search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 10:53
MENU CLOSE

Πράγματι η ΕΡΤ έχει «Νούμερα» και είναι απολαυστικά

19.09.2022 16:43
ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ

Το’χει. Δεν χρειάζεται να τον έχει παρακολουθήσει κάποιος, ως καλλιτέχνη. Ούτε καν να ξέρει έστω ένα από τα τραγούδια του. Πόσω μάλλον «τι καπνό φουμάρει». Και επίσης δεν χρειάζεται να τον έχει δει κάποιο από τα καλοκαίρια που μάς πέρασαν στην «Ταράτσα» του.

Δεν ενδιαφέρεται να κάνει τηλεοπτική καριέρα ο Φοίβος Δεληβοριάς. Ούτε να φτιάξει όνομα ή να γίνει γνωστός ακόμα περισσότερο. Ούτε να γίνει ινφλουένσερ. Αν και είναι με τον τρόπο του.
Ο Δεληβοριάς παρέα με τον Σπύρο Κρίμπαλη, απενοχοποιημένα, δηλώνουν ότι είναι «Νούμερα», μαζί με τον Γρηγόρη Καραντινάκη που τα κάνει «εικόνες».

Δεν είναι εύκολο πράγμα το τηλεοπτικό εγχείρημα όχι μόνον των τριών αλλά όλης της ομάδας που συμμετέχουν στη νέα πρόταση της ΕΡΤ1.
Τα «Νούμερα» δεν έτυχαν. Πέτυχαν. Ότι είχαν στο μυαλό τους οι δημιουργοί της σειράς αποτυπώνεται στην τηλεοπτική εικόνα.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς προτείνει μια παράδοξη σειρά. Άρα έξυπνη. Ένα ασυνήθιστο για τα ελληνικά τηλεοπτικά δεδομένα κράμα. Τα έχει όλα. Αυτοσαρκασμό, αποδομητικά στοιχεία, σάτιρα, «λοξή ματιά», είναι ρομαντική, είναι αστεία, έχει δόσεις μελαγχολίας, πινελιές προβληματισμού και κυνισμού, σχόλιο, τόσο όσο χρειάζεται για να βάλουν το «σαράκι» στον τηλεθεατή. Ρίχνει φλασιές σε κοινωνικά ζητήματα, σε ανθρώπινες σχέσεις. Έχει αντιήρωες.

Γεφυρώνει το χθες με το σήμερα, με τρόπο μη αναμενόμενο. Με παραπομπές στο βαριετέ, την επιθεώρηση, το Ελεύθερο Θέατρο. Είχε στιγμές που θυμίζουν Μόντι Πάιθονς. Το γέλιο δεν εκβιάζεται στα «Νούμερα». Έρχεται με φυσικό τρόπο.

Η ανασύσταση της θρυλικής «Μάντρας» του Αττίκ είναι το σεναριακό ζητούμενο. Το «όχημα» για το ταξίδι στα 16 επεισόδια που ολοκληρώνεται η σειρά και η αφήγηση της ιστορίας.

Οι συνεργάτες του Φοίβου ένας κι ένας. Ο Χάρης Χιώτης ως Χάρης Γαμμάτος, η Ελένη Ουζουνίδου ως μητέρα του (Χάρη του Γαμμάτου), ο Θανάσης Δόβρης, ο Μιχάλης Σαράντης ως παρωδία αδίστακτου γκόλντεν μπόι και γιός του ρομαντικού και ξεπεσμένου θεατρικού επιχειρηματία Ντίνου Σάκκαρη, ο Ζερόμ Καλούτα και ο Σπύρος Γραμμένος ως μπαρμπέρηδες- φιλόσοφοι, η Άννη Θεοχάρη και η Βάσω Καβαλιεράτου, η Άλκηστις Ζηρώ και η μικρή Έβελυν Λύτρα που κάνει την τηλεοπτική κόρη του αποτυχημένου τραγουδοποιού Φοίβου Δεληβοριά η μόνη επιτυχία του οποίου είναι το «Κροκοδειλάκι», ο Γιάννης Σαρακατσάνης ως ο νύν της πρώην του Φοιβου και ο- ξεχωριστός- Θανάσης Αλευράς.

Οι εμφανίσεις καλεσμένων σε- χρονομετρημένες- σκηνές, αριστουργηματικές. Το «πέρασμα» του Γιάννη Μπέζου απολαυστικό, ειδικά εκείνο για τον Γιώργο Οικονομίδη , η ανατρεπτική σκηνή της κηδείας με ριμιξ αντί ψαλμού το «Είμαι ανεβασμένος/ στα σύννεφα πετάω» του Αντύπα αλλά και το «Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο» πάνω από τον τάφο με το φέρετρο, καθαρή απόλαυση.

Από το πρώτο επεισόδιο, κορυφαίες επίσης στιγμές, εκείνη στην οποία ο Φοίβος διηγείται την ιστορία πίσω από το τραγούδι «Ζητάτε να σας πω» του Αττίκ, αλλά και εκείνη στο φινάλε με το κομμάτι «Ο μπάσταρδος γιός» με στίχο- ατάκα για καθέναν από τους συντελεστές του θιάσου που συγκροτεί ο Φοίβος για το βαριετέ του, με αποκορύφωμα τη σκηνή του Μιχάλη Σαράντη.

Ο προγραμματισμός ( Παρασκευή στις 22.00) μοιάζει δύσκολος. Πιθανόν. Εκείνη την ώρα κάποιοι βγαίνουν για να «ξεσκάσουν». Εκφράζεται η εκτίμηση ότι τα «Νούμερα» θα καταβαραθρωθούν απέναντι στον ανταγωνισμό των ιδιωτικών καναλιών.
Με τα «Νούμερα» πάντως η ΕΡΤ1 κάνει πρόταση και δημιουργεί σοβαρές προϋποθέσεις για απολαυστική τηλεόραση τις Παρασκεύες.

Διαβάστε επίσης:

Το είδαμε κι αυτό: Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο… Τζον Μπάιντεν

Δημήτρης Οικονόμου: «Υπό κανονικές συνθήκες ο Παύλος θα ήταν διάδοχος» (Video)

Θανάσης Κατερινόπουλος: Γιατί σταμάτησε η συνεργασία του με την Αγγελική Νικολούλη (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 10:52