υπόθεσης ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει τα εξής κρίσιμα ερωτήματα:

-Ποιους ακόμα βουλευτέςευρωβουλευτέςδημοσιογράφους και επιχειρηματίες παρακολουθούσε η ΕΥΠ ή η παρακρατική υπηρεσία που είχε στήσει με το Predator; Γιατί δεν το διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος; Γιατί σχεδόν το επιβεβαίωσε ο κ. Δεμίρης; Γιατί δεν έχει υπάρξει διάψευση του ρεπορτάζ της Καθημερινής εδώ και 15 μέρες πως ακόμα τουλάχιστον 7-8 πολιτικοί παρακολουθούνται;

– Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι ή έστω οι δήθεν «εθνικοί λόγοι» που τέθηκαν υπό παρακολούθηση οι Ανδρουλάκης και Κουκάκης;

– Γιατί ακόμα και τώρα αρνείται την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ και επιμένει να μην αποσύρει την τροπολογία που ψήφισε αιφνιδιαστικά, όταν ο κ. Κουκάκης προσέφυγε στην ΑΔΑΕ, με την οποία απαγορεύεται στην Ανεξάρτητη Αρχή να ενημερώνει τους πολίτες που κάνουν σχετική αίτηση για το εάν έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης; Τι φοβάται ότι θα αποκαλυφθεί εάν αφήσει την ΑΔΑΕ να επιτελέσει το κατά το Σύνταγμα έργο της;

– Γιατί άλλαξε το νόμο από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησής του προκειμένου να τοποθετήσει στην ΕΥΠ τον εκλεκτό του κ. Κοντολέοντα, ο οποίος δεν πληρούσε τα κατά το νόμο τυπικά προσόντα;

Στο μικροσκόπιο 6 απόρρητες συμβάσεις

Και δεν είναι μόνο αυτά. Η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι σε επόμενη φάση αποκαλύψεων στο επίκεντρο θα βρεθούν και οι 6 απόρρητες συμβάσεις του Δημοσίου με την εταιρία Krikel που αποκαλύφθηκαν από το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ενώ ο κ. Γεραπετρίτης τις είχε αποκρύψει σε σχετική ερώτηση στη Θεσμών και Διαφάνειας, καθώς και οι σχέσεις του παραιτηθέντα Γρηγόρη Δημητριάδη (μέσα από τις εταιρίες που αποκαλύφθηκε ότι είχε καταστρατηγώντας το νόμο για το επιτελικό κράτος) με φυσικά και νομικά πρόσωπα που σχετίζονται με κύκλωμα γύρω από το κακόβουλο λογισμικό Predator. 

Διαβάστε επίσης

Σήμερα η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις

Το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τις υποκλοπές – Τι απαντά ο Οικονόμου

Ανδρουλάκης: Παρακρατικός μηχανισμός της ΝΔ ήθελε το ΠΑΣΟΚ σε ομηρία – Να πει την αλήθεια ο Μητσοτάκης (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:30