search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 03:30
MENU CLOSE

Βαρύ το τίμημα της ενεργειακής κρίσης: Στα 2 τρισ. το κόστος στην Ευρώπη

06.09.2022 15:43
fysiko-aerio-134-new

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, καθώς οι λογαριασμοί για τα νοικοκυριά θα εκτοξευθούν κατά 2 τρισεκατομμύρια ευρώ στο αποκορύφωμά τους στις αρχές του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs, στη μέγιστη τιμή τους, οι λογαριασμοί ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ευρώπης.

«Η αγορά συνεχίζει να υποβαθμίζει το βάθος, το εύρος και τις δομικές επιπτώσεις της κρίσης» σχολιάζει η αμερικανική τράπεζα.

Παράλληλα, πιστεύει ότι όλα αυτά θα είναι ακόμη πιο βαθιά από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970.

Η Goldman Sachs υπογραμμίζει την απαισιοδοξία που υπάρχει στους επενδυτές μετοχών για την επίδραση των ρυθμιστικών παρεμβάσεων και εκτιμά πως κάποια από τα μέτρα που εξετάζονται, όπως η εισαγωγή πλαφόν στις τιμές, μπορούν να προσφέρουν μια μικρή ανακούφιση σε καταναλωτές και αγορές, εξομαλύνοντας την αύξηση στα τιμολόγια, χωρίς ωστόσο να επιλύεται ολοκληρωτικά το πρόβλημα.

Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας εκτιμούν ότι η εισαγωγή ανώτατου ορίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα μπορούσε να «γλιτώσει» 650 δισ. ευρώ από τους λογαριασμούς ρεύματος στην Ευρώπη.

Κάνοντας αναφορά στις περιπτώσεις των RWE, Energias de Portugal και Orsted, η Goldman Sachs καλεί τους επενδυτές να στραφούν σε μετοχές εταιρειών που αναπτύσσουν ανανεώσιμες πηγές, καθώς λογικά θα επωφεληθούν από δομικά υψηλότερες τιμές.

Διαβάστε επίσης:

ΟΑΕΔ – Εποχικό επίδομα: Από τη Δευτέρα 12/9 οι αιτήσεις – Οι δικαιούχοι

Αναπτυξιακός Νόμος: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων»

Πορτογαλία: Μέτρα 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανακούφιση των νοικοκυριών λόγω του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06