search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:43
MENU CLOSE

​Αρτηριακή πίεση: Τι ώρα να παίρνετε τα χάπια ​για να δρουν καλύτερα

04.09.2022 16:06
artiriaki-piesi-new

Υπάρχει κατάλληλη ώρα να πάρετε τα αντιϋπερτασικά φάρμακα ώστε να είναι αποτελεσματικότερα στη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης;

Νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας επιχείρησε να δώσει οριστική απάντηση στο θεμελιώδες αυτό ερώτημα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Dundee στη Σκοτία, με επικεφαλής τον Thomas MacDonald, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερους από 21.000 άτομα με υπέρταση και οι οποίοι είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για πέντε χρόνια.

Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι δεν είχε σημασία αν κάποιος έπαιρνε τα αντιϋπερτασικά το πρωί ή το βράδυ σε ό,τι αφορά την πρόληψη του εμφράγματος, του εγκεφαλικού επεισοδίου ή του αγγειακού θανάτου.

Το συμπέρασμα αυτό έρχεται σε αντίθεση με παλαιότερη μελέτη που είχε δείξει ότι το μεγαλύτερο όφελος προκύπτει όταν τα αντιϋπερτασικά φάρμακα λαμβάνονται βράδυ.

Οι Σκοτσέζοι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες – άνδρες και γυναίκες – με τυχαία επιλογή να πάρουν την αγωγή τους το πρωί ή το βράδυ. Εν συνεχεία συσχέτισαν τον χρόνο λήψης των φαρμάκων με τις νοσηλείες για έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή τον θάνατο λόγω καρδιαγγειακής νόσου.

Σε εύρος πενταετίας, το 3,4% αυτών που λάμβαναν τα αντιϋπερτασικά φάρμακα βράδυ και το 3,7% αυτών που τα λάμβαναν πρωινές ώρες είχαν νοσηλευθεί για έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή είχαν αποβιώσει λόγω καρδιαγγειακού νοσήματος.

«Η μελέτη είναι μιας από τις μεγαλύτερες στο είδος της που εξετάσει και δίνει καταληκτική απάντηση σε ένα βασικό ερώτημα για τον χρόνο λήψης των αντιϋπερτασικών φαρμάκων», εξηγεί ο καθηγητής Thomas MacDonald συμπληρώνοντας πως «ως εκ τούτου οι πάσχοντες από υπέρταση θα πρέπει να λαμβάνουν σταθερά την αντιϋπερτασική τους αγωγή σε μια χρονική στιγμή της ημέρας που τους εξυπηρετεί καλύτερα ελαχιστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών».

Πηγή: ygeiamou.gr

Διαβάστε επίσης:

Πρασσάς: «Οι μάσκες προστατεύουν και από τη γρίπη – Εύκολος αλλά επικίνδυνος δρόμος το άνοιγμα σχολείων χωρίς μέτρα» (Video)

Γρίπη της ντομάτας: Αυτά είναι τα συμπτώματα της νέας λοίμωξης που «χτυπά» τα παιδιά

Eυλογιά των πιθήκων: Μπορεί να προκαλέσει οξεία μυοκαρδίτιδα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:43