search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 13:56
MENU CLOSE

Βασιλιάς Κάρολος: Δηλώνει «αυτοδημιούργητος» εκατομμυριούχος – Οι μπίζνες με τα οργανικά προϊόντα (Photos/Video)

19.09.2022 11:45
charles new

Επί χρόνια ο βασιλιάς Κάρολος προετοιμαζόταν για τον ρόλο του ως μονάρχης της Βρετανίας. Στο μεταξύ έκανε και μια άλλη δουλειά: ιδιοκτήτης μίας κερδοφόρας επιχείρησης. Και γι αυτό υπερηφανευόταν ότι είναι «αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος».

Ο Κάρολος, που δηλώνει παθιασμένος με τα περιβαλλοντικά ζητήματα, ίδρυσε την εταιρία Duchy Originals το 1990, όταν ακόμα ήταν πρίγκιπας της Ουαλίας. Ήταν η εποχή που έλεγε πως του αρέσει να μιλάει στα φυτά.

Η Duchy Originals είναι μια εταιρία παραγωγής οργανικών ειδών διατροφής, που εξελίχθηκε στην μεγαλύτερη του είδους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο οικονομικό έτος μέχρι τον Μάρτιο του 2021 η εταιρία Duchy Originals είχε κέρδη 3,6 εκατομμυρίων λιρών προ φόρων.

Μια κερδοφόρα εταιρία με «καρδιά και ψυχή»

Η εταιρία είχε σκαμπανεβάσματα στην αρχή, αλλά «απογειώθηκε» μετά τη συνεργασία με την αλυσίδα σούπερ-μάρκετ Waitrose, το 2009. Η αλυσίδα αυτή έχει το αποκλειστικό δικαίωμα διάθεσης προϊόντων με την ετικέτα της Duchy Originals και πουλάει σολομό, σάλτσες, γάλατα, καρότα και βατόμουρα με την εμπορική ονομασία “Waitrose Duchy Organic“.

«Εξελίχθηκε σε μία πολύ επιτυχημένη επιχείρηση», δήλωσε στο CNN ο Άντριου Μπλοκ, ειδικός σε θέματα δημοσίων σχέσεων. «Μπορείς να συνδεθείς με αυτή τη φίρμα, έχει καρδιά και ψυχή πίσω της», υποστήριξε ο Άντριου Μπλοκ.

Η «καρδιά και η ψυχή» της φίρμας είναι – κατά τον Μπλοκ- το προσωπικό πάθος του Καρόλου για τα περιβαλλοντικά θέματα.

Από την στιγμή που ο Κάρολος έγινε βασιλιάς, το μέλλον της εταιρίας του είναι αβέβαιο. «Θα συνομιλήσουμε με τον βασιλικό οίκο για τις μελλοντικές τακτοποιήσεις, όταν είναι ο κατάλληλος χρόνος», δήλωσε εκπρόσωπος της Waitrose.

«Κάρολος και υιός»

Το πιθανότερο είναι ότι η ιδιοκτησία της Duchy Originals θα περάσει από τον πατέρα στον γιο, δηλαδή από τον Κάρολο στον πρίγκιπα Ουίλιαμ, ο οποίος κληρονομεί επίσης περιουσιακά στοιχεία της Duchy of Cornwall estate, αξίας περίπου ενός δισεκατομμυρίου λιρών.

Παρόλο που ο πρίγκιπας Ουίλιαμ έχει πάρει ένα μάθημα οργανικής γεωργίας όταν ήταν στο πανεπιστήμιο, εκτιμάται ότι δεν θα αφιερώσει τον ίδιο χρόνο με τον πατέρα του για τα οργανικά προϊόντα της Duchy Originals.

Αλλά η εταιρία θα έχει κατά πάσα πιθανότητα την τύχη που έχουν οι επιτυχημένες επιχειρηματικές δραστηριότητες: «Κάρολος και υιός»…

Ο Ουίλιαμ «ενδιαφέρεται, αλλά θα εμπιστευτεί άλλους για να την διαχειριστούν», δήλωσε η Σάλι Μπέντελ Σμιθ, βιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «Κάρολος: Ο Παρεξηγημένος Πρίγκιπας».

Η αρχή με ένα μπισκότο

Ο Κάρολος ασχολείται εδώ και δεκαετίες με τις οργανικές καλλιέργειες και την προστασία του περιβάλλοντος, πριν ακόμα αυτά τα θέματα έρθουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Το 1985 μετέτρεψε μία έκταση κοντά στην κατοικία του στο Χάιγκροουβ του Γκλάουτσεστερσαϊρ, εφαρμόζοντας σύστημα πλήρους οργανικής καλλιέργειας και πέντε χρόνια αργότερα προέκυψε η εταιρία εκμετάλλευσης των προϊόντων, Duchy Originals.

«Από την αρχή της δεκαετίας του 1980, όταν είχα την ευθύνη της διαχείρισης κάποιας γης στο Χάιγκροουβ, ήθελα να επικεντρωθώ στην παραγωγή τροφίμων με τρόπο που θα αποφεύγει το κυρίαρχο, συμβατικό σύστημα βιομηχανικής γεωργίας, που είναι πλέον σαφές ότι έχει καταστροφικές συνέπειες στη γονιμότητα του εδάφους, την βιοποικιλότητα και στην υγεία των ζώων και των ανθρώπων», είχε πει ο Κάρολος στο περιοδικό Country Life, το 2021.

