search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 06:48
MENU CLOSE

«Σεφ του Πούτιν»: Αυτός είναι ο αρχηγός της μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ – «Ή θα πολεμήσουν φυλακισμένοι ή τα παιδιά σας» (photos/video)

16.09.2022 14:59
putin-new

Τα διλήμματα που βάζει ο Γεβγένι Πριγκόζιν είναι απλά: στους Ρώσους γονείς λέει πως είναι καλύτερα να πολεμήσουν κάποιοι άλλοι και όχι τα παιδιά τους και σε Ρώσους που κρατούνται για διάφορους λόγους σε φυλακές, τους λέει πως αν δεχτούν να στρατολογηθούν και να πολεμήσουν για έξι μήνες, μετά θα είναι ελεύθεροι.

credit: TASS

Ο Γεβγένι Πριγκόζιν δεν είναι κάποιος τυχαίος Ρώσος. Είναι το αφεντικό της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ, που στέλνει μισθοφόρους στα μέτωπα της Ουκρανίας. Η κατάσταση στο πεδίο των μαχών εξελίσσεται αρνητικά για τους Ρώσους και η ανάγκη για την αποστολή ενισχύσεων είναι επιτακτική.

Η ομάδα Βάγκνερ είναι μια λύση για το Κρεμλίνο, παρόλο που επισήμως δεν υπάρχει κανένας δεσμός μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Γεβγένι Πριγκόζιν.

Όμως σε ένα βίντεο που διέρρευσε στον Τύπο, ο Πριγκόζιν καταγράφεται καθώς μιλάει σε φυλακισμένους, στους οποίους υπόσχεται την ελευθερία τους αν δεχτούν να καταταχτούν στην ομάδα Βάγκνερ για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Μόλις κυκλοφόρησε στα social media το επίμαχο βίντεο, ο Πριγκόζιν ανέβασε τη δική του απάντηση, αναφέροντας ότι αν ο ίδιος ήταν κρατούμενος σε φυλακή «θα ονειρευόταν» να ενταχθεί στην ομάδα Βάγκνερ «για να ξεπληρώσω το χρέος μου στην πατρίδα».

credit: Wikipedia

Σε εκείνους που εκφράζουν αντιρρήσεις για την χρησιμοποίηση μισθοφόρων στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο Πριγκόζιν έστειλε ένα σαφές μήνυμα: «Ή θα πολεμήσουν ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρίες και φυλακισμένοι, ή τα παιδιά σας – αποφασίστε τι θέλετε»…

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, η στρατολόγηση φυλακισμένων δείχνει ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει «κρίσιμη» έλλειψη μάχιμων ανδρών και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που προκύπτουν από τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο ρωσικός νόμος απαγορεύει την απελευθέρωση κρατουμένων σε φυλακές, με αντάλλαγμα την έκτιση στρατιωτικής ή μισθοφορικής θητείας, αλλά στο βίντεο που διέρρευσε ο Γεβγένι Πριγκόζιν ακούγεται να διαβεβαιώνει ότι «κανένας δεν θα γυρίσει στα κελιά» αν στρατολογηθεί στην ομάδα Βάγκνερ.

«Αν υπηρετήσετε έξι μήνες, είστε ελεύθεροι», ακούγεται να λέει ο Πριγκόζιν, προειδοποιώντας με κυνισμό: «Αν φτάσετε στην Ουκρανία και αποφασίσετε ότι αυτό δεν είναι για σας, τότε θα σας  εκτελέσουμε»

credit: Wikipedia

Το βίντεο αυτό έχει τραβηχτεί σε ανοιχτό χώρο κάποιας φυλακής, χωρίς να είναι εφικτό να διαπιστωθεί για ποια φυλακή πρόκειται, για το πότε καταγράφηκαν οι εικόνες και ποιος τις κατέγραψε.

Το BBC έχει δημοσιεύσει αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για τις σχέσεις ανάμεσα στην ομάδα Βάγκνερ και τον Πριγκόζιν με το Κρεμλίνο, αλλά ο ίδιος αρνείται ότι έχει σχέση με την μισθοφορική ομάδα. Παρόλο που στο επίμαχο βίντεο λέει πως εκπροσωπεί «μία ιδιωτική εταιρία πολέμου». «Ίσως έχετε ακούσει το όνομα – ομάδα Βάγκνερ», λέει ο Πριγκόζιν.

Η ομάδα Βάγκνερ πιστεύεται ότι έχει στείλει μισθοφόρους στην Ουκρανία -ήδη από το 2014- και επίσης στη Συρία και σε αφρικανικές συρράξεις.

Ο Γεβγένι Πριγκόζιν έχει το προσωνύμιο «σεφ του Πούτιν», διότι κατά το παρελθόν είχε αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα στον χώρο της εστίασης και ήταν προμηθευτής του Κρεμλίνου.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Ντελαπάρισε η «νταλίκα του έρωτα» και γέμισε ο δρόμος δονητές (Videos)

Άρης: «Θησαυρούς» βρήκαν οι επιστήμονες στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη (Videos)

Τραγωδία στην Ιταλία: Δέκα νεκροί από τις φονικές πλημμύρες – Τουλάχιστον τέσσερις αγνοούμενοι (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 06:47