search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 14:38
MENU CLOSE

Μητσοτάκης σε ομογενείς: «Κανένας δεν πρόκειται να κάνει bullying στην Ελλάδα»

21.09.2022 21:52
mitsotakis – new york

«Κανένας δεν πρόκειται να κάνει bullying στην Ελλάδα. Τα υπόλοιπα την Παρασκευή στον ΟΗΕ», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε γεύμα που παρέθεσαν προς τιμήν του ομογενειακές οργανώσεις στη Νέα Υόρκη.

Με αναφορές στον πόλεμο στην Ουκρανία και την αναθεωρητική στάση της Ρωσίας και της Τουρκίας συνόδευσε ο πρωθυπουργός την ομιλία του σε γεύμα που παρέθεσαν προς τιμήν του Ομογενειακές οργανώσεις στη Νέα Υόρκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «είναι πολύ σημαντικό ο πρόεδρος Πούτιν να ηττηθεί στην Ουκρανία, όχι μόνο για το καλό της Ουκρανίας, αλλά προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα σε όλους τους αυταρχικούς ηγέτες ότι τα σύνορα δεν μπορούν να επαναχαραχθούν με τη βία, ότι ο ιστορικός αναθεωρητισμός δεν θα επιβραβευθεί και ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να λύνονται οι διαφορές στον σημερινό κόσμο και αυτός είναι η τήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και η δυνατότητα των πολιτισμένων κρατών να καθίσουν στο τραπέζι, να συζητήσουν και να επιλύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο».

Τόνισε, δε, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, «έχει δίκιο  όταν τοποθετεί τον σημερινό διχασμό του κόσμου σε ένα πλαίσιο στο οποίο μάχονται από την μια δημοκρατίες και από την άλλη, απολυταρχικά καθεστώτα. Και δεν χρειαστήκαμε πολύ χρόνο προκειμένου να λάβουμε την απόφαση να στηρίξουμε την Ουκρανία με αμυντικά μέσα και να συνταχθούμε με όλες εκείνες τις χώρες που αντιλήφθηκαν πως το διακύβευμα στην Ουκρανία ξεπερνά την κυριαρχία μιας χώρας στην οποία εισέβαλε μια μεγαλύτερη επιθετική δύναμη. Αυτό που διακυβεύεται είναι η διατήρηση μιας διεθνούς τάξης που θα εδράζεται σε κανόνες».

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά και την αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα, ο πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «θα ήθελα μόνο να πω μια λέξη πάνω σε αυτό: η Ελλάδα δεν πρόκειται να και ότι οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία της Ελλάδας είναι εντελώς απαράδεκτες. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε τις συμμαχίες μας», προσθέτοντας ότι «η συμμαχία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται στο ιστορικά υψηλότερο σημείο, ώστε να μεταφέρει το μήνυμα αυτού που πραγματικά συμβαίνει σήμερα στην ανατολική Μεσόγειο και για να υπογραμμίσει ότι σε μια εποχή που η Δύση διεξάγει έναν πόλεμο στην Ουκρανία εναντίον μιας επιθετικής Ρωσίας, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια ακόμη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

Παράλληλα, αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη, ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο, έχει δεκαπλασιάσει τις τιμές και έχει ασκήσει πολύ μεγάλη πίεση σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, στην προσπάθειά της να κάμψει την ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα στην υποστήριξή μας προς την Ουκρανία. Η Ρωσία δεν θα το πετύχει και δεν θα το πετύχει γιατί θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσουμε ότι θα στηρίξουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας κατά τη διάρκεια αυτού του δύσκολου χειμώνα. Θα τους στηρίξουμε οικονομικά».

Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε ότι «είναι σημαντικό να το κάνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι δεν πρέπει, με κανένα τρόπο, να θέσουμε σε κίνδυνο τη συνοχή των δημοκρατιών μας και των κοινωνιών μας. Αυτό το χρειαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι η αποφασιστικότητα που χαρακτηρίζει την προσπάθειά μας δεν θα κλονιστεί. Και ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, μπορώ να σας διαβεβαιώσω, όπως διαβεβαίωσα και τον ελληνικό λαό, ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού μας, για να διασφαλίσουμε ότι θα στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αυτόν τον πολύ δύσκολο χειμώνα. Και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε την ΕΕ να κάνει περισσότερα, να καταλήξει σε μια πιο εποικοδομητική ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό που είναι ουσιαστικά μια ευρωπαϊκή γεωπολιτική κρίση».

Από την ομιλία δεν έλειψε και η αναφορά στις εκλογές, με τον πρωθυπουργό, αφού υποστήριξε ότι η Ελλάδα αλλάζει, να επισημαίνει ότι «υπάρχει ένας κίνδυνος. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να επιστρέψουμε στις κακές μας συνήθειες και να αναιρέσουμε όλη την πρόοδο που έχουμε κάνει. Δεν θέλω να μετατρέψω την κουβέντα σε πολιτική συζήτηση, αλλά θα έχουμε εκλογές το 2023. Και νομίζω ότι το δίλημμα που θα αντιμετωπίσει ο ελληνικός λαός θα είναι πολύ ξεκάθαρο. Πιστεύω, ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο που ξεκινήσαμε. Και πάλι, όπως σας είπα, το έργο της μεταρρύθμισης της Ελλάδας από κάτω προς τα πάνω, όχι μόνο από πάνω προς τα κάτω, μόλις ξεκίνησε και θα χρειαστεί χρόνος για την ολοκλήρωση του».

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση Pulse: Στις 8 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ μετά τη ΔΕΘ

Εξεταστική: «Κατάρρευση των fake news» βλέπει η ΝΔ, «δίδυμο σκάνδαλο» ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Ανδρουλάκης: Δεν έχουν συνωμοτήσει οι πλανήτες εις βάρος μου, αλλά ένας παρακρατικός μηχανισμός

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 12:28