Το πρώτο προϊόν της Duchy Originals ήταν ένα μπισκότο, που βγήκε στην αγορά το 1992.

Τα προϊόντα με την φίρμα της εταιρίας του Καρόλου βρίσκονταν μόνο στα ράφια των πολύ ακριβών καταστημάτων λιανικής, αλλά σιγά-σιγά μπήκαν και σε άλλα, όπως η αλυσίδα Waitrose.

Στην αρχή η επιχείρηση του Καρόλου δεν πήγαινε καλά, όπως γράφει η Σμιθ στο βιβλίο της. Συσσώρευσε χρέη και χρειάστηκε να αναζητήσει κι άλλους παραγωγούς, καθώς η παραγωγή στο κτήμα του Χάιγκροουβ δεν επαρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες που προέκυψαν καθώς αυξάνονταν τα σημεία πώλησης.

Σταδιακά η διείσδυση στην αγορά των οργανικών προϊόντων απέφερε αποτελέσματα και κέρδη.

Ο «αυτοδημιούργητος»…

Όταν ο Κάρολος επισκέφθηκε την βρετανική πρεσβεία στην Ισπανία, το 2004, μοίρασε διάφορα δώρα- ήταν τα δικά του προϊόντα σε συσκευασία δώρου. Και ήταν τόσο ενθουσιασμένος, που έλεγε «είμαι ένας αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος»!

Ωστόσο η αποτυχημένη προσπάθεια διείσδυσης στην αμερικανική αγορά, που συνέπεσε με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, έφερε την εταιρία του Καρόλου στα όρια της κατάρρευσης.

Το 2009 ήταν μια χρονιά συσσώρευσης χρεών και ο Κάρολος αναζήτησε σωσίβιο στην συνεργασία με την Waitrose, η οποία συμφώνησε να διαθέσει τα πριγκιπικά οργανικά προϊόντα, αλλά υπό τον όρο της εξασφάλισης της αποκλειστικότητας.

Ο Κάρολος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες για παρουσία στην αμερικανική αγορά, αλλά η συνεργασία με την Waitrose αποδείχτηκε σωτήρια.

Το 2017, 25 χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου προϊόντος, του μπισκότου, η εταιρία του Καρόλου παρήγαγε 300 προϊόντα, μεταξύ των οποίων φρούτα, λαχανικά, κρέας και μπύρα και οι ετήσιες πωλήσεις έφτασαν στα 200 εκατομμύρια λίρες.

Επιλεγμένα προϊόντα της εταιρίας εξάγονται πλέον σε 30 χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία.

Ο Κάρολος λέει ότι τα κέρδη από την εταιρία αυτή πηγαίνουν σε αγαθοεργίες. «Είναι ένα σημαντικό εισόδημα για το ίδρυμα του Καρόλου και τα κέρδη συμβάλλουν στη χρηματοδότηση της φιλανθρωπικής δραστηριότητας», είπε στο CNN η συγγραφέας Σάλι Μπέντελ Σμιθ.

…και ο κληρονόμος

Το ζήτημα τώρα είναι τι θα γίνει η εταιρία αυτή, καθώς ο Κάρολος έχει άλλα καθήκοντα και σίγουρα θα έχει λιγότερο χρόνο για επιχειρηματική δραστηριότητα.

Όσοι γνωρίζουν τα του βασιλικού οίκου υποστηρίζουν πως η εταιρία θα περάσει στα χέρια του πρίγκιπα Ουίλιαμ, που θα διαχειριστεί και την συνεργασία με την Waitrose, στο πλαίσιο των ευθυνών του ως δούκας της Κορνουάλης.

«Νομίζω ότι θα προκύψουν ζητήματα από την ανάληψη των βασιλικών καθηκόντων από τον Κάρολο. Είναι πιθανό ότι ο πρίγκιπας Ουίλιαμ θα αναλάβει την ευθύνη» (για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες), δήλωσε ο Μπλοκ, που έχει εργαστεί εθελοντικά στο φιλανθρωπικό ίδρυμα του Καρόλου.

Κάτι που προανήγγειλε ο Κάρολος, δηλώνοντας ότι «δεν θα είναι εφικτό για μένα να δίνω τόσο χρόνο και ενέργεια στη φιλανθρωπία και σε θέματα για τα οποία ενδιαφέρομαι πάρα πολύ. Όμως ξέρω ότι αυτή η σημαντική δουλειά θα περάσει στα άξια χέρια άλλων».

Οι οργανικές καλλιέργειες πιθανότατα θα περάσουν στην ευθύνη του πρίγκιπα Ουίλιαμ, ο οποίος έζησε αρκετό καιρό στο Χάιγκροουβ και στη συνέχεια πήρε ένα μάθημα διαχείρισης γεωργίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, το 2014.

Δεν έχει ωστόσο το ίδιο πάθος με τον πατέρα του για τα θέματα αυτά και πιθανώς θα περιοριστεί να διαχειριστεί την εταιρία Duchy Originals ως μία επιτυχημένη επιχειρηματική πρωτοβουλία.

Διαβάστε επίσης

LIVE – Βασίλισσα Ελισάβετ: Το τελευταίο «αντίο» της Βρετανίας στη μακροβιότερη μονάρχη της (video)

Ζελένσκι: Θα ανακαταληφθούν όλα τα εδάφη υπό την κατοχή της Ρωσίας

ΗΠΑ – Μπάιντεν: «Δεν έχω αποφασίσει οριστικά αν θα είμαι υποψήφιος ξανά το 2024»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 13:55